دو دسته از افراد هستند که به تعریف و تمجید بیرونی نیاز دارند و یکی از آن ها خود را شایسته تحسین می‌دانند و دیگری خود را شایسته تحسین نمی‌دانند. در حالت کلی می‌توان گفت که هر دوی آن‌ها بیش از این که به طرف مقابل نیاز داشته باشند و ارزش او را بدانند و به رابطه احترام بگذارند، نیازمند بودن دیگری، تحقیر کردن و تحسین شدن هستند. در ادامه به تعریف دقیقی از آن‌ها می‌پردازیم. 

خود شیفته :

طبق نظر مشاور قبل ازدواج اگر شما متوجه شدید که نیاز‌ها، آرزو‌ها و علایق خود را نادیده گرفته‌اید و تمام توجه خود را به سمت برآورده ساختن نیاز سیری ناپذیر طرف مقابل خود به دریافت تحسین و تمجیدی که سزاوار آن نیست، معطوف ساخته اید، در واقع درگیر با فردی خودشیفته شده‌اید. فرد خود شیفته اصرار زیادی به دریافت تحسین و تمجید از سوی دیگران دارد. این افراد 3ویژگی برجسته دارند. 

یک) اهمیت فوق العاده زیادی برای خود قایل می‌شوند. 

دو) همواره در صدد دریافت تحسین و تمجید از سوی دیگران هستند. 

سه) قادر به هم حسی و همدلی و درک دیگران نیستند. 

یک افسانه‌ی یونانی وجود دارد که در آن جوانی خودشیفته عاشق خودش بود و در نهایت یک روز تصویر خودش را در آب مشاهده کرد، و به قصد آغوش گرفتن تصویرش، به درون آب رفت و در نهایت غرق شد و این نهایت خود شیفتگی می‌باشد. در واقع عشقی افراطی به خود که عشق به دیگران را تقریبا غیر ممکن می‌سازد.

دکتر باقری بیان می‌کند که این افراد احساس خود بزرگ بینی دارند و در رابطه با آن‌ها غالبا احساس خواهید کرد که ویژگی‌‌ها و محسنات شما از سوی او نادیده گرفته می‌شود. این افراد خود را در ظاهر برتر از دیگران نشان نمی‌دهند، بلکه آن‌ها واقعا باور دارند که دارای ویژگی‌های برتر، خاص و منحصر به فردی هستند. اگر از تحسین و تمجید آن‌ها غفلت کنید، با واکنش منفی آن‌ها رو به رو خواهید شد. چنین فردی به طور مداوم در مورد خودش لاف می‌زند و گزافه می‌بافد. و به همین دلیل غالبا در نظر دیگران فردی متکبر و ناخوشایند جلوه می‌کند. فرد خودشیقته در رابطه عاطفی مدام به دنبال در خواست توجه ، تحسین، و تمجید است و در نهایت فرد مقابل را خسته می‌کند. و بیشتر مانند یک کودک رفتار می‌کند و عزت نفس پایینی دارد و اگر شما نیاز او به توجه و تحسین را رفع نکنید با خشم او رو به رو خواهید شد. افزون بر این چنین فردی دارای نقص شدید در بر قراری رابطه صمیمانه می‌باشدو چنین فردی همدلی ندارد و احساسات و تجربه ها و تمایلات شما را درک نمی کند. دکتر تابع جماعت بیان می‌کند که در حالت کلی نمی توان رابطه عاطفی دو سویه با فرد خودشیفته بر قرار کرد. چنین فردی به راحتی آزرده خاطر می‌شود و زمانی که اعتماد به نفس کاذب او در خطر قرار می‌گیرد واکنش های شدیدی را از خود نشان می‌دهد برای مثال بد اخلاقی، خشم، تحقیر، و یا فحاشی و حتی حمله‌ی فیزیکی از خود نشان می‌دهد. به همین دلیل ارتباط با چنین افرادی بسیلر دشوار خواهد بود و توصیه نمی‌شود.

وابسته :

بر اساس گفته‌ی بهترین مشاور خانوادگی این دسته از افراد نیاز شدید به مراقبت شدن دارد. و می‌توان گفت که این افراد اعتماد به نفس پایینی دارند و به دنبال کسب خاطر از سوی دیگران هستند و همواره در تلاش است تا اطرافیانش را از خودش راضی نگه دارد. و در واقع این افراد به قدری به طرف مقابل خود می‌‌چسبند که او را از خودش می‌رنجانند. این افراد روحیه مستقل ندارند و اگر فردی آشنا در کنارش نباشد، احساس بیچارگی می‌کند. او برای این که حمایت دیگران را از دست ندهد، در روابطش با دیگران، از بالترین سطح هماهنگی و همنوایی برخوردار است. احساس نیاز به دیگران در طی یک چرخه معیوب باعث می‌شود که روز به روز اعتماد به نفس فرد کاهش پیدا می‌کند. در واقع هر چقدر فرد وابسته نیاز بیشتری به دیگران پبدا می‌کند، بیشتر اعتمادبه نفس خود را از دست می‌دهد. و در نتیجه احساس بی کفایتی می‌کند و باعث وابستگی شدید به دیگران شده و در نهایت می‌تواند موجب افسرگی در فرد شود.

بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسی در یک رابطه عاطفی نمی‌توانیم همه تایید ، موافقت و پذیرشی را که او از ما می‌طبد را به او بدهیم، به ویژه در رابطه عاطفی که بر عهده گرفتن نقش والدینی می‌تواند برای هر فرد مستقل دشوار باشد. و تلاش برای مستقل کردن او باعث اضزاب و اندوهش می‌شود. مهم ترین مشغله ذهنی آن ها وحشت شدی از تنها شدن است. و این ترس غیر واقعی آن ها را به سمت رابطه هایی زیان آور و ناخوشایند می‌کند. و اگر رابطه شان تمام شود برای فرار تنهایی به سرعت وارد رابطه با فرد دیگری می‌شوند . داشتن رابطه با چنین فردی بسیار دشوار خواهد بود و در نتیجه مشکلات زبادی را به همراه خواهد داشت. 

نتیجه :

ازدواج و برقراری رابطه ی زناشویی در زندگی فرد بسیار تاثیر گذار است. و می توان گفت که سلامت روان یکی از فاکتور های مهم می‌باشد که زوجین باید به آن قبل از ازدواج دقت داشته باشند . زیرا نداشتن سلامت روان زوج را از داشتن رابطه ای کارآمد و موفق دور می‌کند. برای اینکه بتوانید تصمیم گیری درستی در ازدواجتان داشه باشید با مشاوران مرکز روانشناسی مشاوره انتخاب نو در ارتباط باشید و راهنمایی های لازم را از سوی متخصصان  دریافت نمایید.