مسیریابی با نقشه
تلفن پذیرش

زوج درمانی

تعارض ، مشکل و اختلاف نظر ، به صورت کاملا طبیعی و جدایی ناپذیر در هر رابطه ای طولانی و متعهدانه وجود دارد . بهترین زوج درمانگر بیان می کند که چنین مسائلی نباید در صمیمیت زوجین اثر منفی بگذارد . دکتر مشاور زوج درمانی برای وجود عشق سالم در هر رابطه ای را اساسی می داند زیرا که وجود فهم متقابل و همدلی کمک می کند که زوجین این تعارض ها را به عنوان جزء ناخوشایند زندگی با یک انسان دیگر بدانند . تعهد نسبت به فرد مقابل به هنگام بروز تعارض ها نقش مهمی دارد . مشاور روانشناس زوج درمانی در مرکز مشاوره زوج درمانی به زوجین کمک می کند تا مهارت های زناشویی و افزایش صمیمیت را فرا بگیرند و به آن ها کمک می کند تا متعهد شوند که مشکلاتشان را حل کنند ، تفاوت ها را بپذیرند و درباره تعارض ها گفت و گو کنند و هدف نهایی حل رضایت بخش مشکلات و تعارض ها و تفاوت ها است . 

بر اساس مطالعات انجام شده ، آمار طلاق رو به افزایش است و این را نباید فراموش کرد که جدایی والدین زندگی کودکان را سرشار از غم و ناراحتی می کند که در آن صورت روانشناس کودک باید در این قضیه ورود کند. هزاران تحقیق نشان داده است که کیفیت ایفای نقش مادر و پدری مسیر آینده فرزندان را مشخص می کند . همچنین کیفیت ایفای نقش پدر و مادری با کیفیت ازدواج نیز مرتبط است . ازدواج های خوب سرانجامی بهتر را برای فرزندان به ارمغان می آورد و از این رو کسب آگاهی و دانش و همچنین مهارت های زناشویی در همسران امری مهم تلقی می شود و زوجین باید برای حفظ و استحکام بخشیدن روابط خود تلاش کنند و کمک ها و راهنمایی های لازم را از مشاور زوج درمانی خوب یا مشاوره قبل از ازدواج دریافت کنند . بر قراری رابطه صمیمانه می تواند منابع لذت و در عین حال منبع ناراحتی باشد و از این رو در ادامه مطلب به معرفی آن می پردازیم.

صمیمیت :

طبق نظر زوج درمانگر ، صمیمیت به عنوان یکی از نیاز های اساسی انسان مفهوم سازی می شود . صمیمیت فقط این نیست که گاهی اوقات آن را بخواهیم یا به آن تمایل داشته باشیم و یا دوست داشته باشیم که صمیمی باشیم . صمیمیت یک نیاز است که ریشه ی آن از نیازی بنیادی تر  یعنی دلبستگی نشات می گیرد . آشفتگی های شدید در شکل گیری دلبستگی مادر و نوزاد  یا نا توانی در شکل گیری دلبستگی سالم دوران نوزادی ، به هر دلیل که باشد ، پیامد های ناگواری برای رشد دلبستگی در زندگی آینده دارد . نیاز به صمیمیت در حقیقت جنبه رشد یافته و متمایز نیاز زیستی تماس و نزدیکی با انسانی دیگر است . به طور کلی صمیمیت از چندین مولفه تشکیل شده است و هسته اصلی آن ، شناخت ، درک و پذیرش طرف مقابل ، همدلی با احساسات او و قدر شناسی است . این مولفه ها عبارت اند از :

صمیمیت روان شناختی : 

مشاور زوج درمانی صمیمت روانشناختی را نیاز به ارتباط ، مشارکت و ... می داند . نیاز فرد به در میان گذاشتن و بیان امید ها ، آرزو ها ، برنامه ها ، ترس ها ، دل نگرانی ها ،مشکلات و تعارض ها با همسر ، هسته اصلی صمیمیت روانشناختی را تشکیل می دهد . طبق نظر مشاور زوج درمانگر ، برای ایجاد صمیمیت روان شناختی واقعی باید در رابطه امنیت وجود داشته باشد که این حالت ، حاصل اعتماد بین دو طرف است . زن یا شوهر برای این که بتوانند موضوعات مهم درونی خود را با همسرانشان در میان بگذارند باید بدون ترس از قضاوت ، تنبیه شدن ، تمسخر ، اهانت و ... احساس امنیت کنند .

