در بین افرادی که به دلیل مشکلات روانشناختی نیاز به درمان دارند اختلالات خلقی شایع ترین بوده و اختلال دو قطبی و اختلال افسردگی اساسی از اختلال های رایج هستند . اختلال افسردگی اساسی از جزء اختلالاتی می باشد که نا توان کننده است و فعالیت های فرد را عمیقا تحت تاثیر قرار می دهد . اختلال دو قطبی هم اختلال شدیدی به شمار می آید که با داشتن یک حمله ی مانیا و گاهی با حملات افسردگی می باشد .

 عامل های ایجاد کننده ی این اختلال چیست ؟

عامل های ایجاد کننده اختلالات خلقی به تنهایی تاثیر گذار نیست و چندین مورد می تواند در ایجاد آن نقش داشته باشد . یکی از این عامل ها شخصیت است . شخصیت از عوامل زمینه ساز اختلال افسردگی و دو قطبی بوده و نقش اساسی در ایجاد و تداوم آن دارد . و از جهتی دیگر می تواند از میزان مبتلا شدن به آن بکاهد پژوهش های مختلف نشان می دهد که از طریق ویژگی های شخصیتی وجود علائم خاص افسردگی را پیش بینی کرد . از عوامل دیگر می توان به نبودن تعادل شیمیایی در مغز اشاره کرد و عواملی مانند هورمون ها در آن دخیل هستند .طبق مطالعات مراکز خوب مشاوره  عوامل اجتماعی و روانشناختی نیز در ایجاد آن نقش دارند . 

از آن جایی که آسیب فردی این اختلال بسیار زیاد است و نه تنها باعث درد و رنج فرد می شود بلکه به زندگی خانوادگی فرد نیز صدمه وارد می کند و به همین دلیل باید از روانشناسی تخصصی قبل ازدواج و روانشناسی بالینی کمک دریافت کرد . در ادامه به نشانه های بارز این اختلال اشاره می کنیم .

افسردگی :

فردی که مبتلا به اختلال دو قطبی است علایم مشابه افسردگی می تواند داشته باشد و چیزی که بین این دو تفاوت ایجاد می کند وجود دوره های مانیا در اختلال دو قطبی می باشد . افراد افسرده و اختلال دو قطبی هر دو با نشانه های تغییرات اشتها ، بی خوابی ، خستگی و مشکل در تمرکز و توجه همراه هستند اما هر فردی باید برای حل مشکل افسردگی و دو قطبی خود به متخصص مراجعه نماید و علائم خود را به طور دقیق بیان کند و با بررسی های دقیق از سوی متخصص تشخیص درست و صحیح داده شده و در جهت درمان مناسب اقدام نماید که ممکن است دارو درمانی و روان درمانی را برای کاهش علائم و ایجاد شرایط مساعد تر برای فرد و بهبود سلامت روان فرد آغاز کند .

تند تند حرف زدن :

اگر که فرد در حالت معمولی کم حرف است ولی در دوره ای بسیار پر حرف می شود و افکار خیلی سریع او را درگیر می کند و می تواند آن ها را با سرعت بالایی به زبان بیاورد و به حدی که به دیگران اجازه ی صحبت ندهد و وسط حرف های دیگران بپرد می تواند یکی از نشانه های اختلال دو قطبی باشد .

احتمال مصزف مواد مخدر :

افرادی که دچار اختلال دو قطبی هستند بیشتر از سایر افراد در معرض استفاده از مواد مخدر و الکل هستند و این مصرف می تواند جهت کاهش علائم آن ها و تخفیف آن ها به کار برده شود . 

تصمیم گیری های نا درست :

افراد دچار اختلال دو قطبی تصمیم گیری های اشتباهی را می گیرند چون در این دوران از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند و خود بزرگ بین هستند و به علت شدت آن در دام تصمیات نادرست خود گرفتار می شوند . برای مثال ممکن است که خیانت کنند و یا زیر هزینه های بسیار بالا روند و در حالت کلی به آخر کار خود توجه نمی کنند و عاقبت آن را نمی سنجند و خود را گرفتار می کنند .

تحریک پذیری :

این افراد ممکن است که به طور ناگهانی دچار تحریک پذیری شوند و رفتار های عصبی از خود نشان دهند و نسبت به اتفاق های اطراف خود بسیار حساس هستند . هر فردی در طول زندگی خود ممکن است که به خاطر دلایلی عصبانی شود و نمی توان به هر عصبانی شدنی برچسب دو قطبی بودن را زد .

کاهش تمرکز :

چنین افرادی با افت شدید تمرکز و توجه همراه هستند و توانایی آن را از دست می دهند و استرس زیاد و یا خود بزرگ بینی و کاهش تمرکز موجب می شود که از این که کار های خود را به پایان نرسانند و آن ها را ناقص رها کنند و چنین افرادی در اکثر کار ها و فعالیت های خود این چنین عمل می کنند .

خواب :

افراد همانطور که گفتیم اختلال دو قطبی همراه با دوره های مانیا و افسردگی می باشد و به همین دلیل ممکن است که فرد بی دلیل احساس خستگی نکند و انرژی لازم را داشته باشد و احساس کند که نیازی به خواب ندارد و شب ها کمتر بخوابد و در دوره ی افسردگی بیشتر از حالت طبیعی بخوابد . 

در حالت کلی برای هر اختلال روانی نمی توانیم فقط با وجود یک نشانه تشخیص بیماری دهیم . چندین عامل و نشانه در فرد باید برای مدت زمان معین و با شدت معینی وجود داشته باشد تا بتوانیم تشخیص درست را ارائه دهیم و با وجود فقط یک نشانه نمی توان به افراد برچسب زد . بسیاری از اختلالات هستند که افراد باید برای درمان آن ها اقدام کنند و افراد باید برای رفع مشکل وسواس ، افسردگی ، دو قطبی ، شخصیت ، اضطراب و .... به درمان اقدام نمایند .