اختلال افسردگی در جامعه امروز در بین افراد رو به افزایش است و تعداد زیادی از افراد با آن به شیوه های مختلفی دست و پنجه نرم می کنند . طبق نظر روانشناس افسردگی ، اختلال افسردگی با نشانه های جسمی ، شناختی و رفتاری همراه است .

نشانه های افسردگی چیست ؟

بر اساس تحقیقات روانشناسی افسردگی نشانه های مختلفی دارد که به نمونه های بارز آن اشاره می کنیم و باید در نظر داشت که حداقل 5 مورد از آن ها در طول مدت دو هفته باید وجود داشته باشد . چنین افرادی در بیشتر اوقات روز خلق پایینی دارند و نسبت به اکثر کار ها بی علاقه هستند و از انجام دادن آن ها لذتی نمی برند . این افراد  با پر اشتهایی و یا بی اشتهایی همراه هستند و در این راستا لاغر و شدن و چاق شدن چشمگیر را می توان لحاظ کرد . مشکلات خواب یعنی کم خوابی و پرخوابی نیز وجود دارد . خستگی و بی حالی احساس گناه و بی ارزشی و همچنین مشکل در تمرکز و تصمیم گیری و در موارد شدید تر افکار خود کشی و اقدام به خود کشی وجود دارد .  

بر اساس مواردی که گفته شد از آن جایی که حالات روحی و روانی فرد با تغییرات اساسی رو به رو می شود سلامت روان فرد نسبت به گذشته با خطر روبه رو شده و به همان میزان زندگی فردی و خانوادگی و شغلی او را با خطر مواجه می کند . زمانی که فردی در خانواده به اختلال افسردگی دچار می وشد می تواند زندگی سایر افراد را نیز تحت و الشعاع قرار دهد زیرا که خلق پایین و بی انگیزگی برای اتجام کار های روزمره و موارد دیگر خانواده را آشفته خواهد کرد . کودکانی که دارای والدین افسرده هستند دچار آسیب هایی خواهد شد زیرا ممکن است فرد افسرده به میزان کافی توجه و رسیدگی به فرزند خود را نداشته باشد و به عبارتی بر شیوه ی تربیت فرزند تاثیر زیادی خواهد گذاشت زیرا که کودکان نیازمند دریافت محبت و توجه از سوی والدین خود به ویژه مادر می باشند .بر اساس آمار به دست آمده در مرکز مشاوره ازدواج  افسردگی زندگی زناشویی افراد را نیز تحت تاثیر قرار می دهد زیرا که فرد افسرده ترجیح به تنهایی و عدم ارتباط با دیگران دارد و از این رو صمیمت بین زوجین را با مشکل رو به رو می کند و از آن جایی که افسردگی در کاهش روابط جنسی نیز نقش دارد ارتباط آن ها را تهدید می کند . از این رو درمان های روانشناختی و خانواده درمانی برای این افراد ضروری می باشد و می توان کیفیت زندگی فرد را به میزان زیادی تحت تاثیر قرار داد شرایط زندگی فرد را بهتر کرد . با استفاده از خانواده درمانی و زوج درمانی می توان به درمان افسردگی فرد و از جهت دیگر برای بهبود رابطه زوجین و زندگی خانوادگی آن ها گام برداشت تا شرایط ایده آلی برای خانواده ایجاد کند .

چه عواملی در ایجاد افسردگی نقش دارند ؟

بر اساس مطالعات روانشناسان مشهور فشار های زندگی ، با کم کردن تقویت کننده های مثبت زندگی ، باعث افسردگی می شوند و همچنین عقیده دارند زمانی که افراد در معرض تحریک های آزار دهنده قرار می گیرند و کنترلی بر آن ها ندارند افسرده می شوند . میسر نبودن پرهیز از این فشار های آزاردهنده درماندگی ایجاد می کند و در نتیجه افسردگی را به همراه دارد . زمانی که افراد به طور پیوسته بر روی غم و نامیدی ها در زندگی خود تمرکز داشته باشند میزان افسردگی را بیشتر خواهد کرد . 

تبیین شناختی ایجاد افسردگی بر این موضوع اشاره دارد که افسرده ها به ندرت افکار مثبت دارند و تفسیر های منفی نسبت به زندگی خود دارند و به آینده نگاه منفی دارند .این افکار منفی عادت شده ، تجذبه های منفی افسرده ها را بزرگ می کنند و به آن ها دامن می زنند . افراد افسرده اتفاقات کوچک و جزیی را بزرگ می کنند و احساس بی ارزشی می کنند و همواره به دنبال فاجعه سازی هستند و هرگونه رخدادی را منفی تلقی می کنند و افراد افسرده بر این عقیده هستند که کنترلی بر روی زندگی خود ندارند . 

افسردگی ناشی از مشکلات ارتباطی با دیگران نیز می باشد . تجربه های میان فردی اخیر و یا گذشته در افسردگی نقش دارند اختلافات زناشویی فعلی یکی از عوامل نزدیکی است که افسردگی ایجاد می کند از عوامل دور نیز به روابط اولیه نامناسب و ناکافی با والدین ، لعد ها موجب افسردگی شخص می شود زمانی که کودک از محبت و عشق مادر بی نصیب بماند زمینه ساز طرحواره منفی در فرد می شود و باعث می شود که شخص در تلاش خود برای برقراری ارتباط پایدار و مثبت نزدیک ، فقدان هایش را شکستی دیگر در نظر بگیرد . 

افسردگی شدید خودکشی و افکار خود کشی را به همراه دارد و تعداد افراد در این زمینه به خصوص در نوجوانان افزایش یافته است سلامت جسمی ناکافی ، اختلال های روانی و ضربه های روانی مانند سوءاستفاده جنسی در آن تاثیر دارند عوامل اجتماعی مااند مرگ عزیزان ، طلاق و جدایی و بی ثباتی خانوادگی و ناشادی مزمن احتمال خودکشی را بالا می برند . به همین دلیل افراد باید زمانی که حالت ها و نشانه های روانشناسی را مشاهده می کنند باید در جهت درمان اقدام کنند . با استفاده از روان درمانی و روانپزشکی و دارو درمانی می توان در جهت بهبود سلامت روانی فرد تلاش کرد .