فرض ما این است که اگر از ما انتقاد شود ، دچار احساس ناراحتی و عذاب می شویم ، اما در واقع تاثیر انتقاد بر ما ، بیشتر به تفسیر ما از خودمان بستگی دارد تا به مطلبی که انتقاد کننده به ما می گوید . 

اخرین باری که از شما انتقاد شد را به یاد بیاورید . چه واکنشی داشتید ؟ آیا عصبانی شدید ؟ افسرده شدید ؟ آیا انتقاد هایی که درباره ی شما مطرح شد باعث ایجاد خود سرزنشی و خود انتقادی منفی شما شد ؟ و آیا برای التیام یافتن و بهبود بخشیدن حالتان سراغ قرص های مسکن و یا سیگار یا خوردن غذاهای مختلف رفتید ؟

طبق نظر روانشناسان مرکز مشاوره روانشناسی راه های فراوان سالم دیگری برای رو یارویی با این مسئله وجود دارد که به آن ها اشاره ای می کنیم :

آیا انتقاد مطرح شده به نظر منطقی می رسد ؟ آیا انتقاد مطرح شده حقیقت است و یا نظر فرد را می رساند ؟ آیا فرد انتقاد کننده اطلاعات و علم و به عبارتی صلاحیت به آن موضوع را دارد ؟ آیا کسان دیگری هستند که این موضوع را تایید کنند و با فرد انتقاد کننده هم عقیده باشند ؟ آیا موضوع انتقاد شده با اهمیت است ؟ آیا شرایطی خاص و غیر معمول وجود داشت ؟ اگر دیگران به جای شما بودند چه عکس العملی خواهند داشت ؟

طبق نظر روانشناس خوب کلینیک روانشناسی در بعضی شرایط گفتن برخی جمله ها می تواند باعث زمان خریدن ، فکر کردن درباره ی آن و جمع کردن اطلاعات بیشتر در آن خصوص و در نهایت تصمیمتان بر آین که بدون داشتن احساس بدی انتقاد را بپذیرید و در موضوع انتقاد شده خود را اصلاح کنید و یا می توانید با گفتن جمله ای نظیر ممنون ، درباره اش فکر می کنم . بحث را خاتمه دهید .

انتقاد پذیری در زندگی مشترک :

بر اساس مطالعات انجام شده در مراکز مشاوره ازدواج تلفنی برای این که بتوانیم زندگی مشترک موفقی را داشته باشیم باید موقعیت مناسب برای نقد یکدیگر را فراهم کنید . در بسیاری از زوجین مشاهده شده است که زمانی که یکی از زوجین از دیگری انتقاد می کند ، عصبانی شده و حالت دفاعی به خود می گیرد و اگر چنین مواردی ادامه پیدا کند باعث به وجود آمدن شرایط دشوار خواهد شد و زندگی زناشویی آن ها را با گذشت زمان تحت تاثیر قرار خواهد داد . گاهی اوقات این انتقاد ها ممکن است سازنده باشد و شرایط زندگی مشترک افراد را بهتر کند و به عبارتی آن را بهبود بخشد و حتی می تواند باعث پیشرفتشان شود اما زمانی که چنین شرایطی نباشد و در هر بار فرد مقابل عصبانی شود و جبهه بگیرد بسیاری از حرف های نا گفته و مشکلات نا گفته و مشکلات حل نشده جمع خواهند شد و این دلخوری های ریز و درست بدون این که مطرح شودند نا گفته باقی می مانند و فرد کوچک ترین اعتراضی را نمی تواند بیان کند و به این صورت است که زندگی آن ها را با گذشت زمان با شرایط بدی رو به رو خواهد کرد و حتی ممکن است آن ها را نسبت به هم سرد کند زیرا که زمانی که زوجین مشکلات و ناراحتی های خود را در همان لحظه با لحن منطقی و آرام بیان کنند از ادامه ی آن مشکل و بد تر شدن آن جلوگیری خواهد کرد . اما آن چه که مهم است بیان آن ها با لحنی آرام می باشد و با عصبانیت و خشم نباید از کس دیگری انتقاد کرد زیرا پرخاشگری خود شرایط را بد تر می کند و هم چنین بحث کردن با صدای بلند و لحن تند هیچ وقت نمی تواند مشکلات را حل کند و بلکه به تعداد آن می افزاید و طبق نظر مشاوران مراکز مشاوره خانواده تلفنی به همین دلیل است که صمیمیت و احترام و همدلی از عامل های مهم در هر خانواده و ازدواجی می باشد و زمانی که اعضای خانواده بتوانند این سه عامل را مراعات کنند در محیط خانواده و با وجود مشکلات که کاملا طبیعی می باشد ، موفق تر عمل خواهند کرد و رابطه ی خود را به خوبی حفظ خواهند کرد به عبارتی زمانی که خانواده ها بتوانند انتقاد پذیری را در محیط خود رواج دهند می توانند عشق و صمیمیت را نیز افزایش دهند و از میزان خشونت و پرخاشگری و هر گونه رفتار مشابه آن را کاهش دهند .

انتقاد باید چگونه مطرح شود ؟

کسی که انتقاد می کند باید توجه داشته باشد که به هیچ وجهی نباید در داخل جمع از همسر خود و یا هر عضو دیگر خانواده انتقاد کند چون اثرات غیر قابل جبرانی را برای شخص فراهم می کند بلکه باید انتقاد در محیطی شخصی و با لحنی آرام و بدون استفاده از الفاظ بد گفته شود . اما آن چه که به مقدار زیادی مشاهده می شود این است که افراد زمانی که از دیگری انتقاد می کنند کل شخصیت فرد را زیر سوال می برند و به عبارتی شخصیت فرد را مورد حمله قرار می دهند این در حالی است که فقط رفتار خاصی در فرد ناراحت کننده و نیاز به انتقاد داشته است . زمانی که انتقاد به شخصیت فرد باشد کاملا اشتباه است و باید دانست که هسچ انسانی کامل نیست و هر فردی ممکن است در برخی از رفتار های خود اشتباهاتی را مرتکب شود و انتقاد زمانی جایز است که فقط در حوزه ی همان رفتار باشد و به موارد دیگر نسبت داده نشود .