بر اساس مطالعات انجام شده در حوزه بهداشت و سلامت روان برخی از اختلال های روانی هستند که به شدت زندگی خانواده و رابطه زوجین را تحت تاثیر قرار می دهد . از این اختلال های گفته شده می توان به انواع اختلال های شخصیت اشاره کرد که در ادامه این مطلب به معرفی آن ها و تاثیر آن در زندگی مشترک و خانواده اشاره می کنیم .

اختلال شخصیت چیست ؟

بر اساس مطالعات انجام شده در مورد مشاوره روانشناسی بالینی ، اختلال شخصیت عبارت است از الگوی پایداری از تجربیات و رفتار های درونی که به طور چشمگیری غیر قابل انعطاف می باشد و در طول زمان ثابت می باشد و در روابط بین شخصی موجب آشفتگی یا آسیب می گردد .  طبق نظر دکتر روانشناس خانواده ، اشخاص مبتلا به اختلال شخصیت ، توانایی بر قراری روابط موفقیت آمیز و رضایت بخش را ندارند و مشکلاتی در کنترل تکانه ، آشفتگی در خود انگاره ، روش های ادراک خود و دیگران را دارند . در این قسمت به چند مورد از این اختلال های شخصیت اشاره کرده و آن ها را توصیف می کنیم .

برای همه ی اختلال های شخصیت می توان علت هایی را معرفی کرد نظیر تربیت خانوادگی ، رشد شخصیتی و اجتماعی ، عوامل زیستی و روانشناختی اشاره کرد . بر اسا تحقیقاتی که انجام شده است . اکثر افرادی که به شخصیت مرزی مبتلا هستند زن و اکثر افرادی که به اختلال شخصیت خود شیفته مبتلا هستند مرد می باشند . در مورد علت آن تحقیق های زیاد و مطالعات زیادی انجام شده است و به این نتیجه رسیده اند که در هر فرهنگی ، مرد ها از ابراز آزادانه احساساتشان بازداشته می شود ولی به غیر از خشم ، وقتی که به صورتی عمل کنند که ضعیف نشان داده شوند آبرویشان به خطر می افتد و به همین دلیل اکثر مرد ها احساسات خود را بروز نمیدهند و آن ها را در درون خود نگه می دارند و دیوار های دفاعی محکمی دور خود می سازند تا خودشان را در برابر آسیب دیگران حفظ کنند و این دیوار دفاعی می تواند نشانه ای از اختلال شخصیت خود شیفته باشد . اما زن ها احساسات خود از جمله ترس و درد را بیان می کنند و آن ها به احتمال بیشتری خشم را بر خودشان بر می گردانند و در نتیجه این کار عزت نفس پایین ، شرم و افسردگی دامن گیرش می شود . این سه نشانه می تواند نشاندهنده ی اختلال شخصیت مرزی باشد اما خب نباید تصور کرد که هیچ مردی به اختلال شخصیت مرزی مبتلا نمی شود و یا هیچ زنی به اختلال شخصیت خود شیفته مبتلا نمی شود . 

زندگی با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی :

افرادی که با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی زندگی می کتتد ممکن است از علت آشفتگی دائمی رابطه شان سر در نیاورند و وضعیتی ایجاد می شود که باعث می شود فرد به شدت صبور بوده و رفتار غیر قابل تحمل همسرش را تحمل کند . طبق نظر دکتر روانشناس مرکز مشاوره خانواده ، اشخاصی که با افراد مرزی زندگی می کنند ، تا حدودی به علت این که دائما به خاطر کار های نکرده مورد سرزنش قرار می گیرند ، به تدریج در مورد آن چه که می بینند و ادراک و سلامت عقلی شان دچار تردید می شوند . آن ها اغلب متهم می شوند که رفتار یا فکر و یا احساساتشان باعث ناراحتی شریک زندگی شان می شود . 

افرادی که دچار اختلال شخصیت مرزی هستند ممکن است در دوران کودکی ، سابقه رها شدگی داشته اند این رها شدگی ممکن است به صورت فیزیکی و یا هیجانی باشد و فرد که درگیر این اختلال است همواره از طرد و یا به حال خود رها شدن در رابطه صمیمی می ترسد و ناچار می شود که احساس کند که زخم های اولیه اش دوباره تازه شده و یا خودش را منزوی نگه می دارد تا از خودش در مقابل رنج که صمیمت به همراه می آورد حمایت کند . این افرا ممکن است در مدتی زمان به شدت خودش را از از شریک زندگی اش آویزان کند و خواهان توجه زیاد باشد و به شریک زندگی التماس کند که او را ترک نکند و چند روز بعد به صورت دیگر برخورد کند و از او فاصله گرفته و بگوید که دوستش ندارد و بی وفاست و یا موارد دیگر او را از خود براند . 

زندگی با فرد مبتلا به اختلال شخصیت خود شیفته :

فرد خودشیفته دوست دارد که از افراد دیگر جدا بماند و ترجیح می دهد روابط اجتمایی گذرا داشته باشد و در برخورد با همشر و خانواده اش ، حتی تظاهر به تشکر هم نمی کند و می گوید که متعلق به اویند و باید همه نیاز های او را براورده کنند و از تلاش های همسر و فرزندان خود تشکر نکرده و اگر پایین تر از انتظارش باشد از آن ها انتقاد می کند . شخصی که به خود شیفتگی مبتلا است با کسی ازدواج می کند که او هم خودشیفته باشد و یا با کسی که احساس بی کفایتی کند . چنین فردی فکر می کند که کامل است و احساس خود بزرگ بینی و خودبسندگی از خویش در او وجود دارد و همواره احساس می کند که با او بد رفتاری کرده اند و و بیش از حد نازک نارنجی بوده و پیوسته از رفتار دیگران آزرده می شود .

مرکز مشاوره ازدواج انتخاب نو برای افرادی که تصمیم به ازدواج دارند در تشخیص این اختلال ها فعالیت می کند و در صورت وجود هر گونه اختلالی فرد را از نتایج آن آگاه می کند زیرا که این اختلال ها در زندگی زناشویی و عاطفی فرد بسیار تاثیر گذار بوده و مشکلاتی را به همراه خواهد داشت .