یکی از مهارت های زندگی که می تواند باعث موفقیت ما در ارتباطات و عملکردمان شود خودآگاهی است. که عبارت است از شناخت دقیق و درست از خود به نحوی که فهم صحیحی از نگرش ها، عقاید، اندیشه ها، هیجان ها، توانایی ها و مهارت ها و کاستی هایمان داشته باشیم و به عبارت دقیق تر در هر شرایطی منطقی تر واکنش را نشان دهیم. انسان در مسیر زندگی خود، با انتخاب های متعددی رو به رو است و سرآغاز هر انتخابی خودآگاهی است. از انتخاب های ساده و روزمره گرفته مانند غذا خوردن، خرید و .... تا انتخاب های سخت و پیچیده و از آن جا که زندگی بدون انتخاب معنی ندارد زندگی بدون خودآگاهی نیز دشوار خواهد بود. و انتخاب های بزرگ و مهم نیازمند خود آگاهی است و اگر نباشد با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد.

طبق نظر روانکاو این مهارت ها به شما کمک می کند تا شناخت بیشتری نسبت به نیازها، خواسته ها، اهداف، نقاط ضعف و قوت، احساسات و ارزش ها و هویت خود داشته باشید و یکی از عوامل مهم برای داشتن زندگی خوب و موفق این است که خودمان را بشناسیم و احساس خوبی درباره خودمان داشته باشیم و در واقع با این کار رضایت از زندگی نیز بیشتر می شود. اگر که شناخت درستی از خودمان نداشته باشیم، هر نوع اطلاعات مطلوبی از هر چیزی ما را بر می انگیزد و هیجان کاذبی ایجاد می کند و زیاد طول نمی کشد و ما خسته و ناراضی دنبال چیزهای دیگری می رویم. ممکن است در اطرافتان انسان هایی را دیده باشید که تلاش بسیاری در حرفه خود می کنند اما چون شناختی از خود و علایق ندارند از نتایج راضی نمی شوند و خوشحال نیستند. شما زمانی که شناخت کافی از خود داشته باشید بهتر می توانید آن چه را که دوست دارید پیدا کنید و تلاش در آن مسیر و موفقیت در آن می تواند برای شما لذت بخش و رضایت بخش باشد. پس می توان گفت که هر اندازه دباره خودمان ، ایتعداد ها و توانایی مان بدانیم بهتر می توانیم به فعالیت هایی روی بیاوریم که با تیپ شخصیتی ما سازگار هستند. 

خویشتن پنداری:

بر اساس مطالعات مشاوره تلفنی عامل موثر مهم در تعیین مسیر تکاملی ما تصویر ما از خودمان است. که به آن خویشتن پنداری می گویند. و خویشتن پنداری مجموعه ای از تصورات ما درباره خودمان، در موفقیت ها و زمینه های مختلف از جمله انتخاب همسر یا شغل و .. است. تصور ما از خودمان و شناخت اولویت های شخصیتی ما بسیار ضروری است چرا که تصمیمات به موقع و شروع مناسب، بعد از شناخت توانمندی های فردی ضامنی درست در انتخاب های بزرگ زندگی مان است. همانطور که در قسمت بالا اشاره کردیم انتخاب هایی که با ساختار شخصیتی ما منطبق نباشد، مشکلات زیادی برای ما ایجاد می کند که جبران ناپذیرند برخی از افراد شناخت درستی از هویت خود ندارند و نمی دانند چه ارزش هایی برایشان سودمند است و یا چه نیازهایی دارند و چگونه می توانند نیاز دیگران را برطرف سازندو نداشتن شناخت از خود و داشتن احساس ناخوشایند از خود اغلب ریشه در دوران کودکی دارد که در آن به فرد اجازه داده نشده است به خویشتن مطمئن و تعریف شده ای برسد.

اگر که بارها احساس تحقیر در ما به وجود آمده باشد، درنهایت به شخصی تبدیل می شویم که حس ارزشمندی در او تقویت نشده است و چنین شخصی به این نتیجه می رسد باید تابع خواسته ها و نظرات دیگران باشد و فرد با خود بیگانه خواهد شد و زمانی که شناخت خوبی از خود نداشته باشیم به قضاوت های خودمان اعتماد نمی کنیم ولی اگر احساس خوبی نسبت به خودمان داشته باشیم و به خودمان اعتماد داشته باشیم به داوری ها و تصمیم گیری های دیگران کاری نخواهیم داشت و خودمان می توانیم بهترین تصمیم ها را داشته باشیم.

خود آگاهی در روابطمان چه اثراتی خواهد داشت؟

زمانی که شما خودتان را بشناسید و از خود مطمئن باشید، و به عبارت ساده تر خودتان را دوست داشته باشید می توانید دیگران را هم دوست داشته باشید و آن ها شما را دوست بدارند اما اگر که شما خودتان را دوست نداشته باشید و اعتمادی به خودتان نداشته باشید نمی توانید رابطه خوبی با دیگران برقرار سازید.

چه چیزهایی مانع از خودآگاهی می شوند؟

برخی از باورهای اشتباه مانند همیشه همین طور بوده ام، دست خودم نیست، من ذاتا اینجوری هستم، بخت من اینجوریه و ..... مانع از شناخت خود است و این باور ها مانع از شناخت خود است و ذهنیت تغییر ناپذیری را تقویت و توجیه می کند و مانع از رشد فردی می شودو درواقع باعث می شود که افسردگی، سرخوردگی، و ناکامی را تجربه کنیم و در این حالت فرد نه تنها بر محیط و مسائل خود کنترلی ندارد فایده ای هم نمی بیند تا برای شرایط موجود تلاشی کندو افراد موفق کسانی هستند که از خودآگاهی برخوردارند و خود را به خوبی با مسائل و مشکلات زندگی انطباق می دهد و همچنین خود را می شناسند و می دانند که چه کسی هستند و چه ارزش هایی را دنبال می کنند و بر اساس آن در زندگیشان تلاش می کنند.

ما زمانی می توانیم موفق باشیم که به نیروهای درونی خود پی ببریم و به توانایی های خودمان آگاهی و اعتماد داشته باشیم و اگر که به دنبال این هستیم که در زندگی موثر و کارآمد عمل کنیم و از عهده مشکلات و ناکامی ها برآیمم و آن ها را به هترین شکل حل کنیم باید انتظارات واقع بینانه از خود داشته باشیم و درگیر با موارد خارج از توانایی مان نشویم. پس بدون اطمینان واقعی از خود و عدم شناخت درونمان نمی توانیم به آن چه که می خواهیم برسیم. برای این که بتوانید این مهارت را در خود ایجاد کنید باید تمرین و تکرار داشته باشید و در این مسیر می توانید از افراد متخصص کمک و راهنمایی دریافت نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر با بهترین مرکز مشاوره در ارتباط باشید و خود را در این مسیر با کمک آن ها ارتقا دهید.