بیشتر زن ها نمی توانند بپذیرند که ممکن است مادر شدنشان به جای لذت باعث ناامیدی و افسردگی می شود. و آن ها ممکن است این طور برای خودشان توجیه کنند که احساس دلواپسی شان طبیعی است و خستگی و درگیر شدن با شرایط جدید کودک و زندگی شان عادی است. اما بر اساس مطالعات مرکز مشاوره خوب آن چه که باید توجه داشت این است که بارداری و دوران بعد از آن بسیار تنش زا است که حتی می تواند منجر به اختلالات روانی شود. مشکلات روانی ممکن است نشان دهنده ی بهبود یا تجدید اختلال روانی قبلی باشد و یا این که آاغاز یک بیماری جدید باشد. بیماری افسردگی مادر ممکن است کیفیت رابطه او با غرزندش را به شدت تحت تاثیر قرار دهد . مادر افسرده تمایل کمتری برای مسارکت اجتماعینشان می دهد و در مورد کودک ممکن است که سهل انگار شود. 

تطابق روانی با بارداری:

در زندگی یک زن دوران بارداری از ویژگی خاصی برخوردار است و در این دوران اندامش تغییر شکل می دهد و ترشح هورمون هایش کم و زیاد می شود و از نظر عاطفی نیز حساس و زود رنج تر می شود و در می باید که باید خودش را برای تغییرات اساسی و مسئولیت های جدید باید آماده کندو بعد از این که کودک به دنیا آمد، مادر باید هم مراقب خودش باشد و هم از نوزادش مراقبت کند . بارداری با وجود این که شور و اشتیاق زیادی ایجاد می کند برای بیشتر زنان تنش زا است و در برخی از زنان که دارای احساس دو گانه ای نسبت به حاملگی دارند این تنش بیشتر خواهد بود. همچنین زنانی که جنین آن ها بیشتر در معرض ناهنجاری های مادرزادی قرار دارد تنش بیشتری دارند. در تعدادی از زنان ترس از درد های زایمانی بسیار تنش زا است. در حالیکه همه فکر می کنند که حاملگی باعث شادی زن خواهد شد اما خانواده و فامیل فراموش می کنند که مسئولیت های جدید و تحمل تغییرات ناشی از بارداری تا چه حد ممکن است مادر را نگران و دلواپس کند و گاهی این تجربیات به قدری طاقت فرسا می شوند که فرد دیگر نمی تواند زندگی اش را مانند گذشته ادامه دهد. 

احتمال بروز این بیماری در صورت وجود مشکلات مربوط به ازدواج، بارداری ناخواسته و تاریخچه شخصی یا خانوادگی افسردگی بیشتر است. محققان افسردگی بارداری را با موارد زیر مرتبط دانسته اند که شامل وضعیت اجتماعی و اقتصادی پایین، افزایش تعداد فرزندان، کاهش رضایت از زندگی، سن پایین مادر، افزایش اضطراب ، تجرد، مصرف سیگار یا داروهای غیر مجاز در بارداری، تهوع و استفراغ، سابقه ی اختلال عاطفی و ... 

اندوه مادر:

اندوه پس از زایمان اختلال خلقی است که حدود تعداد زیادی از زنان که زایمان کرده اند در عرض چند روز پس از اتمام بارداری و به دنیا آمدن فرزند خود را نشان می دهد. نشانه های گسترده ای از این مورد جمع آوری شده است ولی موارد اصلی آن عبارت اند از گریان بودن، بی خوابی، غمگین بودن، اضطراب، اشکال در تمرکز، تحریک پذیری و دمدمی مزاج بودن است. علاوه بر علائم جنبه هایی از حملات افسردگی مینور یا ماژور هم وجود دارد. اما نکته ی مهمی که وجود دارد این است که علائم این اندوه ها فقط چند ساعت تا چند روز به طول می انجامد و علائم بسیار خفیف هستند. به مادرای که با این اندوه درگیر می شوند باید اطمینان خاطر داد که اندوه و غم گذرا است و احتمالا به دلیل تغییرات بیوشیمیایی است و هیچ خطری او و فرزندش را تهدید نمی کند و بعد از چند روز این علائم از بین می روند و نگرانی وجود ندارد و نباید به خودشان تنش وارد کنند .برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با تلفن روانشناس خانواده در ارتباط باشید.

افسردگی پس از زایمان:

اگر افسردگی در عرض سه تا شش ماه پس از زایمان ایجاد شود می توان گفت که فرد مبتلا به افسردگی بعد از زایمان شده است . علائم افسردگی شدید مانند خلق افسرده در بیشتر روز، کاهش قابل توجه علاقه به تمامی فعالیت ها در بیشتر روز، اختلالات خواب، خستگی و فقدان انرژی، احساس بی ارزش بودن و یا گناهکار بودن، افکار در مورد مرگ و خودکشی و کاهش توانایی تفکر و تمرکز و  احساس به تنگ آمدن از نوزاد و بقیه افراد خانواده، کم و زیاد شدن اشتها ، ناتوانی در تحمل مشکلات ... دیده می شود. زنان در این دوران درگیر با احساس درماندگی می شوند و بیشتر اوقات احساس می کنند که بر روی احساساتش کنارل ندارد و ممکن است که بی دلیل گریه کند و دچار حملات اضطرابی شود. بسیاری از زنان در این دوران احساس ناتوانی می کنند و فکر می کنند که نمی تواننند از پس مسئولیت های جدید برآیند و یا ممکن است که مادر بیش از حد نگران نوزادش شود و بی قراری کند و زودرنج و عصبی باشد. و یا این که مشکلات خواب را تجربه کند و نتواند که به خوبی استراحت کند و از طرفی این احساسات ممکن است که برای او احساس گناه را به همراه داشته باشد و خودش را به خازر ای شرایط سرزنش کند.

زنان در این دوران چگونه می توانند به خودشان کمک کنند؟

مادران باید در این دوران سعی کنند که بخوابند و استراحت کافی لازم داشته باشند و سعی کنید که به خودتان اهمیت دهید و کارهایی که می تواند حالتا را بهتر کند را انجام دهید و سعی کنید احساساتتان و خودتان را همانگونه که هست بپذیرید و در این دوران اطرافیان به ویژه همسر هستند که می توانند کمک بزرگی به فرد دارای افسردگی بعد از زایمان کنند و با او حرف بزنند و به او اجازه دهند که درباره احساساتش صحبت کند و او را درک و همدلی کنند و همچنین به او در این مسئولیت های جدید کمک کنند. اختلال افسردگی نیازمند درمان است و نباید بی اهمیت جلوه داده شود. برای کسب اطلاعات کافی و یادگیری مهارت های لازم در این زمینه و برای داشتن رابطه زناشویی با کیفیت در این شرایط جدید با مشاور ازدواج تهران می توانید مشورت کنید و راهمایی های لازم را دریافت نمایید.