احساس عشق یکی از زیبا ترین و لطیف ترین احساساتی است که داریم و به ندرت کسی پیدا می شود که بتوانند از اشتیاق لذت و هیجان و نشاط ناشی از عشق با وجود رویه ی دیگر آن یعنی یاس و نا امیدی چشم بپوسند. طبق نظر روانشناس قبل ازدواج عشق در حاد ترین شکل خود که شیدایی و شیفتگی است چیزی بیش از احسساسات شدید و دوست داشتن است. و گاهی به قدری شدید است که باعث بیان واکنش های غیر واقع بیانه می شود. حتی ممکن است که فرد به اختلالات روانی ، ناتوانی و .... سبب می شود. در زمان یفتگی فرد تمام خصوصیات فرد مقابل را بسیار جذاب و آرمانی می بیند و توجه ویژه ای به نقاط مثبت او و ندیدن نقاط ضعف دارد. اما باعث ایجاد اتصال بین زن و شوهر می شود لذتی که در این دوران با هم می برند و مشارکت آن ها در شادی ها و غم های یکدیگر، انگیزه قدرتدی برای شکل گیری این شراکت و تداوم بخشیدن به لذت هاست. 

علل بروز شیدایی چیست؟

علل بروز شیدایی با توجه به نیاز های روانی، امیال و سلیقه های افراد متفاوت است. جذابیت جسمانی محرک بسیار قوی است ولی با این حال به هیچ وجه تنها محرک موجود نیست و برای بعضی ها خصوصیات اخلاقی و شخصیت اجتماعی ، مهارت های کلامی و خلق و خو مهم است و برای برخی دیگر صفاتی نظیر تکیه گاه بودن و صمیمیت اهمیت دارد. و برخی دیگر هم ممکن است که به مهربانی، قدرت و قاطعیت افراد بها دهند.  

اما با وجود سلیقه های مختل افراد در دوران شیدایی تنها نقاط مثبت فرد مقابل را می بینند و شخص توان تحلیل منفی را از دست می دهد و یا در آن ضعیف می شود و تنها با توجه کردن به نقاط مثبت طرف مقابل نیروی خود را صرف ارتباط بیشتر با طرف مقابل می نمایند. 

بر اساس مطالعلات بهترین مشاورین خانواده اما پس از مدتی این شیفتگی قدرت خود را از دست می دهد و با ازدواج مواردی که گفته شد رنگ و بوی خود را از دست می دهد. برای مثال یکی از جنبه های بارز توقع در ازدواج این است  لغزش ها و خطا ها را به حساب کوتاهی در انجام وظایف تعهد شده می گذارند. زن و شوهر مورد اهانت قرار گرفته و این لغزش ها را به حساب بی توجهی و بی علاقگی همسر خود می دانند.گاهی اوقات تحقق نیافتن قول و قرار های صریح در د.ران اول آشنایی به رهایی از شیفتگی کمک می کند و فراموش کردن قول و قرار ها موجبی است تا همسر به بی علاقگی و کم توجهی منصف گردد.  در حالت کلی زوجین انتظاراتی از هم دارند و این انتظارات بین افراد متفاوت است و زمانی که نسبت به این انتظارات پاسخی داده نمی شود زوجین مشکلاتی را تجربه می کنند. و در نهایت تصویر همسر و خود ازدواج در مجموع از مثبت به منفی پیش می رود . زمانی که زن و شوهر از شیفتگی فاصله می گیرند، هر حادثه ضمنی و دلسرد کننده برای توجیه زدن برچسب منفی به همسر کافی به نظر می رسد. و هر چقدر که این موارد بیشتر می شود دلگیری و رنجش ها از طرف مقابل بیشتر می شود و زمانی که درک صحیحی از وضعیت نداشته باشند رفتار همسر خود را همیشگی می دانند و به کل شخصیت او نسبت می دهند و به خاطر فقدان یک خصوصیت مطلوب همه چیز رنگ و بوی منفی می گیرد. 

قضاوت ها:

توجه به جنبه های منفی رفتاری که میان زوج ها متداول است متفاوت از تفکر است که در برخورد با سایرین از آن استفاده می کنیم. اغلب اوقات قضاوت های ما برای موارد غیر از روابط زناشویی ملایم تر است اما زمانی که  وارد رابطه با فردی می شویم رفته رفته درگیر با تفکر سیاه و سفید می شویم. و در واقع به واکنش های فرد مقابل حساسیت های بیش از حد نشان داده می شود و با قضاوت اعمال و رفتار او در محدوده چهار چوبی که برای خود درست کرده است، نتیجه گیری های منفی را می گیرد. اما آینده ی روابط آشفته زن و شوهر بر خلاف آن چه برداشت شد ترسناک نیست و ایرادهایی که اشاره کردیم قابل اصلاح هستند و خصوصیات تغییر ناپذیری نیستند که نتوان آن ها را اصلاح کرد. 

زن  شوهر با اصلاح مهارت های ارتباطی و از جمله گوش دادن توام با علاقه و طرح نظریات منطقی و شراکت در حل گرفتاری های موجود می توانند روابط خود را متحول نمایند و در فضای پر از تفاهم به حل مشکلاتشان بپردازند. کسب مهارت های اولیه به زن و شوهر کمک می کند تا در زندگی مشترک خود به انسان هایی با احساس تر ملاحظه کار تر و مسئول تر و منطقی تر تبدیل شوند ولی رسیدن به این هدف ها نیازمند تلاش زوجین است.  البته موارد دیگری نیز هستند که زوجین باید به آن ها نیز توجه کنند برای مثال زن و شوهر باید در باورهای منفی ذهن خود تجدید نظر کنند و در واقع این باور سیاه و سفید را کنار بگذارند و زمانی که طرف مقابلشان مرتکب اشتباهی شد کل شخصیت او را زیر سوال نبرند و فقط به آن رفتار اشاره داشته باشند و بقیه خصوصیات مثبت همسرشان را نادیده نگیرند و فراموش نکنند و سعی کنند که به این نقاط مثبت همسرشان توجه  داشته باشند. همچنین مهارت های دیگری نظیر قدردانی و تحسین از همسر یز می تواند در ایجاد رفتار های مثبت نقش داشته باشد. برای این که مهارت های لازم را به صورت کامل یاد بگیرید باید ا سوی افرادی متخصص آموزش های لازم را دریافت نمایید. پس برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با مراکز مشاوره کشور در ارتباط باشید و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید.