ابراز احساسات یکی از تکنیک های مهم در زندگی هر فردی است و افراد اغلب از بیان احساسات مثبت و منفی که نسبت به خود یا دیگران دارند واهمه دارند. طبق نظر روانشناس خانواده این بیشتر ریشه در تربیت خانوادگی دارد. مانند این که هموار به پسر ها می گویند که مرد که گریه نمی کند و یا این که دختر ها عصبانی نمی شوند و ... بسیاری از باورهای دیگر که از همان دوران کودکی تاکید شده اند و بر ما تاثر گذاشته اند. 

و همه ی اعتقادات این چنینی و تایید از سوی والدین باعث می شود که ابراز احساسات به حداقل برسد. ناتوانی در ابراز احساسات می تواند مشکلاتی را در روابط بین فردی به وجود بیاورد و در واقع می توان گفت که با ابراز احساسات می توانیم روابط بین فردی خوبی ایجاد کنیم.  اما در این میان برخی از باور ها هستند که باعث جلوگیری از ابراز احساست می شود.

دیوید برنز ده طرز تلقی را مانع از ابراز احساسات می داند و بر این اعتقاد است که ای طرز تلقی ها از صمیمیت و ابراز احساسات بهطور شفاف و صادقانه جلوگیری می کنند. که در ادامه به این طرز تلقی ها جهت آشنایی ما اشاره می کنیم.

 ترس از اختلاف:

طبق نظر دکتر ازدواج از احساسات خشمگینانه یا از رو در رو شدن با دیگران می ترسید و بر این اعتقاد دارید که برای این که رابطه خوبی با دیگران داشته باشید باید از بحث و مشاجره بپرهیزید. و یا اعتقاد دارید که با اظهار نظر خود دیگران را ناراحت می کنید و در واقع به جای این که مشکلات را حل کنید ترجیح می دهید که سرتان را در برف فرو کنید

کامل گرایی احساسی:

بر این معتقد هستید که باید احساساتی نظیر خشم، حسادت، افسردگی یا اضطراب نداشته باشید و فکر می کنید که همیشه باید منطقی باشید و بر احساسات خود مسلط باشید. و نمی خواهید که ضعیف یا آسیب پذیر به نظر بیایید و بر این باور هستید که اگر اطرافیانتان از احساسات شما با خبر شوند، شما را با تحقیر نگاه خواهد کرد.

ترس از تایید نشدن:

به شدت از تایید نشدن و از مورد بی مهری قرار گرفتن می ترسید که احساسات خود را بروز نمی دهید و آن ها را سرکوب می کنید تا کسی ناراحت نشود. .و همواره احساس می کنید که باید دیگران را راضی نگه دارید و نگران هستید که اگر احساسات و نظرات خود را بیان کنید دیگران شما را دوست نخواهند داشت. 

رفتار انفعالی تهاجمی:

قیافه می گیرید ولی خشم و رنج خود را بروز نمی دهید و به جای این که صادقانه و شفاف احساسات خود را بیان کنید آن ها را در سینه حبس می کنید و به جای ابراز احساس ، سکوت می کنید و به دیگران احساس گناه می دهید.

احساس درماندگی:

بر این باور هستید که هر قدر هم تلاش کنید رابطه شما بهتر نمی شود و در نتیجه ترجیح می دهید که سکوت کنید و فکر می کنید که همه چیز را امتحان کرده اید و بی فایده بوده است و مکن است بر این باور باشید که همسرتان بیش از حد سماجت می کند و قابل تغییر نیست. در نتیجه دست می کشید و تسلیم می شوید. و در نتیجه وضع از هر آن چه که هست خراب تر می شود و شما فکر می کنید که حق با شماست.

عزت نفس کم و ضعیف :

معتقد هستید که نباید احساسات خود را ابراز کنید و از دیگران توقعی داشته باشید و فکر می کنید که همیشه باید دیگران را راضی نگه دارید و توقعات آن ها را برآورده سازید و فقط برای آن تلاش می کنید.

ذهن خوانی:

بر این باور هستید که اطرافیانتان باید بی انکه شما حرفی بزنید، از احساسات شما با خبر باشند و در نتیجه عذر موجهی پیدا می کنید تا احساسات خود را بروز ندهید و در این شرایط چون دیگران یازهای شما را برآورده نمی سازند بسیار نازاحت و دلخور می شوید ولی باید بدانید که چنین چیزی امکان ندارد و تا زمانی که خودتان آرام و ولضح بیان نکنید دیگران نخواهند فهمید.

از خود گذشتگی:

از این که خشم خود را ابراز کنید می ترسید زیرا نمی خواهید دیگران بدلنند که شما را ناراحت کرده اند  و از این موضوع خوشحال شوند. از این که می توانید احساسات خود را بروز ندهید و خویشتن داری کنید خوشحال و مغرور هستید. 

نیاز به حل مسائل:

هنگام اختلاف با دیگران به جای طرح آشکار احساسات خود و به جای آن که نظرات دیگران را بخواهید، به دنبال این هستید که مشکلات را تنهایی حل کنید و اصرار دارید که به شکل فردی به مشکلات رابطه بپردازید. اما این نیز امکان پذیر نیست و اگر که در رابطه با فردی دچار مشکلی شده اید مثلا با همسرتان به اختلافی برخورده اید باید به کمک هم به حل مسئله اقدام کنید.

فقط حق با شماست.

مورد دیگر که می توان مطرح کرد این است که ممکن است بر این باور باشید که حق شماست که هنگام ناراحتی احساسات و افکارتان را دقیقا و همانطور که هست بیان کنید و  به موارد دیگر توجه ندارید و این نیز دردسرهایی را به همراه خواهد داشت. 

همانطور که می بینید هر کدام از باور ها می تواند از ابراز احساسات جلوگیری کند و این باعث شود که شما روابط بین فردی موفقی را کسب نکنید. اگر که هر کدام از این باور های اشتباه را در خودتان شناسایی کنید و آن ها را اصلاح کنید می توانید خود را از مشکلات بین فردی که درگیر هستید رها سازید و با جایگزین کردن باور های درست رابطه موفقی را بسازید . پس در قدم اول آشنا شدن و تشخیص باورهای نادرستتان بسیار مهم است. و در قدم بعدی با یادگیری اصول ابراز احساسات مثبت و منفی می توانید در روابط و زندگی تا احساس رضایتمندی بیشتری داشته باشید و لذت بیشتری ببرید و از بروز بسیاری از اختلاف ها و سوء تفاهم ها جلوگیری  گنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مطب مشاوره کشور در ارتباط باشید.