اختلال پانیک یک اختلال روانشناختی رایج است که از دسته ی اختلالات اضطرابی می باشد . حمله های پانیک ، حملات توام با ترس ، اضطراب و نگرانی هستند که معمولا به صورت غیر منتظره اتفاق می افتد . این اختلال همراه با علایمی مانند افزایش ضربان قلب ، تعریق ، احساس خفگی ، درد قفسه سینه ، ترس از مرگ و .... همراه است . افراد مبتلا به اختلال پانیک ، بعد از وقوع حمله حد اقل یکی از علایم زیر را تجربه می کنند : نگرانی دائمی از وقوع حمله ی دیگر ، نگرانی از پیامد هایی که با وقوع حملات ممکن است برایشان اتفاق بیفتد ، ایجاد تغییرات رفتاری عمده به دلیل احتمال وقوع حملات در آینده . افراد مبتلا به اختلال پانیک ، بعد از پشت سر گذاشتن یک حمله ، درباره ی احتمال وقوع حملات در آینده نگرانی مزمن  دارند و همیشه با این ترس زندگی می کنند که مثلا اگر در یک موقعیت ویژه دچار این حملات شوند ، چه اتفاقی برایشان خواهد افتاد . این ترس ها باعث می شود که آن ها در برنامه های روزانه شان تغییراتی ایجاد کنند .

نشانه های فیزیکی و یا جسمی حملات پانیک چیست ؟

افزایش ضربان قلب ، احساس تپش قلب ، تنگی نفس یا تند تند نفس کشیدن ، درد در قفسه ی سینه یا اطراف قلب ، تعریق ، حالت تهوع و استفراغ ، احساس سرگیجه به همراه ضعف ، احساس خفگی ، لرزش یا احساس لرز ، سر درد یا کمر درد ، سرد شدن دست و پا ، سرخ شدگی یا رنگ پریدگی ، کرخت یا سوزن شدن دست و پا ، اسهال ، خشکی دهان ، گرفتگی عضلات ، خستگی مفرط یا غیر طبیعی ، بی قراری ، مشکل در حفظ ادرار یا تکرر ادرار ، اشکال در بلعیدن و ....

نشانه های روانشناختی حملات پانیک چیست ؟

احساس وحشت و سراسیمگی ، ترس از تنهایی ، ترس از دست دادن کنترل ، احساس جدایی و بیگانگی با دیگران ، احساس درماندگی یا بیچارگی ، وابستگی شدید به دیگران ، پریشانی و عدم تمرکز حواس و آشفتگی افکار ، ترس از دیوانه شدن ، ترس از مرگ قریب الوقوع ، مسخ شخصیت و مسخ واقعیت .

حمله ی پانیک چیست ؟

اگر بخواهیم حمله ی پانیک را تعریف کنیم ، باید آن را رویدادی بنامیم که فرد به صورت ناگهانی با احساس ترس و وحشت مواجه می شود و برخی علایم فیزیکی یا جسمی شدید را که ناشی از همین احساس ترس یا وحشت هستند ، تجربه می کند ، علایم جسمی به قدری زیاد هستند که فرد فکر می کند دچار سکته ی قلبی شده است و در شرف مرگ قرار دارد . حملات پانیک ، در واقع نوعی پاسخ به محرک های استرس زا محسوب می شود و تفاوت آن با دیگر پاسخ های بدن نسبت به محرک های استرس زا ، تنها در شدت و علایم آن می باشد . فردی که دچار حملات پانیک می شود ، ترس بسیار شدیدی را تجربه می کند و این ترس ، فعالیت های روزمره او را مختل می کند . حملات پانیک معمولا به صورت ناگهانی شروع می شود البته در برخی از مبتلایان ، احتمال بروز این حملات بعد از وقوع برخی عوامل محیطی استرس زا افزایش می یابد . مطالعات در زمینه ی درمان افسردگی و اضطراب نشان می دهد که اگر از این افراد درباره ی وقوع آن بپرسید ، آن را بد ترین تجربه ی زندگی خود می دانند . یکی از ویژگی های مهم افراد مبتلا به اختلال پانیک این است که آن ها همیشه نگران وقوع حمله ای دیگر هستند ، حتی اگر مدت زمان طولانی به سراغشان نیامده باشد . 

علت اختلال پانیک چیست ؟

طبق نظر مشاوران کلینیک روانشناسی علت دقیق ابتلا به اختلال پانیک ، هنوز مشخص نیست . نتایج تحقیقات نشان می دهد که این اختلال می تواند پایه ی ژنتیک داشته باشد . اما این که چقدر از این اختلال به عوامل ژنتیک و چقدر به عوامل محیطی وابسته است ، هنوز مشخص نشده است . 

درمان اختلال پانیک :

تحقیقات درمان استرس نشان می دهد که مغز افراد مبتلا به اختلال پانیک در پاسخ به ترس بسیار حساس تر از مغز دیگران است . اما این اختلال قابل درمان است و با درمان مناسب می توان علایم پانیک را از بین برد یا به حداقل رساند . شیوع این اختلال در زنان دو برابر مردان است و بهترین راه درمان این اختلال ، شناخت کامل فرد از اختلال است . اگر فرد به خوبی از ماهیت حملات پانیک مطلع شود و این نکته را متوجه شود که این حملات نوعی حملات عصبی هستند که به مرگ او منجر نخواهند شد و تنها بعد از چند دقیقه از بین خواهند رفت ، خیلی راحت تر می تواند با علایم این اختلال کنار بیاید . مصاحبه با مبتلایان نشان می دهد که یکی از نگرانی های اصلی افراد در طی حملات ، ترس از مردن است . اگر آن ها اطمینان یابند که این حملات باعث مرگ آن ها نخواهد شد و بدون این که باعث ایجاد عارضه خاصی شوند ، بعد از چند دقیقه از بین خواهد رفت ، ترس و وحشت کمتری را تجربه خواهند کرد و علایم را بهتر مدیریت خواهند کرد . درمان وسواس ، افسردگی و انواع اضطراب بسیار مهم هستند و کیفیت زندگی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد .