در نوجوانان و کودکان انتظار بدخلقی و کج رفتاری وجود دارد اما موارد مهم تر دیگری هستند که از تاثیرات منفی افسردگی در دوران کودکی و نوجوانی است.طبق مطالعات مرکز مشاوره خانواده افسردگی باعث ایجاد غم و نا امیدی و حتی عصبانیت شود . بسیاری از رفتارها یا نگرش های سرکش و نا سالم در کودکان و نوجوانان می تواند نشانه افسذدگی باشد. موارد زیر برخی از روش های تخلیه هیجانی کودکان و نوجوانان برای تلاش به منظور مقابله با درد عاطفی خودشان است. در ادامه به تاثیرات منفی افسردگی و علائمی که نشان از وجود افسردگی است اشاره می کنیم.

ایجاد مشکل در مدرسه:

افسردگی می تواند باعث مشکل کمبود انرژی و تمرکز شود. در مدرسه این امر ممکن است منجر به ضعف در هوشیاری، افت نمرات و یا نا امیدی از انجام تکالیف مدرسه در یک دانش آموز با سابقه مثبت شود.

فرار:

بسیاری از کودکان و نوجوانان افسرده از خانه فرار می کنند و یا در مورد فرار صحبت می کنند و چنین تلاش هایی معمولا نشانه افسردگی است.

سوء مصرف مواد مخدر و الکل:

کودکان و نوجوانان برای خود درمانی ممکن است از الکل یا مواد مخدر استفاده کنند و متاسفانه سوء مصرف مواد مخدر فقط اوضاع را بد تر می کند.

عزت نفس پایین:

افسردگی کودکان و نوجوانان می توند احساس زشتی ، شرم، شکست خوردگی و بی لیاقتی را تحریک و بیشتر کند. از آن جایی که عزت نفس از موارد مهم در زندگی هر انسانی است و عزت نفس کم از همان کودکی به شدت آسیب زا خواهد بود. داشتن عزت فس مناسب به سلامت روان کمک زیادی خواهد کرد.

اعتیاد به تلفن همراه:

کودکان و نوجوانان ممکن است برای فرار از مشکلات خود به شبکه های اجتماعی پناه ببرند اما استفاده بیش از حد از تلفن های همراه و اینترنت فقط باعث انزوا و افسردگی بیشتر آن ها می شود. 

رفتار بی پروا:

کودکان و نوجوانان افسرده ممکن است رفتارهای پرخطر مانند رانندگی ، مصرف مواد الکلی و رابطه جنسی پر خطر داشته باشند. البته رفتارهای پر خطر دیگر بر اساس سن آن ها نیز وجود دارد.

خشونت:

 برخی از کودکان و نوجوانان افسرده ممکن است پرخاشگر و خشن شوند و رفتار های خشونت بار از خود نشان دهند.

افسردگی کودکان و نوجوانان با تعدادی از مشکلات دیگر سلامت روان از جمله اختلالات تغذیه ای و آسیب به خود همراه است. در حالی که افسردگی می تواند درد بزرگی برای کودک و نوجوان ایجاد کند و زندگی خانوادگی روزمره را مختل کند کارهای زیادی وجود دارد که می توان برای کمک به فرزندان در جهت بهبود این احساسات انجام داد. اولین قدم این است که یاد بگیرید افسردگی کودکان و نوجوانان چیست و در صورت مشاهده علائم هشداردهنده چه باید کرد. 

علائم افسردگی کودکان و نوجوانان چیست؟

بر اساس انجمن پزشکی آمریکا افراد دچار افسردگی بالینی به مدت 3 هفته یا بیشتر علایم زیر را تجربه می کنند.

تغییر در اشتها و یا وزن که یا کم اشتها می شوند و وزن از دست می دهند و یا پر اشتها می شوند و وزنشان زیاد می شود. مورد دیگر بی خوابی یا پرخوابی بیش از حد است و همچنین کاهش انرژی و احساس خستگی در آن ها وجود دارد و از دست دادن علاقه و احساس لذت نسبت به غعالیت های لذت بخش گذشته دیده می شود و احساس بی ارزشی، خود سرزنشی یا گناه زیاد وجود دارد. کاهش توانیی تفکر و تمرکز و افکار تکراری درباره مرگ و خودکشی و داشتن احساسات یا ظاهر افسرده و غمگین و خشن و صرف وقت کمتر با دوستان و یا مشارکت کمتر از گذشته در فعالیت های پس از مدرسه و افت تحصیلی و اهمیت ندادن به وضعیت درسی از نشانه های دیگر هستند.

همچنین کودکان و نوجوانان افسرده ممکن است علتئم جسمی مانند سردرد یا شکم رد هم داشته باشند . اعتیاد به مواد مخدر و نوشیدنی های الکلی در بین نوجوانان مبتلا به افسردگی بیشتر است. زیرا این تصور غلط در بین آن ها وجود دارد که با این کار از خلق پایین خود رها خواهند شد. 

افسردگی کودکان و نوجوانان چه فرقی با بزرگسالان دارد؟

افسردگی در کودکان و نوجوانان می تواند بسیار متفاوت از بزرگ تر ها باشد علائم زیر در کودکان و نوجوانان بیشتر است. 

بر اساس مطالعات مراکز روانشناسی ازدواج و خانواده روحیه تحریک پذیری و عصبانیت در آن ها وجود دارد که یک کودک و نوجوان افسرده ممکن است بد خلق و خشن و نا امید باشد و همچنین درد های بی دلیل در آن ها وجود دارد و اغلب از سردرد و معده درد شکایت دارند و اگر معاینه نشان دهد که علت پزشکی ندارد ممکن است نشان دهنده افسردگی باشد و این کودکن حساسیت شدید به انتقاد دارند و دچار بی ارزشی می شوند و این امر آن ها را در معرض انتقاد و طرد و شکست آسیب پذیر می کند و در آخر این که نوجوانان و کودکان معمولا چندین دوست خود را در دوران افسردگی حفظ می کنند و مانند برگ تر ها به طور کامل در انزوا نیستند . با این حال ممکن است که کمتر از گذشته با اطرافیان معاشرت داشته باشند و از والدین خود دور شوند و یا با گروه دیگری صمیمی شوند. 

افسردگی در کودکان و نوجوانان می تواند بسیار خطرناک باشد زیرا که اگر درمان نشود این وضعیت نا مطلوب تا بزرگسالی ادامه خواهد داشت و این باعث خواهد شد ه زندگی فرد به شدت تحت تاثیر منفی قرار بگیرد و عملکرد های او در ابعاد مختلف زندگی کمتر شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و تشخیص و درمان اختلال می توانید با بهترین کلینیک مشاوره در ارتباط باشید.