بیش از 80 تا 90 در صد افکار ، باور ها و احساسات و رفتار های ما در نیمه ی خود آگاه و نا خود آگاه قرار دارد که در طول دوران کودکی و نوجوانی در مغز ما شکل گرفته اند و به صورت نرمال در آمده اند و هر چه که مغایر با آن ها باشد برای ما به عنوان موضوعی غیر طبیعی و غیر قابل قبول و حتی غیر منطقی به نظر خواهد رسید . برای مثال ما پس از انجام تمرین های طولانی و یادگیری مهارتی خاص مانند دوچرخه سواری ، رانندگی و .... دیگر برای انجام دادنش نیاز به فکر کردن نداریم و به طور خودکار انجام خواهیم داد در حالت کلی سیستم مغزی فرد با آن چه که در دوران کودکی اش شکل گرفته است به تعادل و آرامش می رسد برای مثال فردی که بار ها شاهد مشاجره ی والدینش بوده باشد و دریافته باشد که وقتی صدای یکی از آن ها قوی تر و بلند تر باشد مشاجره با پایان می رسد فرد نیز چنین روشی را در زندگی اشتراکی خود پیش خواهد گرفت .

طبق نظر روانشناسان بهترین مرکز روانشناسی ایران دید کلی در مورد خانواده مانند داشتن خانواده ای گرم ، با ثبات و همراه با امنیت و آرامش و یا خانواده ای متزلزل و غیر منصف و غیر قابل پیش بینی ، وضعیت زندگی زناشویی والدین نظیر رضایت مادر و پدر از ازدواجشان  ، رابطه ی دوران کودکی با پدر نظیر نشان دادن علاقه و حبت از سوی پدر ، داشتن اوقات خوش با او و میزان راحت بودن با پدر  ، رابطه ی دوران کودکی با مادر نظیر نشان دادن علاقه و محبت از سوی مادر و داشتن اوقات لذت بخش با و و احساس راحتی با او ، اثرات گذشته خانواده بر زمان حال به این صورت که ممکن است مسائل و موضوعاتی بر خاسته از دوران کودکی و نوجوانی در خانواده وجود داشته باشد که حل نشده باقی مانده اند و یا اثرات منفی خیانت والدین ، واسپبستگی شدید به خانواده و عدم اطمینان به دیگران و همچنین استقلال از خانواده که ممکن است والدین فرد را برای مستقل شدن تشویق کنند و یا نظرات خود را به او تحمیل کنند و .... همه ی مواردی که گفته شد می تواند در ازدواج و رابطه ی ما نقش مهمی ایفا کند . 

استقلال و عدم وابستگی به والدین :

یکی از شرایط لازم برای رسیدن به بلوغ و نیز بر قراری یک رابطه ی سالم ، استقلال مادی و عاطفی و عقلانی است . اکثر افراد در  دوران جوانی به استقلال مادی می رسند و می توانند نیاز های فیزیکی خود را به تنهایی تامین و بر آورده کنند ولی متاسفانه برخی به بلوغ و استقلال عاطفی نمی رسند . مفهوم استقلال عاطفی ، کشف و پیدا کردن راه و روش خود برای مقابله با تنش های روانی است ، داشتن معیار ها ، باور ها و ارزش های مختص خود است که می تواند موافق یا متفاوت از دیگران و والدین باشد و دیگران را عامل یا مسئول خوشبختی یا بدبختی خود ندانستن است . عدم وابسته بودن به والدین برای تایید ، صمیمیت و حمایت عاطفی است . فردی که دارای استقلال عاطفی می باشد انتظار ندارد اگر او خوش حال نیست دیگری نیز خوشحال نباشد ، اگر کسی ناراحت است احساس گناه نمی کند و دیگران را آن گونه که هست می پذیرد و توانایی درک احساسات و عواطف دیگران را دارد و اعتماد به نفس و عزت نفس بالایی دارد و این که والدین خود را تنها منبع آرامش و راحتی خود نمی داند . 

صدمات دوران کودکی :

دو مورد از جدی ترین عواقب جنبه های منفی وضعیت خانوادگی ، کودک آزاری و کودک فراموش یا غفلت شده است . و مشخص ترین نشانه ی آن این است که فرد بالغ با چنین زمینه و سابقه ای در دوران کودکی همیشه چیزی از آن در ذهن خود دارد که او را اذیت می کند و از آن به بدی یاد می کند حتی اگر سایر جنبه های دوران کودکی اش خوب باشد و از آن ها خشنود باشد . چنین افرادی اغلب در روابط بین فردی دچار مشکل و اگر شما یا طرف مقابلتان دارای چنین سابقه ای باشید بهتر است قبل از ازدواج آن را توسط دکتر روانشناسی حل کنند . 

روابط قبلی و دوران مجردی :

طبق نظر سکس تراپیست خوب یکی از مهم ترین مسائل در رابطه با انتخاب همسر و ازدواج ، آگاهی از روابط قبلی افراد از یکدیگر است و زمانی باید در این مورد صحبت کرد که دو نفر بم رحله جدی از رابطه رسیده اند و اطلاعات رد و بدل شده باید در حد مشخصات فردی ، طول مدت آشنایی و علت به هم خوردن رابطه است و نباید زیاد وارد جزئیات شد .و از موارد مهم دیگر ارزیابی وضعیت تعامل و تناسب با هم می باشد که می توان به هم خوانی ارزش ها و نگرش ها ، نقش و جایگاه جنسیتی ، وضعیت اقتصادی و رفاه ، خود مختاری ،اهمیت و جایگاه مذهب و الگوی گفت و گوی زوجین نیز اشاره کرد . مواردی که گفته شد از محیط خانواده تاثیر پذیر است و به همین دلیل بررسی میزان هم خوانی و تفاوت ها در بین زوجین مهم می باشد . هر دو فرد برای داشتن اطلاعات بیشتر می توانند از مشاوران مطب روانشناسی تلفنی انتخاب نو راهنمایی و مشاوره دریافت نمایند .