ازدواج، یکی از موضوعات مهم اجتماعی است و نقش مهمی بر تمام ابعاد زندگی انسان دارد و داشتن آمادگی لازم از نظر جسمی، روانی و اجتماعی لازم و ضروری است. اما در این میان کسانی هستند که به دلایل مختلفی ممکن است در زمان مناسبی تصمیم به ازدواج نگیرند که به سه نوع از پر خطر های آن اشاره می کنیم.

ازدواج زود هنگام:

طبق نظر مشاوران ازدواج  ازدواج در صورت می تواند تاثیر مثبت داشته باشد که در زمان و با فرد مناسب صورت بگیرد. به این معنا که اگر زوجین در سن مناسب ازدواج نباشند و بلوغ فکری نداشته باشند نمی توانند فرد مناسبی را برای ازدواج انتخاب کنند. و در نتیجه آسیب های فردی زیادی آن ها را درگیر خواهد کرد. ازدواج های زود هنگام و در سنین پایین نظیر: عدم آگاهی و شناخت خانواده ها، پایبندی به سنت ها و باور ها و ارزش ها و عدم آموزش های لازم به خانواده ها ، فقر فرهنگی، شرایط نا مساعد مالی و فقر اقتصادی، توجه نکردن به خصوصیات و شرایط جسمی، روانی و فکری فرزندان و اجبار از سوی والدین است. در ازدواج های زود هنگام افراد هنوز به بلوغ فکری، روانی و عاطفی نرسیده اند و از ثبات فکری و شخصیتی برخوردار نیستند و هویت در آن ها کامل نشده و در بیشتر آن ها زمانی که به بلوغ فکری و شخصیتی می رسند، از تصمیم خود پشیمان می شوند و این باعث سردی روابط زوجین و بیشتر شدن اختلاف ها و تعارضات بین آن ها می شود.

در دختران ممکن است که به بلوغ فیزیکی نرسیده باشند و این می تواند عوارض زیادی به همراه داشته باشد برای مثال، نداشتن آمادگی به بارداری از لحاط روانی و جسمی و همچنین عدم آشنایی با زندگی زناشویی در همسر داری و بروز خیانت و شکست های عاطفی و روانی می تواند از بارز ترین مشکلات باشد. به همین دلیل ازدواج زود هنگام و کودک همسری کار درستی نخواهد بود.

ازدواج دیر هنگام:

آنچه از نظر علوم مختلف نظیر فیزیولوژی، مشاوره روانشناسی و جامعه شناسی به دست می آید، این است که اگر انسان تا سن مشخصی ازدواج نکند، دچار آسیب های روان شناختی و اجتماعی خواهد شد. اگر که فرد سنش بیش از حد معمول بالا تر برود و ازدواج نکند نیز مشکلاتی به همراه خواهد بود از دلایل ازدواج دیر هنگلم در جتمعه امروزی می توان به مواردی نظیر: مشکلات اقتصادی، سخت گیری ها و توقعات افراطی جوانان و خانواده ها، طرز تفکر و دیدگاه اشتباه نسبت به ازدواج و تشکیل خانواده، آداب و رسوم اشتباه خانواده ها، بی تفاوتی خانواده ها نسبت به ازدواج فرزندان می باشد. 

پیامدهایی که ازدواج دیر هنگام به همراه دارد شامل موارد زیر است.

پسامد های روانی:

افراد بعد از بلوغ نیاز دارند که فردی در کنارشان باشد و پاسخ گوی نیاز های مشخصی از نظر امنیت، نحبت، توجه، حمایت و همراهی، باشد. و زمانی که فرد با ازدواج دیر هنگام درگیر می شود به دلیل عدم تامین نیازهای روانی و خلا های عاطفی با مشکلاتی مانند اضطراب، استرس، تنش ،، افسردگی، پرخاشگری، سرخوردگی، گوشه گیری، عدم اعتماد به نفس و ... رو به رو می شوند. 

تنهایی و از بین رفتن اشتیاق:

طبق نظر روانشناسان خانواده زمانی که افراد تا سنین بالا ازدواج نمی کنند به مرور زمان اشتیاقشان از بین خواهد رفت و زمانی که انگیزه قوی تشکیل خانواده و ازدواج با موانعی سرکوب شوند، احساس نا کامی اتفاق خواهد افتاد و این خود باعث ایجاد عوارضی از قبیل پرخاشگری، بد بینی و افسردگی خواهد بود.

ازدواج معکوس:

از دیگر مواردی که می توان اشاره کرد که به تفاوت سنی بسیار زیاد اشاره دارد این ازدواج ها با ملاک های واقعی لحاظ نمی شوند و افراد با دلایلی مانند ثروت، احصیلات و ... ازدواج می کنند و با گذشت زمان و کاهش هیجانات و احساسات و بروز مشکلات زندگی، روابط به سمت سردی می رود و طرفین نسبت به همدیگر سد می شوند. نمونه دیگری که می توان به آن اشاره کرد وجود اختلافات و تعارض در هیجانات و تفریح است زیرا که به دلیل تفاوت هاس سنی افراد هیجان ها و تفریح های متفاوتی را ترجیح می دهند و در کنار هم قرار گرفتن آن ها مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت. از طرفی در نقش و مرزهی خانواده نیز مشکلات و تعارضاتی ایجاد می شود زیرا که زن و مرد در خانواده وظایفی دارند و این تفاوت ریا بین سن ها باعث می شود که نقش ها در جای خود نباشد و در نتیجه مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت و همچنین کاهش جذابین جنسی و نا باروری نیز از دلایلی است که می توان به آن اشاره کرد.

همانطور که دیدید هیچ کدام از این 3 مورد اردواج  سرانجام خوبی را به همراه نخواهد داشت و به هیچ عنوان توصیه نمیشود. به منظور کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مرکز روانشناسان در ارتباط باشید و اطلاعات لازم و مهم در زمینه ازدواج را به دست بیاورید.