اختلال شخصیت اختلال شخصیت وابسته همانطور که از اسمش پیداست نشان از وابستگی این افراد به دیگران است که باعث شده از آن به عنوان یک اختلال روانی در دسته اختلال شخصیت نام برده شود.طبق مطالعات مرکز مشاوره ازدواج این افراد به طور بسیار شدیدی به سمت دیگران کشیده می شوند و به قدری متکی به افراد هستند که آن ها را از خود شاکی می کنند. شاید در گفت و گو ها شنیده اید که می گوید فلانی آدم چسبناکی است و ..... شاید این الفاظ کلمات مناسبی برای شناخت افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته باشند. 

این افراد برای هر تصمیم گیری در زندگی خود چه تصمیم گیری های عادی و چه تصمیم گیری های مهم در زندگی به دیگران به شدت وابسته هستند در حدی که گویی خودشا ذهنی برای اندیشیدن ندارند و همه ی این رفتار ها از روی ناچاری است و این ناچاری از سر ترس و از دست دادن دیگران و جدا شدن از آن هاست. آن ها در زندگی به دنبال افرادی هستند که بتوانند تکیه گاه و پشتیبان آن ها باشند و اگر آن ها را از دست بدهند به دنبال فرد دیگریمی گردند و اگر فرد مورد نظر را پیدا نکنند دچار افسردگی خواهند شد. 

ملاک های تشخیص اختلال شخصیت وابسته چیست؟

طبق مطالعات مرکز مشاوره خانواده این رفتار از اوایل بزرگسالی خود را نشان می دهد و به گونه ای بسیاری از زوایای زندگی فرد را تحت آسیب های این رفتار قرار می دهد. این افراد به شدت در تصمیم گیری های روزانه خود مشکل دارند و به گونه ای که گویی هیچ نظر و عقیده ای در این موضوعات ندارند به همین دلیل به شدت یازمند توصیه دیگران و دلگرمی شان هستند. و یازمند آن هستند که دیگران مسئولیت بیشتر مسائل زندگی شان را به عهده بگیرند به دلیل آن که ترس دارند که حایت دیگران از آن ها سلب شود از ابراز مخالفت با آن ها دوری می کنند و نظر و عقیده ی خود را بیان نمی کنند و هیچ گاه برای انجام کاری پیش قدم نمی شوند و نمی توانند به تنهایی کاری انجام دهند و این نوع رفتار ممکن است که به چند دلیل باشد که از جمله این دلایل فقدان اعتماد  به قضاوت، فقدان اعتماد به توانایی های خود و فقدان انگیزه و یا فقدان انرژی است. افراط بسیار در رفتارهای خود برای دست یابی به محبت و حمایت دیگران و برای حفظ آن دست به هر کاری حتی کارهای ناخوشایند می زند و احساس ناراحتی و درماندگی به هنگام تنها ماندن به دلیل ترس اغراق آمیز از ناتوانی در مراقبت از خود است. و زمانی که رابطه صمیمانه اش با فرد مورد علاقه اش قطع می شود به سرعت به دنبال جایگزین کردن فرد دیگری برای ادامه دادن این رابطه صمیمانه و حمایتی است. و در اصل به دنبال یافتن یک منبع حمایت عاطفی است و اگر این منبع نباشد به شدت احساس افسردگی می کند. و به طرز عجیب و غیر منطقی می ترسد که تنها بماند و یکی از درگیریهای ذهنی اش همواره این است که مبادا تنها بماند.

علت زمینه ساز این اختلال چیست؟

برخی از مواردی که می توان علل بروز این اختلال دانست می توان به موارد زیر اشاره کرد. وابستگی تداوم دار به والدین و یا دیگر افرادی که در تامین نیازهای اولیه انسان قش مهمی دارند و پدر و مادری که در طول دوران زدگی سعی دارند تمام نیازهای فرزند خود را تامین کنند می توانند زمینه ساز پرورش فرزندی وابسته باشند که نتوانند در تامین نیازهای خود قدم بردارد. برخی از سبک های فرزند پروری هم می تواند در پدیدار شدن این اختلال نقش داشته باشد . والدینی که در تمام تصمیم گیری های فرزندش نقش اصلی را بازی می کند و اجازه می دهد فرزندش خود اقدام به تصمیم گیری در زدگی خود نماید می تواند زمینه ساز بروز اختلال شخصیت وابسته در بزرگسالی فرزند خود باشد.  

از موارد دیگری که می توان اشاره کرد فوت یکی از والدین یا هر دوی آن ها می باشد که می تواند زمینه ساز وابستگی فرد به دیگر اعضای خانواده و یا افراد دیگر باشد. از این رو فرد به شدت ترس آن را دارد که آن فرد را مانند خانواده اش از دست بدهد و تنها شود. به همین دلیل رفتارهای به شدت وابسته از خود نشان می دهد . مورد دیگر که در بروز ای اختلال می تواند قش داشته باشد ، عدم استقلال یابی در طول دوران رشد هم می تواند یکی دیگر از موارد زمینه ساز این اختلال باشد. 

زمان بروز این اختلال چه زمانی است؟

برخی از افراد به اشتباه این اختلال را با وابستگی کودکان و نوجوانان به والدین به اشتباه می گیرند وابستگی کودکان و نوجواان در مرحله ای از زندگی یک امر طبیغی به شمار می آید و فقط در صورتی که مانع یادگیری و فعالیت های اجتماعی با همسالانش شود می تواند زنگ خطری در ابتلای این اختلال در بزرگسالی شود. 

درمان این اختلال به چه صورتی است؟

روان درمانی یکی از شیوه های درمانی برای این اختلال است ولی درمانگر باید توجه داشته باشد که فرد بیمار به او نیز وابسته نشود . این افراد به دلیل این که اطاعت پذیری بالایی دارند در ابتدا خوب به نظر می رسند . روان درمانی به تدریج و همراه با افزایش اعتماد به نفس در داشتن توانایی تصمیم گیری به تنهایی پیش رود. مهارت های تصمیم گیری یکی دیگر از اصلی ترین مهارت هایی است که باید به آن ها آموزش داده شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با بهترین کلینیک روانشناسی در ارتباط باشید.