یک فرد وابسته بزرگسال نیازمند حمایت و مراقبت از سوی دیگران دارد . اگر که شما وابستگی بسیاری به همسر خود دارید و تقاضاهای بسیاری برای حمایت و مراقبت از خودتان دارید و از مستقل شدن به میزان زیادی می ترسید و برای شما اضطراب و افسردگی را ایجاد می کند و همچنین رابطه ی شما با شریک زندگیتان به جای زن و شوهری بیشتر شبیه به رابطه ی مادر و فرزندی باشد ، پس از گذشت زمانی چنین رابطه ی به نظر خوشایند تبدیل به رابطه ای دشوار و خسته کننده خواهد شد . مشاوره در مورد خیانت شوهر نشان می دهد که زمانی که همسر شما تاکید به داشتن رابطه ای دو سویه و عاقلانه و منطقی و با بلوغ فکری عاطفی بالا باشد چنین رابطه ای که وابستگی در آن نیاز است به شکست منجر خواهد شد .

زندگی مشترک فرد وابسته چگونه است ؟

طبق نظر بهترین مشاور فردی کشور افراد وابسته موجبان زندگی خسته کننده را فراهم می کنند . درمان پذیری آن ها بستگی به تمایل او برای تغییر دادن خودش است و این که چقدر نسبت به رفتار های بد خود بینش و آگاهی دارد . اما آن ها به دلیل وضعیت روانی خودشان آگاهی کمی نسبت به رفتار های خود دارند و حتی زمانی که رابطه ی آن ها به بن بست می خورد اطرافیان و دیگران را سرزنش می کنند . آن ها همواره می ترسند که مبادا روزی شریک عاطفی شان ترکشان کند و به همین دلیل زمانی که ناراحتی او را می بیند بسیار آشفته می شود و همواره ترس این را دارد که احتمالا شریکشان تمایل به ادامه رابطه ندارد . 

روان درمان خوب در تهران نشان می دهد که افراد وابسته نیاز شدید به مراقبت شدن دارند و اعتماد به نفس آن ها بسیار کم است و به همین دلیل همواره به دنبال کسب تایید و اطمینان دیگران دارند و همواره تلاش می کند تا اطرافیانش را راضی نگه دارد و می توان آن ها را به عنوان فردی مهربان و خوب معرفی کرد ولی آن ها به قدری به شریک زندگیشان می چسبند که در نهایت او را از خود می رنجانند . از ان جایی که چنین افرادی ترس از تنهایی دارند شیوه های بسیار اغراق آمیزی به کار می برند تا دیگران را از خودشان راضی نگه داشته و از حمایت آن ها برخوردار باشند . همانطور که گفتیم چنین افرادی توانایی مستقل شدن ندارند و زمانی که کسی با آن ها نباشد احساس بسیار نا خوشایندی خواهند داشت . این احساس نیاز به دیگران باعث می شود که فرد وارد چرخه ی معیوبی می شود و به همین دلیل اعتماد به نفس او بیشتر از قبل کاهش پیدا می کند و در نهایت احساس بی کفایتی را به همراه خواهد داشت . طبق نظر دکتر نوروفیدبک چنین چرخه ی معیوبی که فرد اعتماد به نفس خود را از دست می دهد و به دیگران بیشتر وابسته می شود و این وابستگی شدید کاهش اعتماد به نفس او را در پی دارد در نهایت منجر به افسردگی خواهد شد . زیرا که افراد ی که احساس شایستگی و کفایت نداشته باشند با گذشت زمان دچار افسردگی می شوند. افراد دیگر نمی توانند همواره نیاز های توجه و تایید او را بر آورده سازند و زمانی که فردی تفکر مستقلانه داشته باشد و همواره تلاش کند که فرد وابسته را مستقل کند موجب ناراحتی و استرس او خواهد شد و بیشتر به فرد مقابل وابسته خواهد شد و ترک کردن او برای آن ها بسیار وحشتناک خواهد بود . چنین فردی از تعارض مزمن بی اعتمادی رنج می برد زیرا که همواره می ترسد که دیگران او را ترک کنند و همواره تلاش می کند که دیگران او را مطمئن سازند که نسبت به او وفادار هستند . از آن جایی که چنین افرادی عزت نفس ندارند و احساس بی کفایتی در آن ها موج می زند ، به دلیل عدم توانایی خودشان در زندگی اجتماعی نیازمند دیگران هستند . طبق نظر مشاوران مطب روانشناسی خوب در ایران چنین افرادی بیشتر در خطر شروع رابطه ای نادرست با شخص نادرست هستند زیرا که به دیگران نیاز دارد . افراد وابسته همواره نیمه ی خالی لیوان را می بینند نداشته های خود را بیشتر از داشته هایشان می بینند . 

شخصیت وابسته در افراد چگونه شکل می گیرد ؟

چندین عامل در بروز این شخصیت نقش دارند که یکی از آن ها می تواند به دلیل داشتن والدین کنترل گر و مراقبت کننده و بسیار با محبت قرار داشته است و یا ممکن است یکی از والدین همواره در تلاش برای تامین همه ی نیاز های او بوده اند و او فرصتی برای مستقل شدن نداشته است و والدینش او را ترغیب کرده اند که نیاز های او را بر آورده خواهند کرد و در نتیجه چنین کودکی نمی تواند نیاز های خود را تامین کند و مستقل شود . این نوع اختلال در زنان بیشتر از مردان می باشد و شرایط فرهنگی حاکم بر اساس جنسیت ممکن است عاملی برای ایجاد این نوع از شخصیت باشد برای مثال از همان دوران کودکی در برخی از فرهنگ ها و خانواده ها دختران بیشتر از پسران به وابسته بودن به دیگران تشویق می شوند و همچنین ممکن است به ارجحیت دادن نیاز های دیگران نسبت به نیاز های خودشان تشویق شوند و این ها از دلایلی هستند که احتمال وابستگی فرد در دوران بزرگسالی را به میزان زیادی افزایش می دهد .

مواردی که اشاره شد نشان از وجود اختلال شخصیت وابسته در فرد می باشد که بستگی به میزان این وابستگی نیازمند درمان می باشد . اما همانطور که گفتیم افراد ممکن است بر اساس درجات مختلفی به آن دچار باشند و نمی توانیم به همه برچسب اختلال بزنیم به همین دلیل نیازمند بررسی برای تشخیص صحیح می باشد .