احساس امنیت در خانواده می تواند طرحواره های سالمی را در ما ایجاد کند و روی روابط بزرگسالیمان تاثیر بگذارد. طرحواره مجموعه ای از افکار، احساسات ، خاطره ها و .... است که در طول زندگی شکل می گیرند و در بزرگسالی نمایان می شوند. طرحواره ها به دلایل مختلفی به وجود می آیند و آن چه که اهمیت دارد این است که عمدتا والدین هستند که با رفتارهای درست و یا اشتباهشان باعث ایجاد آن ها می شوند.طبق نظر بهترین مشاور ازدواج والدین در خانواده با چگونه برخورد کردن با فرزندانشان و میزان برآورده کردن نیازهایشان می توانند در روند شکل گیری آن ها نقش داشته باشند. در واقع ایجاد احساس امنیت در خانواده می تواند به آینده فرد بسیار تاثیر گذار باشد. در ادامه مواردی را مطرح می کنیم که در ایجاد احساس امنیت در خانواده کمک بزرگی خواهند کرد.

اجازه اشتباه کردن و سرزنش نشدن: 

انسان ها جایز الخطا هستند و افراد در دوران مختلف زندگی خود دچار اشتباهانی می شوند. اگر که در خانواده فردی مرتکب اشتبهای می شود، به سرعت سرزنش نمی شود و افراد خانواده می کوشند که در کنار او باشند و به او کمک کنند تا مشکل او حل شود و در واقع فرد را به خاطر انجام اشتباهش مورد بد رفتاری و طرد شدن قرار نمی دهند و برخورد نرم تری با او دارند و اشتباه را فاجعه ای بزرگ قلمداد نمی کنند. 


به نیاز ها اهمیت داده می شود.

همانطور که در قسمت بالا نیز اشاره کردیم برآورده شدن نیاز ها در خانواده بسیار اهمیت دارد و اولین عاملی که به شدت در شکل گیری طرحواره ها اهمیت دارد مسئله نیاز های فرد است. از نیاز های اساسی افراد که می تواند به شدت در آینده فرد تاثیر داشته باشد می توان به نیاز به امنیت، عشق و محبت، نیاز به استقلال و کفایت و شایستگی، نیاز به آزادی بیان خواسته ها، نیاز به مرز بندی و محدودیت ها و همچنین نیاز به تفریح و بازی و شادی اشاره کرد. هر کدام از موارد گفته شده لازم است که در محیط خانواده رفع شوند و هر گونه رویداد برای مانع شدن در جهت رفع این نیاز ها می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. والدین باید سعی کنند که به اندازه کافی این نیاز ها را برآورده سازند و آن ها را نادیده نگیرند. اگر که در محیط خانواده هر کدام از این نیاز ها به خوبی رفع شوند می تواند احساس امنیت در خانواده را ایجاد کند و برای فرد روابط بهتری را در بزرگسالی ایجاد کند.

ابراز احساسات وجود دارد.

مورد دیگری که می توانیم مطرح کنیم و در قسمت بالا نیز اشاره شد نیاز به ابراز احساسات و بیان خواسته ها است. افراد در محیط خانواده زمانی می توانند احساس امنیت داشته باشند که بتوانند احساسات خود را به راحتی و بدون هیچ ترسی مطرح کنند و همچنین نیاز ها و خواسته هایشان را بدون ترس از قضاوت شدن و یا سرزنش و هر گونه واکنش نا مناسب مطرح کنند. بیان شفاف و واضح خواسته ها یکی از موارد مهم در خانواده و ارتباطات است و موجب می شود که فرد در ارتباطات خود موفق باشد. 


مقایسه وجود ندارد.

بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسی یکی از موارد مهم دیگر مقایسه نشدن است. افراد خانواده و به ویژه والدین به هیچ وجه نباید از مقایسه کردن خود با دیگران، خانواده با خانواده های دیگر، فرزند با فرزند دیگر و ........ استفاده کنند. مقایسه کردن به هر نحو و شکلی بسیار مضر است و می تواند مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد کند و سبب از بین رفتن احساس امنیت در محیط خانواده می شود.

مورد پذیرش قرار گرفتن:

افراد خانواده تحت هر شرایطی و با وجود مشکلاتی که ممکن است وجود داشته باشد باید همدیگر را همانطور که هستند بپذیرند. می توان گفت که افراد با یکدیگر تفاوت هایی دارند و نمی توان همواره به خاطر این تفاوت ها همدیگر را رد کرد زیرا در این صورت محیط خانواده تبدیل به میدان جنگ خواهد شد و انرژی زیادی را از افراد خواهد گرفت. برخی از رفتار ها هستند که نیازمند تغییر و بازبینی هستند و باعث می شود که برخی از مشکلات در خانواده با ایجاد این عادت ها حل شود . اما ما نمی توانیم شخصیت افراد و سرشت آن ها را تغییر دهیم و باید افراد را با همان تفاوت هایشان بپذیریم.

احترام به مرز ها:

مورد دیگری که می توانیم مطرح کنیم احترام به مرز ها است که در قسمت نیاز ها نیز به آن اشاره کردیم. افراد در کنار زندگی خانوادگی باید به مرز های فردی یکدیگر احترام قائل باشند و حد لازم را رعایت کنند وجود مرز بندی به فرد یاد خواهد داد که به دیگران احترام بگذارد و دیگران نیز به او احترام بگذارند و در واقع باعث می شود که افراد توانایی برقراری ارتباط موفق داشته باشند و همچنین احساس امنیت در محیط خانواده جزیان یابد. 

اگر که در محیط خانواده و در ارتباط با همسر، فرزندان و والدین و .... با مشکلات و اختلافاتی مواجه شدید که نمی توانید آن ها را حل کنید و برخی مشکلات را تجربه کرده اید که نگرانشان هستید می توانید با مرکز مشاوره خوب در ارتباط باشید.