خلق یا مود مایه ی هیجانی یک وضعیت عاطفی پایدار است که در طول طیفی بهنجار از غم و شادی تجربه می شود.بر اساس مطالعات کلینیک مشاور اختلالات خلقی یا احساس های نابهنجار از غم و شادی تجربه می شود . اختلالات خلقی به انواع اختلالات دو قطبی و اختلالات افسردگی تقسیم می شوند. شاید کمتر کسی باشد که در طول زندگی خود لحظاتی از نگرانی و افسردگی را احساس نکرده باشد . افسردگی یک اختلال شایع عاطفی است که اگر شدت این حالت از حد معمول بگذرد زندگی را بر فرد دشوار می کند و به عبارتی می توا گفت که فرد را از همه چیز بیزار می کند.

افراد افسرده گرایش دارند به این که به تشریح درونی شکست ها و تشریح بیرونی موفقیت هایشان بپردازند به عبارت دیگر به بروز و بیان شکست هایشان و عدم بروز موفقیت هایشان می پردازند . بین انسان و محیط زندگی اش کنش و واکنش مداوم وجود دارد و عوامل محیطی نقش مهمی در نوع رفتار او به عهده دارند. حال از کجا بدانیم که افسردگی داریم؟

با استفاده از علائمی که در ادامه اشاره می کنیم می توانید بفهمید که مبتلا به افسردگی هستید یا نه البته با بروز فقط یک یا دو نشانه برای دت خیلی کم نمی توانید بگویید که افسرده هستید برای این که اطمینان پیدا کنید بهتر است که با فردی متخصص مشورت نمایید . مواردی که در ادامه گفته می شود صرفا جهت آشنایی شما با مفهوم افسردگی و علائم آن است.

بر اساس مطالعات مراکز مشاوره ازدواج خلق افسرده و یا از دست دادن علاقه و احساس لذت است. و اکثر مواقع و تقریبا هر روز با گزارش ذهنی مثل احساس غمگینی، پوچی و یا مشاهدات دیگران مثلا گریه کردن و غمگین بودنشان است و همچنین در کودکان و نوجوانان می تواند به صورت خلق تحریک پذیر باشد. مورد دیگر که می توا به آن اشاره کرد کاهش قابل ملاحظه علاقه و یا احساس لذت نسبت به تمام یا تقریبا تمام فعالیت ها در قسمت عمده روز به طوریکه شرح ذهنی بیمار یا مشاهدات دیگران نشان می دهد. و کاهش قابل ملاحظه وزن بدون پرهیز یا رژیم غذایی یا افزایش وزن و یا کاهش و افزایش اشتها تفریبا هر روز. و بی خوابی و یا پرخوابی نیز دیده می شود. تحریک یا کندی روانی حرکتی تقریبا هر روزکه قابل مشاهده برای دیگران مربوط به احساس های ذهنی بی قراری یا کندی که دریافت یا مطرح می گردد. خستگی و فقدان انرژی نیز دیده می شود و احساس بی ارزشی ، زیادی بودن یا احساس گناه نیز دیده می شود و کاهش توانایی تفکر و تمرکز و یا بی تصمیمی تقریبا هر روز یا خلق به شرح ذهنی بیمار یا مشاهدات دیگران است. و همچنین افکار تکرار شونده مرگ نه به صورت ترس از مرگ بلکه افکار انتحاری تکراری بدون نقشه خاص یا اقدام به خودکشی با طرح های خاص برای خودکشی است. این علائمی را که مطرح کردیم باعث تخریب در عملکرد اجتماعی، شلی و تحصیلی و .. می شود و در واقع زندگی انسان را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. 

نشانه های افسردگی :

جدا از این که چه عواملی باعث ایحاد و بروز بیماری افسردگی می شود، مجموعه ی علائم این اختلال به شدت تداوم داشته و بیمار به طور مداوم علائق خود را از دست می دهد و از زندگی لذت نمی برد. و اشتها و خوابش مختل می شود و کنش های جسمانی روانی اش کند می شود و تداوم تمرکز و یادآوری اش به هم می ریزد و اعتماد به نفس خود را از دست می دهد و احساس گناه و بی ارزشی شدید می کند و به صورت تشتغال ذهنی شدید می شود و بالاخره فکر مرگ و خودکشی پیدا می کند که ممکن است منجر به خودکشی شود.

فقدان لذت:

در این حالت یک ناتوانی کلی در کسب لذت از هر چیز در زندگی و به طور کل از دست دادن توانایی برای کسب لذت می باشد. این به شکل پایداری است که به صورت فقدان جذبه در ظاهر، گفتار و رفتار و سبک زندگی تظاهر پیدا می کند. 

احساس گناه و بی ارزشی:

 احساس گناه و بی ارزشی به شدت در بیمارن افسرده دیده می شود و در رابطه با اعمال شخصی خود فرد تجربه می شود و احساس گناه یک احساس کلی و خیلی شدید از بی ارزش بودن است.

مسخ شخصیت:

مسخ شخصیت نیز در افسردگی شایع است . ممکن است که به صورت فقدان احساس و یا عدم احساس و یا عدم توانایی تظاهر پیدا کند. 

عواطف سیال:

عواطف سیال در بیماران افیرده ممکن است که به صورت بی قراری، تنش، غم، دلتنگی، تحریک پذیری و مانند این ها رخ دهد. 

سایر نشانه های اختلال افسردگی چیست؟

شروع بسیار کند در آغاز تفکر و انجلم عمل و یا ناتوانی در به عمل آوردن آن ها جز خصوصیات واکنش تاخیری یک بیمار افسرده تلقی می شود. تمرکز ، پشتکار و تصمیم گیری به سختی انجام می شود و حتی برخی مواقع این کار ها برای او دردناک و غیر ممکن می شود. فرد در خیال پردازی ها و تجدید خاطر احساس خود مشکل دارد و ناتوان توصیف می شود. این حالت او نیز به فقدان حافظه و فقدان احساس توصیف می شود. اغلب این احساسات بیمار را با این باور مواجه می سازد که در حال دیوانه شدن یا از دست دادن ذهنش است و شکلی از خود بیمار پنداری در او ایجاد می شود. فرد افسرده نسبت به درد حساسیت بسیار دارد و در مواردی اضطراب نیز در کنار افسردگی بروز پیدا می کند و می توان گفت که شایع است و ممکن است که بعد ها به طور کامل به صورت مبهم و همراه با علائم جسمانی و یا روانی ایجاد شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و همچنین تشخیص درست و دقیق و انتخاب درمان مناسب با مرکز روانشناسی خانواده در ارتباط باشید.