یکی از مباحث مهم در روانشناسی ازدواج انتخاب همسر مناسب و داشتن یک ازدواج موفق و پایدار است . ازدواج فرایندی است که در زندگی انسان نقش تعیین کننده دارد و این مسیر میسر نخواهد شد مگر این که انتخاب مناسب و بر اساس ملاک های ارزیابی شده باشد .طبق نظر روانشناس قبل ازدواج تهران در ازدواج خوب اگر خلا احساسی و عاطفی به درستی پر شود ، یک زندگی سرشار از موفقیت و شادکامی به ارمغان می آید و برعکس اگر فردی برای زندگی مشترک انتخاب شود که هیچ گونه همسانی فکری و روانی و عاطفی با طرف مقابلش ندارد ، می تواند ازدواج نا موفق و از هم پاشیدگی را به همراه داشته باشد . اگر ملاک ها و معیار های درستی برای انتخاب شریک زندگی لحاظ شود ، فرایندی مثبت در انتظارش خواهد بود . رعایت کلید ها و عمل به آن ها می تواند در انتخاب همسر آینده بسیار مفید واقع شده و زندگی سرشار از عشق ورزی و محبت را پیش رو داشته باشید . 

صداقت وروراستی :

طبق نظر روانشناسان خانواده ایرانی برای این که زندگی خوشبختی را به همراه داشته باشید باید از همان ابتدا صداقت ، یکرنگی ، دروغ نگفتن و روراستی را تمام مراحل زندگی داشته باشید و آن را رعایت کنید و البته هر دو طرف باید این مورد را همیشه لحاظ کنند .

رسیدن به مرحله آمادگی روانی و پختگی :

اصولا سنی وجود دارد که در آن دامنه ی سنی ، قرد به یک مرحله ی پختگی عاطفی دست می یابد . اگر این روش به طور کامل و درست صورت پذیرد می تواند شکل دهنده ی شخصیت اصلی و واقعی فرد باشد که در آینده برای خود خوشایند و سرشار از موفقیت خواهد بود . به خاطر بسیاری از مسائل تربیتی و اجتماعی و ... این پختگی ممکن است که در فرد وجود نداشته باشد و این مشکل بزرگی را برای ازدواج ایجاد خواهد کرد .

داشتن نگرش مثبت و دور اندیشی :

بر اساس گفته ی مشاور روانشناس ایرانی زندگی مشترک نیازمند فضایی مثبت برای رشد می باشد و اگر این فضا منفی باشد ازدواج موفق و شادی نخواهد بود . به همین دلیل باید با کسی ازدواج کنید که نگرش مثبتی نسبت به زندگی داشته باشد و در دوران آشنایی می توانید تشخیص دهید که فرد دور اندیش و مثبت نگر می باشد یا نه .

کم توقع بودن و آینده نگری نسبت به زندگی :

برای آغاز زندگی مشترک و از همه مهم تر ، انتخاب همسر مناسب خیلی پر توقع نباشید و می توان گفت که از چشم و هم چشمی های ویران کننده که متاسفانه گریبان گیر ازدواج های امروزی شده است ، دوری کنید . با توقع کم ، معقولانه و منطقی ، انتخاب های خود را انجام دهید و بکوشید از همان ابتدا برای آینده و فردای زندگی خود و همسرتان برنامه ریزی کنید تا بتوانید به هدف هایتان برسید .

تعهد اخلاقی نسبت به طرف مقابل :

تعهد اخلاقی ، یعنی این که همسرتان متعهد می شود تا جایی که امکان دارد ، برای این که همسر ایده ال و مناسبی باشد ، بیاموزد . ما نمی توانیم افراد را تغییر دهیم و بهتر است که ان ها را همانگونه که هستند بپذیریم اما برخی از رفتار ها هستند که می توانند ازدواج را با خطر مواجه سازند و حذف کردن برخی از این عادت ها و الگو های رفتاری می تواند رابطه را به سمت موفقیت پیش ببرد .

داشتن اعتماد به نفس :

طبق نظر مشاوران مراکز روانشناسی تهرانی بسیاری از ما در زمان ازدواج بیشتر به این موضوع توجه داریم که طرف مقابل چقدر ما را دوست دارد و چگونه با من رفتار می کند . اما از آن مهم تر این است که فرد چقدر خودش را دوست دارد و چه رفتاری با خودش دارد . افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند در واقع احساس خوبی نسبت به خودشان دارند و ارتباط با چنین افرادی بسیار مناسب خواهد بود و رابطه ای قوی را شروع خواهید کرد .

شناخت احساسات خود :

این به این معنی است که فرد می داند که چه احساسی دارد ، و مایل است آن احساسات و عواطف را با شما در میان بگذارد و می داند که چگونه آن احساسات را به شما بیان کند . اگر فرد نتواند که احساسات درونی خودش را بیان کند و آن ها را با شما در میان بگذارد ، آمدگی برای بر قراری یک رابطه ی صمیمی را ندارد . اگر که می خواهید در انتخاب همسر آینده ی خود ، موفق باشید باید مواردی که در قسمت بالا بیان کردیم را در نظر داشته باشید زیرا که موارد گفته می تواند کمک بزرگی در جهت داشتن زندگی موفق و دلنشین داشته باشد . ازدواج تصمیم بسیار مهمی در زندگی می باشد و نباید در انتخاب همسر کوتاهی کرد و نا آگاهانه تصمیم گرفت . هر فردی در ابتدا باید به خودشناسی رسیده باشد و خواسته ها و معیار های اساسی اش را بشناسد و بعد از آن بر اساس آن ها به انتخاب همسر مناسب اقدام نماید .