ازدواج پیوند مشترک زن و مرد است که تحت شرایط خاصی و به شکل قانونی، شرع و عرف صورت می گیرد. که به وسیله‌ی آن می توانند نیازهای جنسی، عاطفی و مادی خود را تامین نمایند.طبق نظر مشاور خانواده خوب ازدواج موفق بستگی به عوامل مختلفی دارد که خیلی از آن ها را قبل از ازدواج باید ارزیابی کرد. عوامل دیگری نیز در موفقیت زندگی زناشویی موثر است که می توان آن ها را بعد از ازدواج شناخت. در ازدواج، سازش دائمی و از خود گذشتگی فراوان لازم است، ولی اگر زن و مرد قبل از ازدواج با یکدیگر توافق بیشتری داشته باشند، امکان سازش بعدی نیز بیشتر خواهد بود. عوامل توافق در ازدواج عبارت اند از رشد عاطفی و فکری، تشابه علایق و طرز تفکر، تشابه مذهبی، تحصیلی و طبقاتی و تشابه علاقه به زندگی و همچنین خانواده ها می باشد. در ادامه به 5 معیار اساسی می پردازیم.

توجه به ظاهر و دلنشین بودن آن برای شما :

بر اساس گفته‌ی مشاور روانشناس ایرانی ظاهر یعنی چهره، قد، اندام باید مورد پسند خود فرد باشد نه انتخاب اعضای خانواده و آشنایان او. ظاهر جز ویژگی های اصلی و عمقی شخصیت نیست، نباید به دنبال زیبا ترین ظاهر ها و یا ظاهر های خاص بود. دل نشین بودن برای شما تعبیر جالبی است که در این زمان می توانیم به کار ببریم. نباید فقط به خاطر ظاهر با فرد ازدواج کرد و فقط آن را به عنوان معیار قرار داد در این صورت بسیاری از موارد مهم و ضروری نادیده گرفته می شود. اما دلنشین بودن ظاهر برای فرد در کنار معیار های مهم دیگر ضروری است و در چند جلسه اول اگر کشش ایجاد نشود بعدا هم به وجود نخواهد آمد.

استقلال:

ازدواج تبلور استقلال فکری، عاطفی و عملی است. کسی برای تشکیل خانواده آماده است که بتوان از نظر عاطفی دوری از پدر و مادر را تاب آورد و نعاملی عاطفی سازنده و پایداری با همسر خود بر قرار سازد. در برنامه ریزی های زندگی و حل مشکلات آن مطابق سن، آگاهی و تجربه خود عمل کند. عدم استقلال، وابستگی است که فرد جدایی از والدین را تحمل نمی کند و کوچک ترین مسائل را با آن ها در میان می گذارد و در تصمیم گیری ها به خود و مشورت با همسرش اعتماد ندارد. روشن است که استقلال به معنای بی مهری به اعضای خانواده اولیه و مشورت نخواستن در اموری که والدین به آن علم دارند نیست. و راه تشخیص آن رفت و آمد و گفت و گو های آگاهانه و تحقیق است.

سلامت شخصیت:

دو نفر که با هم قصد ازدواج دارند باید در وضعیت نسبتا سالم باشند، تا روابط سالم داشته باشند و این که اگر رفتار هایشان به طور کامل خوب نیست آن ها را اصلاح کنند تا به وضعیت سلامت روان نزدیک تر شوند و به سلامت نسبی که در ازدواج اهمیت دارند، برسند. اگر سلامت روان هر دو طرف در حد نرمال باشد امکان اصلاح رفتار وجود دارد و در نتیجه تزدواج خوبی رقم خواهد خورد . اما در صورت وجود مشکلات عمیق روانی و عدم اهمیت به درمان آن ها زندگی مشترک موفقی را به همراه نخواهد داشت. 

تناسب شخصیت:

در برخی مواقع می بینیم که هر دو طرف سلامت روان دارند ولی تناسب شخصیتی ندارند. تناسب شخصیت یعنی به لحاظ شخصیتی و ساختار شخصیت علایق و سلایق باید تناسب داشته باشند . دو نفر باید از لحاظ ظاهری، خانوادگی، سلائق، فردی، اجتماعی، خانوادگی و اقتصادی با هم مشابه باشند و در غیر این صورت ازدواج خواهد لنگید. و در حالت کلی می توان گفت که هر دو فرد در کنار سلامت روان باید تناسب شخصیت داشته باشند و در این صورت است که می توانند ازدواج موفقی داشته باشند. و البته در موارد بسیاری تشخیص این موضوع تحت توان خودشان نخواهد بود و باید از مشاور قبل ازدواج راهنمایی و اطلاعات لازم را دریافت نمایند.

مسئولیت پذیری:

تنبل و غیر فعال نبودن در اداره زندگی و بی خیال و نداشتن تعهد در انجام وظایف آسیب های زیادی را برای رابطه به همراه خواهد داشت. مسئولیت پذیری می تواند در کنار استقلال باشد و یا به صورت جدا نیز می توانند باشند. ولی نبود مسئولیت پذیری در رابطه بسیار آسیب رسان خواهد بود . 

سخن آخر: برای داشتن یک ازدواج موفق و پایدار، برای رسیدن به آرامش درونی و گریز از تنش ها ، فشار های روانی، استرس های حاکم بر زندگی روزمره و برای این که بتوانیم به آن چه از یک زندگی مشترک ایده آل می خواهیم برسیم، به مشاوره در مراکز روانشناسی ایران نیاز داریم. به همین منظور شما می توانید با مشاوران خوب مرکز مشاوره انتخاب نو در ارتباط باشید و با معیار ها و فاکتور های مهم آشنا شده و در انتخاب خود تصمیم عاقلانه تر و منطقی تری بگیرید و نتایج آن را در زندگی مشترک خود ببینید.