از بنیادی ترین عوامل که ضریب بالایی را به خود اختصاص می دهد خانواده است. و به همین دلیل خانواده باید به آن اهمیت بسیار خاصی قائل باشند که در ادامه به برخی از موارد اصول فرزند پروری می پردازیم که با میزان اهمیت آن آگاه شوید.

ایجاد عزت نفس و تقویت آن:

طبق مطالعات مشاوره به صورت غیر حضوری عزت نفس یعنی احساس ارزشمندی، مفید بودن و عزت نفس هر فرد حاصل افکار، احساسات و عواطف و تجربیاتی است که در طول زندگی او شکل می گیرد و بیا کننده میزان تایید پذیرش و ارزشمندی است که فرد نسبت به خود یا خویشتن احساس می کند. افزایش اعتماد به نفس باعث می شود که فرد خلاقیت، پیشرفت و استعداد های فردی را در خود پرورش دهد و رفتارهای اجتماعی و ارتباطی فرد را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و در غلبه بر مشکلات کودکان را یاری می نماید. رابطه مستقیمی بین عزت نفس کودکان با نحوه ارتباط دوستان، تحصیل و خانواده و ... .جود دارد. برخورد ملایم و منطقی با کودک، پرهیز از مقایسه، ابراز محبت، عجز نشان ندادن والدین در برابر مشکلات ، اجازه ابراز وجود دادن به کودک در خانه پذیرنده بودن و ... از جمله راهکارهای تقویت عزت نفس محسوب می شود. نوجوانانی که عزت نفس بالایی دارند رابطه بهتری با اطرافیانشان برقرار می کنند و پیشرفت تحصیلی داشته باشند. والدینی که به فرزند نوجوان خود امید می دهند و او را تحسین و تمجید می کنند و این نیاز را به خوبی در او ارضا می کنند می توانند در ایجاد و تقویت اعتماد به نفسش کمک کنند. فردی که عزت نفس بالایی دارد مستقل عمل می کند و احساس مسئولیت می کند و به دیگران کمک می کند و به پیشرفت های خودش افتخار می کند و هیجان ها و عواطف خود را ابراز می کند و مسائل و مشکلات را تحمل می کند. ولی فردی که عزت نفس پایینی دارد فردی متکی است و تصویر منفی از خودش دارد و احساس می کند که دیگران برای او ارزش قائل نیستند و احساس درماندگی در مقابل مسائل و مشکلات دارد. نمی تواند هیجان ها و عواطفش را نشان دهد و زود نا امید می شود. 

اصل توجه به نیاز های فرزندان:

نیازهای کودکان را می توان به سه گروه جسمانی، اجتماعی و روانی تقسیم نمود. نیازهای جسمانی عبارت اند از تغذیه مناسب، بهداشت، خواب و استراحت و نیازهای اجتماعی مثل نیاز به امنیت، تعلق داشتن، توجه، تحسین، موفقیت، عزت نفس و .... است. و نیاز های روانی شامل محبت نمودن و ... است. برای کسب اطلاعات بیشتر با تلفن روانشناس تماس حاصل فرمایید و یا به صورت حضوری مراجعه کنید.

اصل توجه به مشکلات فرزندان:

فرزندان متناسب با دوره رشدی خود با مشکلات مواجه می باشند. که توجه به آن ها و کمک به فرزندان در جهت رفع آن ها است. این مشکلات عبارت اند از: مشکلات مربوط به رشد بدنی مثل خستگی و .... مشکلات خانوادگی مانند محدودیت مسکن، غذای نا کافی و....، مشکلات دینی، مشکلات تحصیلی، مشکلات اوقات فراغت و .... والدین باید مشکلات فرزندان خود را در ذهن داشته باشند و برخورد متناسب با آن بنمایند و از آن جایی که بیشتر مشکلات ناشی از شرایط رشدی است لذا والدین برای این که سطح و عمق مشکلات فرزند کم گردد می توانند نوع مشکلات را برای فرزند قبل از آن که با مشکلات درگیر شوند توضیح دهند و در فرزندان ایجاد آمادگی کنند. در این جا برخی مشکلات دوره نوجوانی مطرح می شود که شامل:

افت تحصیلی:

شاید بیشتر از همه مراحل دیگر در این مرحله افت تحصیلی مشاهده می شود. هر چند شدت آن در دانش آموزان مختلف متفاوت است اما به هر حال و با توجه به فراوانی آن در این دوران نیاز به توجه دارد.

انحرافات جنسی:

با توجه به ویژگی های بلوغ جنسی در این دوران مشکلاتی از قبیل خود ارضایی می تواند وجود داشته باشد که با کاربرد روش های مناسب پیشگیرانه و رعایت آن ها قابل حل خواهد بود.

دوستی با جنس مخالف:

طبق مطالعات مرکز مشاوره ازدواج بیشتر شدن هیجانات و عواطف در این دوران از یک طرف و تحولات جنسی از سوی دیگر گرایش به برقراری روابط دوستی با جنس مخالف شیوع فراوانی دارد. ارائه شناخت و آگاهی های لازم به نوجوان در خصوص کنترل عواطف و هیجانات خود و جهت دهی سالم مفید خواهد بود.

انحرافات اجتماعی:

با این که در بروز انحرافات اجتماعی عوامل مختلفی دخالت دارند اما شرایط ویژه نوجوانی مانند تمایل به توجه طلبی و استقلال ، عضویت در گروه ها و .... باعث می شود دوره مستعدی برای انحرافات باشد. این انحرافات شامل بزهکاری، فرار از خانه، دزدی و اعتیاد و ... است. 

اختلالات روانی در نوجوانی:

مهم ترین اختلالت روانی که در این حوزه مطرح است عبارت اند از: واکنش های سازگاری، اختلالت خلقی مانند افسردگی و اضطراب، اختلالت روانی فیزیولوژیکی مانند بی اشتهایی روانی، اختلالات شخصیت که از میان آن ها انواع افسردگی و اضطراب فراوانی بیشتری دارد و اگر که اطرافیان توجه لازم به نوجوان را داشته باشند و به موقع علائم را تشخیص دهند می توانند درمان های لازم را داشته باشند تا به بهبودی برسند. نا گفته نماند که خودکشی و بلوغ دیر رس و زود رس نگرانی ها و مشکلاتی را برای نوجوان به همراه خواهد داشت و عوامل مختلفی در آن ها دخیل هستند که باید بررسی شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با مراکز روانشناسی در ارتباط باشید.