روان شناسان و روان پزشکان فهرستی از اختلالات اضطرابی را ارائه داده اند که شامل اختلال اضطراب فراگیر، اضطراب اجتماعی، اختلال هراس، ترس از مکان های باز، هراس اختصاصی، استرس پس از رویداد می باشد. اما از آن جایی که تشخیص دقیق این که فرد به کدام یک از موارد گفته شده مبتلاست باید از سوی روانشناس بالینی و یا فرد متخصص انجام شود و افراد نمی توانند به خود و یا دیگری برچسب بزنند. در ادامه به معرفی مختصر هر کدام می پردازیم.

افراد مبتلا به این نوع اضطراب در وضعیت تنش و نگرانی مزمن و دائمی به سر می برند. اما نگرانی های واقع بینانه روزمره ربطی به این اختلال ندارد. مثلا اگر به تازگی شغلتان را از دست داده اید و نگران وضعیت مالی تان هستید نمی توانید بگویید که درگیر این اختلال هستید اما اگر در عین تمکن مالی مدام از وضعیت اقتصادی تان نگران هستید، ممکن است که درگیر با این اختلال باشید. بی قراری، تحریک پذیری و نگران بودن، زود خسته شدن، تنش و انقباض در عضلات بدن، مشکل در تمرکز و خواب و .... می تواند از نشانه های آن باشد که به مدت 6 ماه به طول بینجامد. البته نا گفته نماند که افراد به صورت یکسان این نشانه ها را تجربه نمی کنند بلکه در افراد متفاوت متفاوت است. به همین دلیل تایید می شود که افراد نمی توانند خودشان تشخیص دهند.

اضطراب اجتماعی:

افراد مبتلا به این اختلال از صحبت کردن در میان جمع، معاشرت با غریبه ها، گفتگوی تلفنی، غذا خوردن در مکان های عمومی و ... ترس دارند و می ترسند که مورد قضاوت و تحقیر شدن در چنین وضعیتی قرار بگیرند. افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی فکر می کنند که ادم های ناقص و بی کفایتی هستند ولی نباید این اختلال را با نگرانی های کوتاه مدت اجتماعی اشتباه گرفت. و تشخیص این اختلال نیز به عهده روانشناسی مشاوره است.

وحشت زدگی:

همه ی انسان ها در طول زندگی خود وحشت زدگی را تجربه می کنند بسیارند کسانی که مردم برای ابراز تگرانی نسبت به مسائل پیش پا افتاده ی زندگی بگویند که وحشت کرده اند.

اما افرادی که از اختلال هراس رنج می برند، کاملا متفاوت است. آن ها دوره های ترس و اضطراب شدید و ناتوان کننده ای را تجربه می کنند و با اختلالات جسمانی و روانی حادی مانند تپش قلب شدید، تعریق، تنگی نفس، درد قفسه سینه، سرگیجه، احساس غیر واقعی بودن، کرخی و سوزش ، گر گرفتن و یخ کردن ناگهانی، هراس بی دلیل از مرگ، تهوع، لرزش بدن و احساس سرآسیمگی است.

افراد مبتلا به اختلال هراس، به جای این که این علائم را کاملا طبیعی بدانند فکر می کنند که قرار است برایشان اتفاق ناگوار و خطرناک مانند سکته روی دهد. و این تعبیر غلط منجر به  تشدید دلهره و در نتیجه تحریک واکنش های جسمانی شدید تر در آنان می شود و دور باطل شکل می گیرد. اما درمان آن می تواند شرایط بسیار مساعدی را برای فرد به همراه داشته باشد.

ترس از مکان های باز:

اگر که از حضور در مکان هایی هراس دارید که در صورت بروز شرایط اضطرار نظیر حمله ی وحشت ، گمان می کنید زمین گیر خواهید شد و اگر به کمک احتیاج پیدا کنید، کسی به شما کمک نخواهد کرد. از به یاد آوردن پیش پا افتاده مانند خروج از منزل، حضور در جاهای شلوغ و مسافرت وحشت دارید و از رفتن به چنین مکان هایی پرهیز می کنید و این به تمام زندگی شما تاثیر می گذارد نشان از این اختلال است.

هراس های خاص:

ترس از عنکبوت، مار و ... می تواند از این دسته باشد و این ترس به شدت افراطی است و وقتی در چنین موقعیت هایی قرار می گیرید فورا دچار اضطراب مفرط می شوید و تعریق، تنگی نفس و... را تجربه می کنید و به سبب هراس مفرط از یک عامل خاص عمملکرد شما در زندگی دچار تغییراتی می شود.

اختلال استرس پس از رویداد:

اگر شخصا رویدادی در زندگی مشاهده یا تجربه کرده اید که به گمان شما می توانسته مرگ افرین یا منشا صدمان جدی باشد یا اگر یکی از عزیزان شما چنین رویدادی را تجربه کرده اند بعید نیست که دچار این اختلال شده باشید. و تشخیص این اختلال به عهده فردی متخصص در مرکز روانشناسی است و برای داشتن زندگی بهتر باید درمان آن جدی تلقی شود. در این اختلال 3 معضل تجربه می شود که شامل رویداد مذکور به اشکال مختلف مانند یادآوری های ناخواسته و عذاب آور یا تجسم مکرر واقعه در طول روز یا در خواب است. و احساس می کنید که این رویداد دوباره در زندگی شما تکرار می شود و زمان یادآوری واکنش های روانی شدیدی را تجربه می کنید. و سعی می کنید از هر چیزی که شما را یاد این اتفاق می اندازد دوری می کنید و به شکل های مختلف بر انگیخته می شوید مثلا از جایتان می پرید ، ناگهان خشمگین می شوید و تحریک پذیر هستید و به خوبی گذشته تمرکز ندارید. 

طبق نظر مشاور ازدواج هر کدام از مواردی که گفتیم تاثیر عمیقی در ابعاد مختلف زندگی انسان می گذارد و عملکرد فرد را در ازدواج، تحصیل، شغل، ارتباط اجتماعی و ... می توان دید.