درست است که زمین زیر پای خود را سفت و ثابت احساس می کنیم اما گاهی اوقات حرکاتی هم به همراه خود دارد که غیر قابل پیش بینی بوده و هیچ کس از زمان حرکت آن آگاهی و دانش ندارد . زمانی که این بلای طبیعی رخ می دهد صدمات و خسارت های جانی و مالی بسیاری را باعث می شود اما علاوه بر آن تاثیرات روانی بسیاری بر روی افراد می گذارد . یکی از این تاثیرات واکنش ترس و اضطراب می باشد طبق نظر دکتر درمان ترس به وجود آمدن ترس در چنین شرایط غیر قابل پیش بینی کاملا طبیعی می باشد . این احساس ترس به عنوان راهی برای گریز می باشد که انسان در هنگام مواجه شدن با خطر از آن استفاده می کند . اما زمانی که این اضطراب و ترس بیش از حد باشد سلامت روانی فرد را دچار مشکل می کند . ما انسان ها توانایی مقابله با فجایع طبیعی نظیر سیل و زلزله را نداریم و همین امر خودش ترس و اضطراب را به دنبال دارد .

فوبیای زلزله چیست ؟

بر اساس نظر مشاوران مراکز مشاوره وحشت کردن از زلزله در همه ی افراد وجود دارد و مورد تعجب آوری نیست و افرادی که در مناطق زلزله خیز زندگی می کنند آن را تجربه می کنند . فوبیای زلزله به عنوان ترس غیر معمولی از این وقایع می باشد که بر اساس تعریف های ارائه شده از روانشناس خوب مرکز روان درمانی افراد مبتلا به ترس یا فوبیا با اضطراب شدید ، تا حد پانیک در هنگام مواجهه با مورد مورد نظر است ، افراد مبتلا فکر می کنند که به آن ها صدمه ای وارد خواهد شد و به عبارتی ترس یا اضطراب چشم گیر درباره ی یک موقعیت که همیشه سبب بر انگیخته شدن ترس یا اضطراب می شود و  فرد میزان بالایی از اضطراب را تحمل می کند و احساس می کنند که هیچ گونه مدیریتی ندارند و خود را کاملا ضعیف می دانند . البته افرادی که فوبیای زلزله دارند ممکن است به نا بر دلایلی که در ادامه بیان می کنیم به آن دچار شوند که شامل این که ممکن است فرد این ترس را داشته باشد که به هنگام گریز و فرار ضعیف عمل کند و همچنین ترس از مرگ را در خود داشته باشد و یا از این بترسد که زنده در زیر آوار بماند و یا این که زلزله باعث شود که زندگی ، خانه و اموالشان ویران شود و یا حتی ترس از دست دادن عزیزان نیز می تواند از موارد فوبیای زلزله باشد . در شرایط زلزله فرد ترس بسیار شدیدی را نسبت به افراد دیگر تجربه می کند و حتی پس از تمام شدن آن فکر می کند که زلزله بزرگ تری در راه است و یا این که احساس می کند که زیر پایش می لرزد . خواب های آشفته ،تپش قلب شدید ، شب ادراری ، تعریق ، لرزش ، سرگیجه و منگی و یا غش ، تهوع و ناراحتی های شکمی ممکن است در آن ها مشاهده شود . مواردی که گفته شد از نشانه های حملات وحشتزدگی می باشد که ممکن است فرد در چنین موقعیت های اضطراب زایی تجربه کند و حتی از تکرار دوباره ی آن نیز ترس داشته باشد . به هر حال زمانی که افراد با موقعیت های تنش زا رو به رو می شوند به درجات مختلفی با آن موقعیت واکنش نشان می دهند برخی از افراد ممکن است در چنین شرایطی نسبت به سایرین بسیار خونشرد و بدون ترس رفتار کندو به عبارت واضح تر راحت تر با آن کنار بیاید و اما فردی دیگر با حملات وحشت زدگی در چنین شرایطی دست و پنجه نرم کند و ترس از آن را برای مدت طولانی همراه خود داشته باشد و از آن جایی که اضطراب شدید و حملات وحشت زدگی و ترس های افراطی به سلامت روان تاثیر می گذارد و آن را دچار اختلال می کند باید مورد بررسی و درمان قرار بگیرد . 

چگونه با ترس و اضطراب ناشی از زلزله مقابله کنیم ؟

تا اینجا با نوع این ترس صحبت کردیم و به صورت مختصر درباره ی آن توضیح دادیم اما در ادامه می خواهیم بدانیم که چگونه می توان با ترس و اضطراب زلزله مبارزه کنیم و واکنش موثری را در این شرایط داشته باشیم . طبق نظر دکتر درمان استرس زمانی که افراد با زلزله آشنایی بیشتری داشته باشند و همچنین آگاهی لازم نسبت به چگونه عمل کردن در شرایط بحرانی مانند زلزله را یاد بگیرند و به عبارتی بدانند که در چنین رایطی چه کار باید بکنند تا از آسیب های احتمالی خود و اطرافیانشان بکاهند می توانند در چنین شرایط ناگهانی دچار مشکلات وحشت زدگی نشوند و آگاهانه برخورد کنند . برای این که بتوانند آرامش روانی بیشتری داشته باشند باید با عزیزان خود صحبت کرده و همدلی را در بین خود و خانواده شان بیشتر کنند زیرا در چنین شرایطی صحبت کردن با نزدیکان بهترین راه حل خواهد بود و هم چنین بعد از چنین اتفاقی نباید اجازه دهند که افکار آن ها درگیر زلزله باشد و باید با پرداختن به زندگی روزمره خود را سرگرم کنند اما اگر با گذشت مدت زمانی طولانی فرد همچنان چنین ترسی را همراه خود دارد و نمی تواند اضطراب خود را کنترل کند باید مورد بررسی قرار گرفته و با روش های درمانی روانشناختی نظیر رفتار درمانی از سوی یک متخصص روانشناس در جهت بهبود سلامت روانی خود گام بردارد .