روز جهانی بهداشت در سال جاری روی هدف ایجاد جهانی برابر و سالم تر برای همه است . زیرا که امروزه نا برابری افزایش یافته و برخی از افراد خدمات مناسب تر بهداشتی و شرایط مناسب برای رشد و بسیاری از امکانات شغلی ، تغذیه و .... دارند و برخی دیگر به خدمات بهداشتی دسترسی کمی دارند . با وجود ویروس کرونا تمرکز خود را به این زمینه داده است تا شرایط زندگی مناسب برای داشتن سلامتی برخوردار باشند . در جوامعی که دسترسی به خدمات بهداشتی ندارند احتمال مبتلا شدن بسیار زیاد است . به مناسبت این روز در ادامه می خواهیم در خصوص بهداشت روانی به توضیحاتی بپردازیم زیرا که امروزه تعداد زیادی از افراد مبتلا به افسردگی هستندو باید به درمان افسردگی و کنترل آن بپردازند . بیکاری ، طلاق ، اعتیاد و فقر زمینه ساز افسردگی هستند و همچنین می توان گفت که نوجوانان و جوانان و سالمندان بیشتر در معرض مبتلا به افسردگی هستند . 

بهداشت روانی چیست ؟

بیماری های روانی از همان دوران قدیم وجود داشته است و هیچ فردی از اختلال های روانی در امان نیستند . عدم تفاهم ، ناسازگاری و اختلال های رفتاری در میان افراد ، خانواده ، مدرسه ، دانشگاه ، محل کار و ... بسیار فراوان است . و در همه ی افراد زن و مرد ، کودک و نوجوان ، جوان و .... خطر مبتلا شدن وجود دارد . حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله ، بیماری های اپیدمیک ، نارسایی های ناشی از گسترش شهر های بزرگ مانند الودگی هوا ، ترافیک و .... ، بحران های اجتماعی ، از هم گسیختگی خانوادگی و مسائلی از این قبیل می تواند زندگی عادی یک شخصیت سالم را تحت تاثیر قار داده و آن را از حالت طبیعی خارج کند . 

طبق نظر مشاوران مطب روانشناسی بهداشت روانی پیشگیری از پیدایش بیماری های روانی و سالمسازی محیط روانی و اجتماعی می دانند تا افراد جامعه بتوانند با برخورداری از تعادل روانی با عوامل محیطی خود رابطه و سازگاری درست بر قرار کنند . در واقع می توان گفت که تلاش بر این است که از شیوع بیماری های روانی کاسته و سلامت روان افراد جامعه را تامین کند . و در درجه ی اول اقدامات و تدابیری در جهت پیشگیری و در درجه ی دوم تشخیص موارد خفیف و درمان به موقع بیماری های روانی است . 

آیا کسی که مبتلا به اختلال روانی نیست از بهداشت روانی برخوردار است ؟

در زندگی هر کسی بسیاری از تعارض ها ، ناراحتی ها و نج ها و نا کامی هایی وجود دارد . برای مثال در نوجوانان رفتار های زود گذری وجود دارد که در مراحل رشد خود را نشان می دهد و هیچ کدام از آن ها نمی توان به عنوان اختلال و بیماری روانی تشخیص داد . بلکه رفتار هایی هستند که نوجوان برای رسیدن به استقلال و تثبیت خود و هویتش نشان می دهد . بنابراین می توان گفت که فردی که بیمار روانی نیست از بهداشت روانی کامل برخوردار نمی باشد . 

سازمان بهداشت جهانی 

از دید سازمان بهداشت جهانی بهداشت یعنی توانایی کامل برای ایفای نقش های اجتماعی ، روانی و جسمی . و قابلیت ارتباط موزون و هماهنگ با دیگران ، تغییر و اصلاح محیط فردی و اجتماعی و حل تضاد ها و تمایلات شخصی به طور منطقی و مناسب .

بهداشت روانی شامل سه قسمت است که نگرش های مربوط به خود ، نگرش های مبوط به دیگران و مربوط به زندگی می باشد که در ادامه درباره ی آن ها توضیح می دهیم و برای بهبود شرایط خود در هر بعد می توانید با تلفن روانشناسان تماس بگیرید .

نگرش های مربوط به خود یعنی تسلط بر هیجان های خود ، آگاهی از ضعف های خود و رضایت از خوشی ها است . 

نگرش های مربوط به دیگران که علاقه به دوستی های طولانی و صمیمی ، احساس تعلق به یک گروه ، احساس مسئولیت در مقابل محیط انسانی و مادی است .

نگرش های مربوط به زندگی که پذیرش مسئولیت ها ، انگیزه برای توسعه ی امکانات و علایق خود و توانایی گرفتن تصمیم و خوب کار کردن و در واقع رویارویی با الزام های زندگی می باشد . 

هدف بهداشت روانی چیست ؟

هدف از بهداشت روانی ، ایجاد سلامت روان توسط پیشگیری از ابتلا به بیماری های روانی ، کنترل عوامل موثر در بروز بیماری های روانی ، تشخیص زود رس بیماری های روانی و پیشگیری از عوارض ناشی از برگشت بیماری های روانی و ایجاد محیط سالم برای برقراری روابط انسانی به شیوه ای صحیح و درست می باشد . افراد باید به کنترل و درمان وسواس ، افسردگی ، اضطراب و بسیاری از اختلال های دیگر که در جامعه در افزایش اسن بپردازند و آن را مهم بشمارند . بر اساس این موضوع پیشگیری اولیه مهم می باشد یعنی عوامل سبب زا را از بین ببریم ، از انتقال و شیوع بیماری جلوگیری کنیم و عوامل خطر زا را کاهش دهیم و سلامتی را از طریق ایجاد شرایط محیطی مناسب افزایش دهیم . و دیگری پیشگیری ثانویه می باشد که بر اساس آن کاستن علایم اختلال و کم کردن درد و رنج ناشی از آن و همچنین محدود کردن ادامه ی اختلال و رساندن آن به کمترین میزان شیوع می باشد . و دیگری پیشگیری ثالث است که از کاستن از گسترش عواض جانبی که در یک اختلال وجود دارد و افرادی که مبتلا به بیماری های مزمن هستند قادر می سازد که با حداکثر توانایی های جسمی و روانی و اجتماعی خود فعالیت کنند .