حسادت یکی از سمی ترین احساساتی است که می توان آن را احساس کرد چرا که ترکیبی از چند احساس با عصبانیت است. احساساتی مانند ترس، خشم، تشویش، رنجش، نگرانی ، درماندگی، مالکیت، رقابت، انتقام، مقصر دانستن خودو تهدید ترک شدن می تواند باعث ایجاد حسادت شود. اگر از لحاظ هیجانی بالغ نباشید، در رابطه و در درونتان احساس امنیت نمی کنید و به نظرتان می آید که جایگاهی که به ععنوان در جه یک در نگاه او داشتید به خطر افتاده است. طبق نظر مشاور خانواده در حسادت حس تملک به شدت مشاهده می شود اما احساس مالکیت مانع پیشرفت شخصی، استقلال و آزادی فردی همسرتان برای تبدیل شدن به کسی است که می خواهد باشد. اگر خودتان پیشرفتی نداشته باشید، از پیشرفت همسرتان احساس خطر می کنید و حسادت می کنید و رابطه و تجربه های او با دیگران را محدود می کنید و او را زیر نظر می گیرید و او را متهم به خیانت و یا سوء استفاده از اعتمادتان می کنید. 

بر اساس مطالعات روانشناسان ازدواج اگر همسرتان مجذوب فرد دیگری شود ، حسادت خود را به شکل سخت گیری ناگهانی و شدید بروز می دهید اما اگر همسرتان به رابطه وفادار باشد، هیچ اثری از حسادت دیده نمی شود. وقتی حسودی می کنید هر چیزی برای شما نتیجه ای از پیش تعیین شده است و مطئنید که دیگر به اندازه قبل برایش مهم نیستید و یا یقین دارید که اگر به فعالیت های فوق برنامه او خاتمه ندهید او را از دست داده اید. به خاطر ترس ها و نا امنی هایتان تنها آینده ای که می بینید از دست دادن اوست. شاید هیچ ربطی به واقعیت نداشته باشد اما حسادت را در آن می توان دید. حسادت می تواند تبدیل به واکنش عصبی نسبت به تک تک روابط همسرتان شود و این گونه همسرتان از نیاز های شما احساس خفگی کند و همان چیزی که از آن می ترسید رخ دهد و در نهایت شما را ترک کند. 

حسادت می تواند همه چیز را در بر گیرد.

حسادت به همسر ممکن است از روابط او با دیگران فراتر رود. و در انواع و اقسام حوزه های دیگر نیز دیده شود. ترفیع شغلی، دریافت مدرک از دانشگاه، مسافرت، تفریح و ... از جمله این موارد است. حسادت اغلب به خاطر نبود یا کمبود اعتماد به نفس است. و خیال می کنید که کس دیگر چیزی دارد که شما ندارید و یا حسادت احساس خطر به خاطر از دست دادن چیزی در آینده است. فروید می گوید حسادت طبیعب با اندوه همراه است. فکر از دست دادن کسی که دوستش دارید و تصور آسیب هایی که به دلیل فقدان به وجود می آید، دردناک است. حسادت شامل انتقاد از خود نیز می شود. این که به اندازه دیگری خوب، ثروتمند و جذاب نیستید. حسادت می تواند به بزرگسالان، کودک، شغل یا حتی حیوان خانگی نیز گسترش یابد. 

حسادت یا پارانوئید؟

طبق نظر روانشناس کسی که حسادت می کند همه حواسش به فعالیت ها و جاهایی که همسرش می رود، معطوف می کند، او همواره گوش به زنگ ایت و کوچک ترین سرنخی که می گوید همسرش بی راهه می رود یا دیگر علاقه ای ندارد را جست و جو می کند. مشکل ترین بخش برخورد با حسادت مواجه شدن با خود است. اگر رابطه با مشکلات جدی رو به رو شود، بررسی ریشه ایجاد حسادت اهمیت زیادی پیدا می کند. معمولا حسادت ریشه در طرد شدن های گذشته دارد که دوباره در زمان حال شعله ور شده است. وقتی همسرتان با دیگران وقت می گذراند احساس طرد شدن ئ جایگزین شدن دیگران در جایگاه خود را تجربه می کنید. بعضی ها حسادت خود را با تظاهر به این که مشکلی به وجود نیامده است، پنهان می کنند و این گونه اصلا همسرشان متوجه نمی شود که تا چه میزان حسادت می کنند. اما هر زوج موفقی باید این را بداند که هر چه بیشتر احساس امنیت کنید و هر چه احترام به نفس بالاتری داشته باشید کمتر حسادت خواهید کرد. البته میزان آن در بین افراد متفاوت است.

آیا عشق و حسادت به هم مربوط اند؟

باید بگوییم که عشق و حسادت هیچ ربطی به هم ندارند بلکه این موضوع کاملا به احترام به نفس مربوط است. برخی از افراد ممکن است بگویند که(( من حسودم چون خیلی دوست دارم)) ولی این کاملا اشتباه است که رفتار های کنترل گرایانه و محدود کننده اش را به خاطر عشق بزرگی که دارد، بداند. اما معنای عشق این نیست که باید دست از رویاهایتان بردارید و خواسته هایتان را سرکوب کنید. حسادت همسر می تواند لذت زندگی را از شما بگیرد و به قدری شما را غرق کند که حتی دیگر نتوانید خودتان باشید.

زمانی که یکدیگر را دوست دارید و هر دو ترجیح می دهید بیشتر وقت خود را با یکدیگر بگذرانید و احساس خطر ندارید در واقع می دانید آزادی فردی همسرتان، استقلال او در انجلم کارهای شخصی اش و این که روی پای خودش است باعث تقویت رابطه تان می شود. زمانی که به استقلال او احترام می گذارید و از کارهایش حمایت می کنید بیشتر دوستتان خواهند داشت چون احساس رضایت بیشتری خواهد کرد. زمانی که به جای محدود کردن از دلبستگی ها و انتخاب های او حمایت کنید زندگی برای هر دوی شما پر معنا خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر با مطب مشاوران در تماس باشید.