برخی از زوجین در رابطه شان از این گله و شکایت می کنند که طرف مقابلشان به حرف هایشان گوش نمی دهد و توجه نمی کند و همواره به دنبال بحث و مشاجره است  و فقط به دنبال دفاع از خود است. در واقع چنین روابطی خودخواهانه است و این افراد برخی ویژگی ها دارند که در ادامه آن ها را دقیق تر بیان می کنیم.

نپذیرفتن اشتباهاتشان :

طبق نظر مشاور روانشناس رابطه زناشویی و زندگی مشترک دارای پستی و بلندی های زیادی است و نمی توانیم رابطه ای پیدا کنیم که هیچ مشکل و مسئله ای نداشته باشد. اما در ایجاد این مسائل فقط یک نفر مقصر نیست و هر دو طرف در ایجاد این مشکلات نقش دارند. برای این که زوجین بتوانند این مشکلات را حل کنند باید نقش خود را در ایجاد مشکلات قبول کنند. از طرفی زمانی که اشتباهی از آن ها سر می زند باید مسئولیت آن اشتباه را به عهده بگیرند و برای جبران و حل آن و بخشش تلاش کنند. اما اگر زمانی که اشتباهی از آن ها سر می زند و گارد می گیرند و حالت دفاعی به خود می گیرند و در واقع اشتباه خود را نمی پذیرند و توجیه می کنند، باعث ایجاد مشکل در رابطه خواهد شد و می توان گفت که در رابطه شان خودخواهانه رفتار می کنند. هر انسانی می تواند خطا کند و این کاملا طبیعی است اما ان چه که اهمیت داد قبول آن اشتباه و حل و جبران ان است.

انتقاد از آن ها باعث ناراحتی و عصبی بودنشان می شود.

مطالعات آزمون روانشناسی ازدواج نشان می دهد برخی از رفتار ها و یا حرف ها ممکن است که همسرتان را ناراحت کند و یا برای او جالب نباشد و زمانی که از این رفتار او انتقاد می کند طرف مقابل عصبانی شده و واکنش تندی نشان می دهد. این افراد نیز از آن دسته هستند که خودخواهانه رفتار می کنند. درست است که انتقاد چیز جالبی نیست ولی اگر به شکل درست مطرح شود، در واقع به طرف مقابل این آگاهی داده می شود که برخی از عادت های اشتباه کنار گذاشته شود و عادت های جدید جایگزین شوند تا رابطه به شکل بهتری پیش برود. اما اگر فرد بر سر عادت های نادرست مقاومت کند و از این که طرف مقابل از آن ها انتقاد کرده ناراحت شود می تواند صمیمیت رابطه را کم کند.

همه ی مشکلات را تقصیر طرف مقابل دانستن.

از موارد دیگر که میتوانیم مطرح کنیم این است که این افراد فکر می کنند که در رابطه شان خودشان هیچ نقشی ندارند و فقط به دنبال این هستند که طرف مقابلشان مقصر است و همه ی مشکلات رابطه تقصیر اوست و در واقع خودشان مسئولیت اشتباهشان را به عهده نمی گیرند و همه را سر یک نفر می اندازند. و در هر بحث و گفت و گویی به دنبال اثبات این موضوع هستند. طبق نظر مشاوران خانوادگی تهران این طرفداری افراطی از خود و نادیده گرفتن احساسات و درک طرف مقابل خود خبر از رابطه خودخواهانه می دهد. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم زمانی که رابطه ای با مشکل رو به رو می شود هر دو طرف در آن نقش دارند و کاری که می توانند انجام دهند این است که هر دو برای رفع مشکل تلاش کنند و هر دو برنده شوند. اما اگر به دنبال این باشند که خود برنده شوند و فرد مقابل را بازنده در نظر بگیرند، در واقع کل رابطه با شکست مواجه خواهد شد. رابطه ای موفق و قوی خواهد بود که هر دو طرف برنده باشند.

ناتوانی در برقراری ارتباط و گوش نکردن:

یکی از فاکتورهای مهم در هر رابطه ای مهارت گفتگو است. این که بتوانید با یکدیگر صحبت کنید و به طور کامل از گوش دادن فعال استفاده کنید. یعنی زبان بدن، ارتباط چشمی و کلامی همگی نشان دهند که شما به صحبت های طرف مقابل گوش می دهید و همدلی، درک و بیان شفاف در این ارتباط در جریان است. اما اگر افراد نتوانند به حرف های یکدیگر صحبت کنند و اجازه ندهند که طرف مقابل حرف هایش را بزند و اصلا توجه و درکی نسبت به آن نشان ندهند و در ولقع به حرف های طرف مقابل گوش ندهد ولی از او انتظار داشته اشند که به حرف هایش گوش داده شود و فقط به دنبال بیان حرف های خود باشند و هیچ فرصتی برای طرف مقابل قائل نشوند خبر از رابطه ای خودخواهانه می دهد. زندگی مشترک بدون درو همدلی و فقط به فکر خود بودن توانایی عشق ورزیدن و دریافت عشق را با مشکل مواجه خواهد کرد و به دنبال آن دردسرهای زیادی در رابطه همراه خواهد بود. 

همانطور که دیدید این چندین موردی که مطرح کردیم می تواند نشانه های رابطه ی خودخواهانه باشد و به همین دلیل سعی کنید که قبل از ازدواج مهارت های لازم را هر دو طرف یاد بگیرید و از آن ها در زندگی تان استفاده کنید تا از هر گونه آسیب جدی جلوگیری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کلینیک روانشناس در ارتباط باشید.