همه ی ما انسان ها گاهی اوقات گمان و احساس خود را عین واقعیت می دانیم . اما بسیاری از افکار منفی مسبب احساس نا خوشایند ما ، غیر واقع بینانه ، مخدوش و ناشی از خطا های شناختی هستند . این یکی از خصوصیات روحیه ی بد ما انسان ها است . اغلب اوقات خود را فریب می دهیم و با به خود بستن چیز هایی که اصلا وجود خارجی ندارند ، ناراحت می شویم . در بسیاری از مواقع ، افکار منفی سالم و به جا هستند . بر اساس مطالعات مشاوره حضوری تشخیص افکار منفی سالم از نا سالم و این که چگونه با موقعیت های واقعا منفی برخورد واقع بینانه داشته باشیم ، بسیار اهمیت دارد . برای مثال زمانی که یکی از عزیزانتان بیمار می شود ، احساس نا خوشایند پیدا می کنید و این احساس اندوه نشانه ی توجه و علاقه ی شما است . اگر با همسر خود مشاجره داشتید ، احساس رنج و خشم طبیعی است و می توانید این احساسات منفی را بپذیرید . در ادامه 10 خطای مسبب روحیات منفی را معرفی می کنیم .

  1. تفکر همه و هیچ :

زمانی که همه چیز را سیاه و یا همه چیز را سفید می بینید . و نمی توانید در دیدگاه خود نسبت به این مسئله تخفیفی قائل شوید . مثلا  زمانی که فردی که در حال گذراندن رژیم غذایی می باشد و با خوردن یک قاشق بستنی بر این عقیده بود که همه ی زحماتش به باد رفته و و با این طرز تلقی ناراحت شد . 

  1. تعمیم مبالغه آمیز :

هر حادثه ی منفی را شکست تمام عیار و تمام نشدنی تلقی می کنید و آن را با کلماتی چون هیچوقت ، هرگز و همیشه توصیف می کنید و آن را به تمام موقعیت های زندگی خود تعمیم می دهید . مثلا زمانی که دچار شکست و یا ناکامی می شوید آن را به همه ی موارد زندگی خود نسبت می دهید و می گویید که من همیشه بد شانس هستم .

  1. شخصی سازی و سرزنش :

زمانی که خود را بی جهت مسئول حادثه ای می دانید در حالی که هیچ کنترلی روی آن ماجرا نداشتید . که این کار باعث احساس گناه ، خجالت و نا شایسته بودن می شود و برخی از افراد ممکن است که کاملا بر عکس این قضیه هستند و سایرین را عامل و مسئول همه ی اتفاق ها می دانند و هیچ توجهی به این موضوع ندارند که خودشان می توانند در ایجاد این مشکل  مسئول هستند . این مسائل در زندگی زناشویی به شدت دیده می شود و سرزنش کردن طرف مقابل را به همراه دارد و در نتیجه وضعیت را بد تر می کند . 

  1. برچسب زدن :

زمانی که فرد به خود به طور پیوسته بر چسب منفی می زند و خود را احمق ، بازنده و شکست خورده و .... خطاب می کند . بر چسب زدن غیر منطقی می باشد و تجارب بی فایده ای هستند که منجر به خشم ، اضطراب ، دلسردی و کمی عزت نفس می شوند . گاه این بر چسب زدن ها متوجه دیگران است . برای مثال زمانی که فردی مخالف حرف شما صحبت می کند  او را متکبر می نامید و یا فکر می کنید که شخصیت طرف مقابلتان و ذاتش مشکل دارد و او را به طور کامل بد قلمداد می کنید و در نتیجه از ایجاد روابط سازنده با اطرافیان جلوگیری می شود .

  1. باید ها :

همواره انتظار دارید که اوضاع آن طور که دوست دارید باشد و پیش برود . آن دسته از عبارت های باید دار که بر ضد شما به کار برده می شود ، به احساس تقصیر و نا امیدی منجر می شود و اگر همین باور ها متوجه سایرین باشد منجر به خشم و دلسردی می گردد . خیلی از افراد با بیان این باید ها و نباید ها می خواهند که به خود انگیزه بدهند ولی اصلا اینگونه نخواهد بود و افراد بیشتر تشویق می شوند که بر عکس آن را انجام دهند . 

  1. بی توجهی به امور مثبت :

طبق نظر متخصص روانشناسی تلفنی با بی ارزش شمردن تجربه های مثبت ، اصرار بر مهم نبودن آن ها دارید و کار های خوب را بی اهمیت جلوه می دهید و فکر می کنید که هرکسی می تواند این کار ها را انجام دهد و در نتیجه ادامه دادن به چنین کاری شاد بودن در زندگی را از شما می گیرد و به احساس نا لایق بودن پیش می برد .

  1. درشت نمایی :

زمانی که نکات مثبت زندگی خود را نادیده می گیرید و آن ها را کوچک و بی ارزش قلمداد می کنید ولی مشکلات و مسائل اشتباه زندگیتان را بسیار پر اهمیت و مهم جلوه می دهید ، سبب خال بد شما خواهد شد .

  1. نتیجه گیری عجولانه :

بدون آن که دلیل محکمی داشته باشید خیلی عجولانه تصمیم می گیرید و از ذهن خوانی و پیش گویی استفاده می کنید .

  1. استدلال احساسی :

طبق نظر مشاوران مراکز مشاوره فوق العاده زمانی که احساسات منفی خود را کاملا واقعی قلمداد می کنید . برای مثال احساس گناه می کنید و پس به همین دلیل خود را ادم بسیار بدی می دانید .

  1.  فیلتر ذهنی :

تحت تاثیر رویدادی منفی قرار می گیرید و همه ی موارد دیگر زندگی را بد می بینید . و به قسمتی از حادثه ی منفی توجه می کنید و بقیه را نادیده می گیرید . برای مثال گفته های مثبت بسیار زیادی در جمعی بیان می شود و شما به هیچ کدام از آن ها توجه نکرده و فقط فکر خود را درگیر یک عبارت منفی می کنید و از آن رنج می برید . 

نمی توانیم بگوییم که همیشه منطقی باشیم . اما آشنایی با این خطاهای فکری می تواند فرصت رشد و درک را به ما بدهد و بتوانیم افکار متفی خود را بشناسیم و آن ها را مدیریت کنیم برای مراجعه حضوری می توانید آدرس انتخاب نو را از سایت دسترسی داشته باشید .