از موارد اساسی که در هر رابطه ای باید وجود داشته باشد درک و همدلی است. یعنی بتوانیم خود را در جای او بگذاریم و از نگاه او به قضیه نگاه کنیم و او را درک کنیم. اما علاوه بر آن باید رفتارهایی که انجام می دهیم نیز چنین مهارتی داشته باشییم به این صورت که زمانی که رفتاری انجام می دهیم خود را در جای او بگذاریم و با خود بگوییم که رفتاری که من در قبال او انجام می دهم اگر من جای او بودم چه احساسی خواهم داشت؟ و این چنین می شود که ممکن است از انجام خیلی از کار ها دست بکشیم و قبل از آن بدانیم که چنین رفتاری طرف مقابل را ناراحت خواهد کرد. در ادامه رخی از رفتارهایی که هر زوجی دوست ندارند با آن ها مواجه شوند را مطرح می کنیم.

تله همیشه و هیچ وقت:

بر اساس مطالعات مشاوره پیش از ازدواج اگر که افکار افراطی دارید و همه چیز را صفر یا صد می بینید و یا این که همه چیز در ذهنتان سفید است یا سیاه می تواند برایتان دردسر ساز باشد. استفاده مداوم از کلماتی مثل همیشه، هرگز، هیچ وقت و .... از کلماتی هستند که در بحث ها باعث می شود طرف مقابل را به صورت کلی در نظر بگیرید و کل او را زیر سوال ببرید. برای مثال تو هیچ وقت ای کارو برای من نکردی، تو همیشه این جوری می کنی و .... این عبارت ها باعث می شود که  به شکل افراطی قضیه را ببینید و از طرفی این عبارت ها احساس بدی را در طرف مقابل ایجاد خواهد کرد. 

بزرگنمایی:

طبق نظر مشاور خانواده یکی از اشتباهات دیگری که در رابطه عاطفی می توان دید بزرگ نمایی و خیلی بزرگ جلوه دادن مشکلات است. و در واقع مشکلاتی که می تواند حل شود را به شکل وحشتناکی توصیف می کنید و آ ها را بزرگ می کنید و در واقع پیاز داغ ماجرا را زیاد می کنید. رفتار های این چنینی نیز احساس بدی را در فرد مقابل ایجاد می کند و هیچ کس دوست ندارد که با آن مواجه شود.

ذهن خوانی:

از موارد دیگر که می توان به آن اشاره کرد توقع ذهن خوانی است و این بین زوجین به مقدار زیادی دیده می شود. یعنی افراد انتظار دارند که طرف مقابل تمام نیاز ها و خواسته های شما را بداند و به آن ها پاسخ دهد بدون این که خودتان به او چیزی بگویید شریک عاطفی تان آن ها را متوجه شود. هیچ فردی توانایی ذهن خوانی و علم غیب ندارد . هر کدام از طرفین موظف هستند به شکل واضح و شفاف نیاز ها و خواسته هایشان را به یکدیگر مطرح کنند و همدیگر را نسبت به آن ها آگاه کنند. حتی زوجین باید درباره احساساتشان نیز باید با یکدیگر به اشتراک بگذارند و آن ها را در زمان مناسب به زبان بیاورند. ما نمی توانیم بدون توضیح دادن خود فرد از حالات و خواسته هایش آگاه شویم و این دور از انتظار است و در رابطه می تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند و طرفین را با سوء تفاهم های زیادی مواجه کند و به همین دلیل بسیار غیر منصفانه خواهد بود.

برچسب زدن:

از موارد دیگر که میتوان اشاره کرد برچسب زدن است. یعنی شما از واژه های تحقیر آمیز و بد و نا مناسب خطاب به همسرتان استفاده کنید. مانند این که تو خیلی تنبلی و .... عبارت های این چنینی می تواند سردی عاطفی را ایجاد کند و باعث ایجاد فاصله بین زوجین شود و به همین دلیل از رفتار های غیر منصفانه به حساب می آید زیرا که زوجین دوست ندارند واژه های توهین آمیز و تحقیر آمیز را از شریک عاطفی شان بشنوند.

گارد گرفتن:

از موارد دیگر که می تواند به آن اشاره کرد این است که به جای این که تلاش کنید مشکلات رابطه تان را حل کنید و ناراحتی های یکدیگر را کم کنید. حالت دفاعی و گارد می گیرید و فقط به دنبال این هستید که از خودتان دفاع کنید. اما چنین رفتاری وضعیت را از آن چه که هست بدتر خواهد کرد و مشکلاتتان نیز بیشتر خواهد شد.

نقش قربانی گرفتن:

از موارد دیگر که می توانیم اشاره کنیم نقش قربانی گرفتن است. یعنی شما در رابطه مسئولیت هیچ مشکلی را گردن نمی گیرید و همه ی مشکلات را از شریک عافی تان می دانید. اما نکته مهم این است که مشکلاتی که در رابطه ایجاد می شود فقط به یکی از طرفین بستگی ندارد و هر دو در ایجاد آن نقش دارند و باید مسئولیتش را به عهده بگیرند و با همدیگر این مشکلات را حل کنند. نقش قربانی گرفتن و خود را مظلوم جلوه دادن نمی تواند راه خوبی برای حل مشکلات و رابطه عاطفی باشد.

همانطور که دیدید هر کدام از رفتار هایی که اشاره کردیم به نظر هر فردی نا مناسب هستند و انجام این رفتار ها آن ها را ناراحت خواهد کرد. به همین دلیل قبل از این که چنین رفتار هایی را انجام دهید خود را جای شریک عاطفی تان بگذارید و از احساسات بدی که می تواند در شما ایجاد کند و همچنین در او ایجاد خواهد کرد، از انجام آن ها صرف نظر کنید و رفتار های بهتری را جایگزین نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر با مراکز روانشناسی در ارتباط باشید.