رفتار های خوب و شایسته ، هر آن چه در همه ی زمان ها در مورد ایجاد احساس راحتی و آرامش در انسان ها است ، شامل می شود . طبق نظر دکتر روانشناس به طور کلی همیشه باید به آن دسته از قوانین آداب و معاشرت توجه کنید که هم ارزش انسان ها را نشان می دهد ، هم ادب و نزاکت را . همچنین باید با هر کسی ، بدون توجه به جنسیت او ، با ادب رفتار کنید . زیرا رفتار مودبانه ، شخصیت و عزت نفس را می سازد . و محیط آرامی را ایجاد می کند و برای شما و دیگران احترام به ارمغان می آورد . برای مثال آرام صحبت کنید ، از کلمه های معذرت می خواهم ، متشکرم و لطفا استفاده کنید . صادقانه تحسین کنید و تحسین شوید و به مردم آزادی عمل بدهید . 

آدم ها ممکن است که از قضاوت های سریع پرهیز کنند ، اما در اولین برخورد ها به ناچار دیگران را از روی ظاهرشان بر انداز می کنند . طرز لباس پوشیدن و آرایش و رفتار در جاهای عمومی ، فرد را نشان می دهد و شما هم می توانید خود را به گونه ای نشان دهید که بیشترین جذابیت را داشته باشید . و همین طور می توانید خودتان را به گونه ای متفاوت ، مطابق با زمان و مکان نشان دهید . 

رفتار مودبانه با همه ی افراد زندگی :

بر اساس گفته ی روانشناس بالینی ممکن است این حس به شما دست پیدا کند که برای این که در همه ی موقعیت ها شایسته رفتار کنید ، باید از قوانین زیادی پیروی نمایید و یکی از جنبه های مهم آداب و معاشرت ، سازگاری با کسانی است که به شما نزدیک هستند و نیز با کسانی که در طول روز با آن ها سر و کار دارید . 

آداب و معاشرت در خانواده :

در خانواده رفتار کردن مانند شخصی بالغ و مودب ، در هر زمان کار راحتی نیست و متاسفانه در این دوره رابطه ی خودمانی به کاهش ارتباطات با ملاحظه منجر شده است . با احترام با افراد خانواده ی خود رفتار کردن و نشان دادن ادب و احترام به آن ها ، باعث ایجاد محیطی شاد و آرام و خلاص شدن از مشاجرات می شود . برای مثال حرف های زیبا بیان کنید و با ملاحظه باشید و در زندگی خصوصی همسرو فرزندانتان سرک نکشید و به آن ها احترام بگذارید و با افراد خانواده طوری رفتار کنید که گویی آن ها مهمان های محترمی هستند . 

اداب و معاشرت با دوستان :

مطالعات مشاوره خصوصی نشان میدهد که رفتار با احترام و مهربانی و ملاحظه با دیگران ، روابط دوستانه ی معناداری می آفریند و به رشد و کمال شخصی منجر می شود . برای مثال مرز ایجاد کنید و حد بگذارید . و یاد بگیرید که چگونه ارتباط شفاف بر قرار سازید و از سوء تفاهم ها جلوگیری کنید و یا سعی کنید که قرار ملاقات با دوستی که مشتاق دیدن شماست را به هم نریزید و ...

همکاران :

امروزه در روابط کاری نیاز دارید که بدانید چگونه در شرایط مختلف مواظب رفتارتان باشید . توانایی شما در برخورد محترمانه با افراد و شرایط مشخص تنها باعث آسایش و آرامش دیگران نمی شود . بلکه اعتماد به نفس شما را می سازد . باید بدانید که رفتار های شما توسط کارفرمایان و دیگر همکاران و ارباب رجوع همواره در حال قضاوت شدن است و توانایی شما در بر قراری روابط کاری موثر با دیگران می تواند سبب موفقیت یا شکست شما شود . برای مثال برخورد مشتاقانه و مثبتی داشته باشید و لباس مناسب بپوشید و هرگز مردم را منتظر نگذارید . 

گفتگوی مودبانه :

یک گفتگو زمانی صورت می گیرد که دو یا چند نفر روی موضوع های مختلف بحث می کنند . ایده ها را اصلاح می کنند و اطلاعاتی را رد و بدل می کنند و به یکدیگر فرصت مشارکت می دهند . گفتگو بهترین روش برای فهمیدن این است که اشخاص دیگر به چه چیز علاقه دارند فکر می کنند یا نیاز دارند . و این کاری است که انسان ها برای شناخت یکدیگر انجام می دهند . در طول گفتگو به طرف مقابل فکر کنید و علاقه ی خود را با مطرح کردن سوال هایی نشان دهید و سوال هایی را بیان کنید که جواب فراتر از بله و خیر نیاز داشته باشد و در نتیجه طرف مقابل را وارد صحبت می کنید . و مورد مهم دیگر آگاه بودن از چگونگی بیان حرف تان است . لحن صدای شما اهمیت زیادی دارد و باید تمام تلاش خود را بکنید تا هرگز از کلمات توهین آمیز و نا شایست استفاده نکنید و سعی کنید مودبانه و محترمانه جواب دهید حتی زمانی که عصبانی هستید . مشاوران بهترین مراکز روانشناسی ایران عقیده دارند که در حالت کلی ارتباط چشمی و زبان بدن مناسب ، خوب شنیدن ، وسط حرف نپریدن ، پاسخ دادن و مشارکت در گفتگو ، استفاده از کلمات مودبانه ، پرهیز از بد گویی و صحبت نکردن در جاهایی که باعث حواس پرتی یا قطع گفت و گو شود ، می تواند نتیجه ی بهتری در ارتباطات را به همراه داشته باشد .