دعوا و بحث یک اتفاق کاملا طبیعی در هر رابطه ای می باشد اما این که در هنگام دعوا چه می کنید و چه می گویید و یا بعد از آن چه واکنشی دارید خیلی اهمیت دارد . داشتن آگاهی نسبت به اصول دعوا و بحث در هر رابطه ای مهم است و به همین دلیل در این قسمت می خواهیم شما را با باید ها و نباید های شرایط بحرانی آشنا کنیم . زیرا اگر برخی از اصول و موارد رعایت نشوند ممکن است به رابطه آسیب وارد کند .

طبق نظر مشاوران کلینیک مشکلات زناشویی علت بسیاری از اختلافات زوجین ، عدم توانایی در بیان درست خواسته ها و انتظارات یا بیان نیاز ها در زمان مناسب است . همان طور که گفتیم دعوا و قهر بین زوجین کاملا رایج است و آن چه که اهمیت دارد چگونگی مدیریت در این گونه زمان ها می باشد . دعوا و جر و بحث کردن ها به قهر هایی منجر می شود که اگر طولانی مدت باشد ، باعث می شود که زوجین نسبت به هم سرد شده و صمیمیت کاهش پیدا کند . و این خود سبب می شود طلاق عاطفی ، خیانت و جدایی را به همراه داشته باشد . 

چرا قهر می کنیم ؟

طبق نظر مشاور خانواده حرفه ای زمانی که یکی از زوجین زود رنج ، حساس و انتقاد نا پذیر باشد ، قهر کردن ها نیز زیاد خواهد بود و به عبارتی این قهر کردن راهی برای فرار از مشکلات و پایان دادن آن می باشد . اما باید دانست که قهر کردن به معنای پایان آن مشکل نیست و پس از مدتی دوباره زوجین به خاطر آن دچار مشکل خواهند شد . از این رو برای این که بتوانند بحران و مشکلات و تعارض ها را به درستی حل کنند باید برخی از موارد را رعایت کنند زیرا قهر کردن بعد از دعوا مشکلی را حل نمی کند .

مشکلاتتان را حل نشده نگذارید .

زمانی که مشکلاتتان را به موقع حل نکنید و آن را نادیده بگیرید و یا از مطرح کردن آن ها بترسید ، نارضیاتی و عصبانیت و استرس و اضطراب را در شما افزایش خواهد داد و فکر شما را پیوسته در گیر خواهد کرد و این باعث خواهد شد که بدبینی و منفی نگری نیز افزایش پیدا کند . به همین دلیل هر گونه ناراحتی ایجاد شده در رابطه باید به موقع و به شیوه ای صحیح حل شوند .

دعوا های قبلی را پیش نکشید .

طبق نظر دکتر متخصص روانشناسی عالی اکثر زوجین در هنگام جر و بحث کردن دعوا های قبلی خودشان را نیز دوباره تکرار می کنند و آن ها را یاد آوری می کنند . اما یاد آوری اختلاف های گذشته رفتار مناسب و خوبی نمی باشد و اگر که آن اختلاف ها در گذشته حل شده اند تکرار کردن دوباره آن ها واقعا کار اشتباهی است و اثر منفی خواهد گذاشت و ارزش حل کردن مشکلات رابطه تان را کم می کند .

دلجویی کردن از همسر .

زمانی که در رابطه مشکلی پیش می آید ممکن است که یکی از طرفین بر اساس موقعیت پیش آمده قدم مثبتی بگذارند و در جهت جبران این ناراحتی تلاش کنند . زمان عذر خواهی و دل جویی کردن صمیمیت بین زوجین را افزایش می دهد و می تواند در استحکام رابطه نقش مهمی را بازی کند . 

بخشیدن همسر .

طبق نظر روانشناسان کلینیک های روانشناسی شمال تهران زمانی که یکی از زوجین عذر خواهی می کند در واقع قدم بزرگی برداشته است و ممکن است نشان از خود گذشتگی فرد باشد و به همین دلیل زمانی که آن سوی رابطه دلجویی کردن و عذر خواهی کردن را دریافت می کند نباید نسبت به آن بی تفاوت باشد و آن را نادیده بگیرد و یا کینه به دل نگه دارد و لجبازی کند . باید اشتباهات طرف مقابل را ببخشید و مسائل را به طور مداوم تکرار نکنید . توانایی بخشیدن و عذر خواهی کردن روند آشتی کردن بعد از دعوا را بسیار ساده تر می کند .

پیدا کردن مشکلات و پذیرش اشتباهات :

صحبت کردن بسیاری از مشکلات را حل می کند زمانی که افراد خانواده بتوانند انتظارات و احساسات خودشان را بیان کنند و به عبارتی بتوانند در مورد ناراحتی هایشان صحبت کنند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد . زمانی که افراد خانواده ناراحتی ها و حرف های خود را بیان نکنند و به عبارتی آن ها را در دل خود نگه دارند باعث رنجش و افسردگی خواهد شد و همچنین جمع شدن حرف ها و ناراحتی ها پس از مدت زمانی به حالت انفجاری و خشم خواهد شد و وضعیت بدتری را به همراه خواهد داشت . زمانی که افراد با یکدیگر صمیمی باشند و بتوانند با یکدیگر به راحتی صحبت کنند و نیاز ها و ناراحتی های خود را بیان کنند خانواده موفقی خواهند بود . طبق نظر مشاور متخصص نوجوانان زمانی که افراخانواده از چنین الگویی تبعیت کنند و صحبت کردن را مهم تلقی کنند رابطه بهتری با فرزندان خود حتی در دوران بحرانی نوجوانی خواهند داشت و به اختمال بیشتری آن ها نیز در آینده از چنین الگویی استفاده خواهند کرد . 

زمانی که زوجین با یکدیگر دعوا می کنند همواره تلاش می کنند که دیگری را مقصر جلوه دهند و اشتباهات خود را قبول نمی کنند اما این الگوی ارتباطی هیچ سودی برای رابطه ندارد و مشکلی را حل نمی کند زن و شوهر در ایجاد مشکلاتشان سهم دارند و فقط یک نفر را نمی توان مقصر دانست و باید هر دو در جهت حل مسئله تلاش کنند .