برخی از عوامل تعیین کننده آمادگی فرد برای ازدواج می توان به سن ، مدت آشنایی افراد با یکدیگر ، میزان تجربه اجتماعی ، انگیزش افراد برای ازدواج ، آمادگی برای قبول کردن مسئولیت های ازدواج ، آمادگی برای بر قراری رابطه ی جنسی ، استقلال هیجانی افراد از والدین ، سطح آرزو ها و اهداف تحصیلی و شغلی افراد ، آمادگی و اشتیاق والدین به ازدواج فرزندشان ، ویژگی های شخصیتی ، تاثیر خانواده اصلی و .... می باشد .

سن :

بر اساس مطالعات مشاوره قبل ازدواج یکی از موارد مهم در آمادگی برای ازدواج سن می باشد . افراد باید به سنی رسیده باشند و از نظر جسمانی و عقلانی به درجه ای رسیده باشند که بتوانند وارد زندگی مشترک شوند . از طرفی اختلاف سنی بسیار زیاد می تواند در ازدواج آسیب رسان باشد . از این رو رسیدن به سن مناسب برای ازدواج  هم در زن و هم مرد و همچنین فاصله ی سنی مناسب بین آن ها می تواند نقش مثبتی را در ازدواحشان داشته باشد .

تجربه ی اجتماعی :

تعداد دوستان می تواند نقش مهمی در ازدواج موفق داشته باشد . افرادی که ارتباط صمیمی محدودی دارند یا از لحاظ اجتماعی منزوی هستند به احتمال کمی ازدواج شاد خواهند داشت .  ، طول مدت قرار ملاقات های عاشقانه یعنی این که جوانانی که از موقعیت های اجتماعی و اقتصادی پایین تری برخوردارند ، هر اندازه دختر و پسر در سنین پایین تر قرار ملاقات های عاشقانه بگذارند احتمال ازدواج زود رس و احتمال موفقیت ازدواج ، کمتر خواهد بود .  مورد دیگر  مشارکت های اجتماعی می باشد که چنین افرادی در فعالیت های بسیاری شرکت می کنند و از سازگاری زناشویی مطلوب تری برخوردارند . مشارکت های اجتماعی باعث می شود که به فرد کمک کند تا افراد جدیدی را ملاقات کند و توانایی سازگاری با دیگران را داشته باشد . 

انگیزش و پختگی :

طبق گفته ی مشاورین خانواده تمایل به ازدواج و خواهان ازدواج موفق بودن موفقیت در ازدواج را امکان پذیر می سازد . تن دادن به ازدواج به خاطر اجبار های دیگران و .... موفقیت را مشکل تر می سازد . گاهی اوقات فرد تصمیم هوشیارانه در مورد ازدواج نمی گیرد و فقط چون انتظار می رود که ازدواج کند به انجام این عمل مبادرت سازد . مورد دیگر اشتیاق برای پذیرش مسئولیت می باشد . وارد شدن به یک قرار داد برای ارضا کردن نیاز های همسر به بهترین شکل می باشد از جمله مواردی که ترس از ازدواج کردن را افزایش می دهد ترس از دست دادن هویت ، از دست دادن کنترل ، ترس های اقتصادی و ترس های مربوط به پذیرش مسئولیت در بزرگسالان می باشد . مورد دیگر روابط جنسی می باشد که هر دو طرف زن و مرد باید آمادگی لازم را داشته باشند .

استقلال هیجانی :

یکی از موارد دیگر جدایی هیجانی از والدین است . افرادی که هنوز در جست و جوی رضایتمندی هیجانی از والدین خود هستند برای نشان دادن عاطفه به همسر خود ، آمادگی لازم را ندارند و در نتیجه ازدواج آن ها با شکست مواجه می شود . 

آمادگی تحصیلی و شغلی :

طبق نظر مشاور تلفنی افراد باید برای قبول کردن مسئولیت های ازدواج و به ویژه مسئولیت های اقتصادی باید از نظر تحصیلی و شغلی آمادگی لازم را داشته باشند زی را که مستقل بودن و داشتن شغل مناسب مردان به ویژه در جامعه ی ما اهمیت دارد .

ویژگی های شخصیتی :

ویژگی های شخصیتی و تفاوت زوجین در این زمینه می تواند زندگی مشترک زوجین را تحت تاثیر قرار دهد . گرایش های شخصیتی مانند روان آزرده گرایی ، آسیب پذیری دائمی ایجاد می کند که چگونگی سازگاری زوجین با تجارب استرس آور را تحت تاثیر قرار می دهد و این سازگاری به رضایتمندی زوجین اثر می گذارد . برون گرایی ، توافق پذیری ، وظیفه شناسی ، روان آزرده گرایی و گشودگی نسبت به تجربه نشان دهنده ی میزان موفقیت افراد در ازدواج نسیت به فرد مقابلشان خواهد بود .

تاثیر خانواده اصلی :

بر اساس نظر مشاوران مراکز مشاوره علاوه بر آمادگی خود جوانان ، خانواده ی آن ها نیز باید قابلیت پذیرش تغییرلت و ازدواج فرزندشان را داشته باشند و همچنین در یک ازدواج ، دختر و پسر هر کدام دارای خانواده اصلی خودشان هستند که در شکل گیری و تحول ویژگی های شخصیتی و الگو های رفتاری افراد دارای اهمیت زیادی می باشد تعاملات صحیح بین والدین و فرزندان و عملکرد خانواده با ویژگی های مثبت و کار امد خانواده و سلامت روانی آن ها همراه بوده و نقص و کمبود این ویژگی ها می تواند بیانگر تعاملات نا سالم و عملکرد نا کار آمد خانواده باشد . انسان ، عواطف و حالات عاطفی خود را از سوی خانواده اش به دست می آورد و به همین دلیل خانواده سیستم عاطفی است و رنج ها ، شادی ها ، خشم و کینه ها و عشق و نفرت را خودی می کند و خانواده برای اعضای خودش فداکاری می کند و کودکان در اکثر خانواده ها سرمایه خانواده هستند و مورد توجه قرار دارند و در بسیاری از خانواده ها مورد غفلت ، تبعیض و سوء استفاده قرار می گیرند و در حالت کلی می توان گفت که والدین ، الگو ، شرح دهنده و شکل دهنده ی فرزندان خود حتی برای ایفای نقش همسری در زندگی زناشویی هستند .