خانواده یک نهاد اجتماعی است که پیوند زناشویی زن و مرد شکل می گیرد. سلامت خانواده متضمن سلامت روانی و عاطفی افراد آن است که این نیز وابسته به تداوم روابط زن و شوهر است. روابط زناشویی صمیمی ترین و خصوصی ترین روابط انسانی است که دوام و کیفیت آن مستلزم داشتن دانش و مهارت تحکیم آن است. مطالعات نشان می دهد که کیفیت رابطه زن و شوهر از عوامل اصلی و تعیین کننده رضایت زناشویی است. امروزه توجه و تاکیر بر مسئله رضایت زناشویی زوجین و تقویت آن رشد روز افزونی پیدا کرده است.

نارضایتی زناشویی چیست؟

طبق نظر برترین مشاور خانواده در مقابل رضایت زناشویی، نارضایتی زناشویی قرار دارد. نارضایتی زوجین از یکدیگر و از زندگی مشترک موجب نا بسامانی و پریشانی درون خانواده می شود و سلامت اعضای آن را تحت تاثیر قرار می دهد. وجود نا رضایتی در روابط زناشویی همچنین باعث کاهش میزان رضایت از زندگی می گردد و در روابط اجتماعی افراد مشکل ایجاد می کند. 

نارضایتی زناشویی در خانواده، ناکامی و خشم و همچنین سوء ظن، سوء استفاده عاطفی، خصومت و سرزنش را در پی خواهد داشت. از سوی دیگر خشم نیز با فراهم نمودن زمینه رنجش و آزردگی می تواند به بروز نارضایتی دامن زد و این دور باطل ممکن است وخامت شرایط، نارضایتی و خشم در خانواده بیفزاید. مطالعات نشان می دهد که بیشتر طلاق های صورت گرفته در زوجین ناسازگار، ناشی از خشم بوده و این خشم ممکن است که تا مدت ها بعد از طلاق نیز ادامه داشته باشد. 

عوامل موثر بر رضایت زناشویی چیست؟

یکی از عوامل موثر بر رضایت زناشویی در کنار مولفه هایی نظیر همدلی، علاقه و صمیمیت و درک احساسات، احترام به همسر است. متخصصان نیاز به احترام و محبت را از مهم ترین نیازهای روانی انسان بر شمرده اند، به طوری که این عامل را در کنار عوامل دیگری مانند همدلی، رهبری، ابراز علاقه و مسئولیت پذیری شخصی از جمله ویژگی های مهم خانواده مطلوب معرفی می کنند. 

احترام:

احترام به همسر یک نیروی بسیار قوی و مثبت زناشویی است که ویژگی های مثبتی چون مهربانی نسبت به همسر، متانت، مروت، همدردی و احساس پیوستگی با همسر را به ارمغان می آورد و همچنین به افراد کمک می کند تا موقع مواجه شدن با رفتارهای نا مطلوب ازجانب همسر، نسبت به او مهربان بوده و به زندگی مشترک امید وار باشند.

بخشایش:

بر اساس مطالعات مرکز مشاوره خوب یکی از موثر ترین مداخلاتی که امروزه جهت حل مشکلات روابط انسانی، خصوصا روابط زوجین به کار می رود، بخشایش است. بخشایش میل درونی است که افراد را به سوی بازداری از پاسخ های ناخوشایند ارتباطی و رفتار کردن به طور مثبت نسبت به کسی که رفتار منفی با آن ها داشته است، متمایل می سازد. با آموزش بخشایش افراد توانایی بالایی برای بهبود در رابطه شان کسب می کنند و در نتیجه رضایت بیشتری از روابط زناشویی خویش خواهند داشت.

صمیمیت:

یکی دیگر از عواملی که می تواند بر رضایت زناشویی موثر باشد، صمیمیت است. صمیمیت به عنوان توانایی ارتباط با دیگران با حفظ فردیت تعریف می شود. صمیمیت را می توان به عنوان توانایی شناخت خود در حضور دیگران دانست که خودآگاهی و رشد هویت، برای ظرفیت قابلیت شخص در جهت صمیمیت، بسیار ضروری است. مفهوم صمیمیت، نزدیکی به همسر، به اشتراک گذاری ارزش ها و ایده ها، فعالیت های مشترک، روابط جنسی، شناخت از یکدیگر و رفتارهای عاطفی نظیر نوازش کردن است. فردی که میزان صمیمیت بالاتری تجربه میکند قادر است خود را به شیوه مطلوب تری در روابط عرضه کند و نیازهای خود را به شکل موثر تری به شریک و همسر خود ابراز کند. رضایت زناشویی می تواند در زوج هایی که صمیمیت بالاتری دارند، بیشتر باشد یا به عبارتی، زوج هایی که صمیمیت بالاتری دارند ممکن است قابلیت بیشتری در مواجهه با مشکلات و تغییرات مربوط به رابطه خود داشته باشد و در نتیجه رضایت زناشویی بالاتری را تجربه کند.

عشق:

طبق نظر بهترین روانشناس ایران عشق یک احساس شدید عاطفی است که معمولا نسبت به جنس مخالف صورت می گیرد و به صورت پنهان ئ آشکار ابراز می شود. این احساس به مرور زمان و با کمک تصویر سازی ذهنی شدت بیشتری می یابد به گونه ای که کارکرد روانی فرد دست خوش ناهماهنگی می شود و عملکرد روزانه را مختل می کند . عشق در واقع یکی از عوامل موثر بر میزان رضایت زوجین است و در پابرجایی خانواده نقش دارد.

مواردی که گفتیم می توانند همگی در ایجاد رضایت زناشویی تاثیر گذار باشند و از سوی زن و مرد باید مراعات شوند و در واقع از هر دو طرف در خانواده هر یک از موارد گفته شده در جریان باشد. برای این که بتوانید هر یک از موارد را به خوبی بشناسید و آن ها را در زندگی خود ایجاد کنید از مشاوران ازدواج راهنمایی و کمک دریافت نمایید. متخصصان با استفاده از تست مشاوره ازدواج و بسیاری از موارد دیگر به شما در جهت داشتن ازدواج موفق و رضایت زناشویی کمک می کنند.