صمیمیت عقلانی :

متخصص زوج درمانی بیان می کند که زوجین باید عقاید و افکار و باور های خود را با یکدیگر در میان بگذارند . به وجود آمدن صمیمیت عقلانی نیازمند احترام به دیدگاه طرف مقابل است و به خصوص به نظرات متفاوت او .  بر اساس مطالعات در زمینه مشاوره خانواده وجود همدلی در رابطه زوجین مهم است و به این معنی است که بتوانیم خود را به جای دیگری بگذاریم و چیزی را احساس کنیم که طرف مقابل احساس می کند .همدلی برای ایجاد صمیمیت واقعی ضرورری می باشد .

صمیمیت عاطفی :

روانشناس زوج درمانی صمیمیت عاطفی را به عنوان مولفه ای از صمیمیت معرفی می کند و بیان می کند که صمیمیت عاطفی به معنای بر قراری ارتباط و سهیم شدن با تمامی احساسات همسر مانند شادی ، خوشحالی ، غمگینی ، ناراحتی ، تنهایی ، خستگی و افسردگی و ... می باشد . برای ایجاد صمیمیت عاطفی باید موانع و محدودیت های اندکی وجود داشته باشد تا احساسات به راحتی بتوانند در بافتار یک رابطه بیان شوند . 

صمیمیت جنسی:

این صمیمت یعنی نیاز به ارتباط بر قرار کردن ، بیان کردن افکار ، احساسات ، خیال پردازی های شهوانی و جنسی با همسر است . هدف از این نوع صمیمیتبر انگیختن تمایلات جنسی می باشد . شاخصه اصلی عشق سالم زناشویی ، رابطه ای است که در آن تعهد مشتاقانه به فردی دیگر وجود دارد و هر دو نسبت به رشد و تحول رابطه تعهد دارند .

مولفه های اساسی عشق سالم چیست ؟

  • شناخت درست و عمیق از یکدیگر
  • احترام به یکدیگر
  • پذیرش یکدیگر 
  • اعتماد و صداقت

از دیگر موارد صمیمیت که در زمینه ی زوج درمانی بیان شده وجود صمیمیت جسمی ، صمیمیت معنوی ، زیبایی شناختی ،زمانی و اجتماعی می باشد . وجود تفاوت های شدید در مولفه های صمیمیت هر یک از زوجین از رضایت آن ها خواهد کاست . 

عمق صمیمیتی که افراد در رابطه خود ایجاد می کنند بی میزان زیادی بستگی به توانایی آنان برای ارتباط دقیق ، موثر و روشن با افکار ، احساسات ، نیاز ها و خواسته ها و تمایلات دارد . بنابراین یادگیری چگونگی ارتباط کار آمد ، اولین گام در فرایند ایجاد رابطه ای خوب به شمار می رود . بسیاری از همسرانی که به مرکز زوج درمانی و نزد دکتر زوج درمانی مراجعه می کنند تا با مشکلات رابطه زناشویی خود کنار بیایند ، اغلب بیان می کنند که ارتباط ضعیف دلیل اصلی آن ها می باشد

پس در نتیجه برای حل مشکلات زناشویی یادگیری مهارت های پایه اقدامی مثبت و سازنده خواهد بود که مهم ترین مهارت ارتباطی گوش دادن می باشد از دیگر مهارت ها می توان به مهارت ابراز احساس ها و بیان نیاز ها و به عبارتی شناسایی عواطف و سپس دادن جوابی مناسب برای آن می باشد . از موارد دیگر می  توان به مهارت های مذاکره و حل مسئله می باشد . در طی جلسات مشاوره زوج درمانی روانشناس مشاور زوج درمانی به بهترین شکل هر یک از مهارت های ارتباطی را بر اساس نیاز زوجین آموزش می دهد . و پس از ارزیابی مهارت های ارتباطی زوجین روش های نا کار آمد آن ها را شناسایی می کند و آن ها را تغییر می دهد .