ارتباط برقرار کردن بخش بزرگی از زندگی انسان است و ابزاری است برای رابطه ای صمیمانه تر و شناختی عمیق تر از طرف مقابل. زمانی که دو نفر یاد می گیرند که چگونه با هم ارتباط برقرار کنند، بهتر همدیگر را درک می کنند و این که در هر رابطه ای اختلاف نظر وجود داشته باشد طبیعی است اما با ارتباط بهتر فکر و احساس طرف مقابل را بهتر درک می کنند. در ادامه به راه های داشتن ارتباط بهتر اشاره می کنیم.

مسائل مهم را در فرصت های کوتاه و پر اضطراب مطرح نکنید.

طبق نظر مشاوران خانواده سعی کنید احساسات خود را به زبان بیاورید و اگر مسئله ای به وجود آمده که باید درباره آن صحبت کرد، بهتر است صبر کنید تا هر دو زمان لازم را برای نشستن و حرف زدن درباره آن داشته باشید. مزرح کردن مسائل در زمان زمان نا مناسب نتیجه ای را به همراه نخواهد داشت. مسائل عاطفی را زمانی که خسته هستید یا عجله دارید مطرح نکنید و قبل از صحبت در مرد موضوع از همسرتان بپرسید که آیا حال گوش کردن و حرف زدن دارد یا خیر. و اگر نداشت سعی کنید آن را به وقت بهتری موکول کنید. اگر مسائلی از قبل بین شما مانده به احتمال زیاد احساسی شبیه به رنجیدگی، خشم یا حالت تدافعی در شما ایجاد می شود. و این احساسات به رابطه شما صدمه خواهد زد و اگر با آن ها دست و پنجه نرم نکنید از بین نخواهد رفت. اولویت شما باید پیدا کردن راه حلی برای تک تک مسائلتان باشد، راه حل هایی که هر دو با آن احساس خوبی داشته باشید و بدون خشم و رنجش باشد. و درباره مشکلات به وجود آمده صحبت کنید تا آن را حل کنید اگر خودتان نتوانستید به راه حلی برسید از یک متخصص کمک بگیرید و مشکل را نادیده نگیرید. وقتی مشکلات را نادیده می گیرید احساسات منفی پا می گیرند و به تدریج بر احساسات مثبت شما سایه می افکنند.

در هر گفتگو فقط درباره یک موضوع صحبت کنید.

طبق نظر مشاور روانشناس افراد در بحث ها، معمولا از خود دفاع می کنند و می خواهند که حق با آن ها باشد و برای طرفداری از خود، مواردی را که از گذشته است و طرف مقابلشان مقصر بوده به میان می آورند. این کار فقط مشکلی به مشکل فعلی اضافه می کند و رسیدن به توافق را سخت تر می کند. در زمان حال بهتر است فقط به مشکل الان بپردازید و نه به همه ی مشکلات .

رک و رو راست منظور خود را بگویید.

ما در صحبت هایمان در بیشتر موارد کلی گویی می کنیم و جملاتی می گوییم که از نظر خودمان بسیار گویا هستند ولی شنونده ممکن است که آن طور که ما می گوییم متوجه نشود. اگر می خواهید به نکته مهمی اشاره کنید، دقیقا همان چیزی را بگویید که منظورتان است. و به شکل واضح بیان کنید و سعی کنید که جملات و سوالاتتان جنبه ی قضاوت کردن در مورد اعمال و احساسات همسرتان را نداشته باشد. صریح و با دقت صحبت کردن راه خوبی است برای بهبود عادت فکر کردن قبل از حرف زدن و با این کار درباره افکار و احساساتتان دقت بیشتری می کنید و می فهمید که چه می خواهید بگویید.

گوش کردن را تمرین کنید.

بر اساس مطالعات مشاوره قبل ازدواج سعی کنید که شمرده و دقیق صحبت کنید و به نکات صحبت های همسرتان توجه کنید. به دقت به چیزی که می گوید گوش دهید، حالت دفاعی نگیرید و نتیجه گیری نکنید. اگر با همسرتان درباره مسئله مهمی صحبت می کنید، گفته هایش ا بازگو کنید تا مطمئن شوید مطلب را درست متوجه شده اید. ممکن است این کار در ابتدا عجیب به نظر بیایدولی این کار به شفاف شدن رابطه کمک می کند. 

تقاضا کنید و دستور ندهید.

زمانی که چیزی را صادقانه درخواست می کنید با این درک و فهم همراه است که طرف مقابل هر پاسخی به آن بدهد حتی پاسخ منفی آن را خواهید پذیرفت. ولی وقتی چیزی را دستور می دهید فقط انتظار دارید که اجرا شود. فرمان دادن را به آسانی می توان از تقاضا کردن باز شناخت. چون اگر انجام نگیرد ، طرف تنبیه خواهد شد. این تنبیه ممکن است یک تذکر، ترشرویی یا حتی سکوت و رو برگرداندن باشد. زمانی که از کسانی که دوستشان داریم تقاضا می کنیم و با حالت طلبکارانه دستور نمی دهیم زندگی شیرین تر می شود. 

سعی نکنید که فکرش را بخوانید.

زمانی که درباره مسائل مهم صحبت می کنید، حدس زدن و فکر خواندن اغلب مشمشکل یاز می شود. اگر بر پایه ی فرض نا صحیح خود کاری کنید، مشکلات بیشتری به وجود خواهد آمد. اگر موضوع مهم است با همسرتان صحبت کنید تا مطمئن شوید موضوع را درست فهمیده اید. سعی نکنید فکرش را بخوانید و توقع هم نداشته باشید او فکر شما را بخواند. برای کسب اطلاعات بیشتر با مطب روانشناسان در ارتباط باشید و در جهت یادگیری مهارت ها ارتباطی اقدام نمایید.