پژوهش ها و شواهد حاکی از این هستند که ما در عصر غم زده ای زندگی می کنیم و جوانان در معرض خطر بیشتری قرار دارند . تصور بیشتر مردم این است که افسردگی به دلیل شرایط بد زندگی به وجود می آید اما آن چه که اکنون می بینیم با بهتر شدن شرایط زندگی برای جوانان شرایط روانی آن ها خوب نیست و آمار افسردگی روز به روز در حال افزایش است . پس می توان گفت که شرایط زندگی ، تنها عامل افسردگی و اختلالات خلقی نیست ، بلکه نگرش افراد نسبت به شرایط زندگی نیز از عوامل مهم و تاثیر گذار در بروز و ایجاد این دسته از اختلالات هستند .طبق نظر مشاوران مراکز درمان افسردگی ایران افسردگی یک دوره ی طولانی غم ، حالت روانی و انگیزشی بد و گوشه گیری است از مهم ترین علایم آن احساس غم شدید یا نا توانی در لذت بردن است . فقدان و شکست ، دو رویداد مهم و تاثیر گذار در بروز افسردگی هستند . فقدان ها یا فوت عزیزان ، از دست دادن شغل و رد شدن در آزمون و یا عدم موفقیت در قانع کردن فرد مورد علاقه برای ازدواج و .... در ایجاد افسردگی نقش دارند . اغلب ما در زندگی احساس غم و اندوه کرده ایم و حال خود را به افسردگی نسبت داده ایم اما شدت و مدت آن ها به قدری نبوده که تشخسص درست افسردگی به آن بدهیم افراد زمانی که دچار اختلال افسردگی می شوند ، مدام در حال سرزنش خود هستند و تمام نگاهشان به کاستی ها و کمبود ها معطوف است . و توجه برایشان دشوار است و نگاه منفی به امور دارند و امیدشان را از دست داده اند . 

اختلال افسردگی اساسی :

طبق مطالعات مشاورین تلفنی کشور دوره های این اختلال دو هفته می باشد و باید تغییرات اشتها و وزن ، تغییرات خواب و فعالیت ، فقدان انرژی ، احساس گناه ، مشکل در تفکر و تصمیم گیری و افکار عود کننده خودکشی یا مرگ را داشته باشد و عملکرد شغلی و یا اجتماعی فرد را ایجاد می کند . 

افسرده خویی :

وجود خلق افسرده در بیشتر روز ها و اکثر اوقات روزمره زندگی فرد مبتلا را در گیر می کند . احساس بی کفایتی ، احساس گناه ، تحریک پذیری و خشم و انزوا از جامعه و از دست دادن علایق می باشد . این اختلال به مدت حد اقل دو سال ادامه دارد و می توان گفت که این اختلال سه مشخصه دارد که یکی از آن ها شروع بی سر و صدا و آرام این اختلال که اغلب از دوره ی کودکی و نوجوانی می باشد . مزمن شدن خفیف این اختلال و به طول انجامیدن این اختلال به مدت حداقل دوسال و سیر و پیش آگهی به شکل مداوم این اختلال است .

اختلال ملال پیش از قاعدگی :

مشاوران کلینیک روانشناسی معروف بیان می کنند که این اختلال اشاره به نشانه های افسردگی یا بدنی در هفته ی قبل از قاعدگی زنان دارد . زنانی که در طول مرحله پیش از قاعدگی دچار خلق افسرده یا تغییرات در خلق ، تحریک پذیری ، ملالت و اضطراب می شوند ، این علائم و نشانه ها بعد از شروع دوره قاعدگی فروکش می کنند . برخی بر این باور هستند که تغییرات ماهیانه طبیعی در خلق را که زنان ممکن است تجربه کنند را بیمار گون می کند .

اختلالات دو قطبی :

نشانه های شیدایی ، سر خوشی و خلق بالای افراطی ، از نشانه های این اختلال هستند . این اختلال از این رو دو قطبی نام گذاری شده است که بسیاری از افراد دارای شیدایی ، در طول زندگی خویش نشانه هایی از افسردگی هم خواهند داشت و لازم به ذکر است که شیدایی و افسردگی دو قطب مخالف هم هستند . برای تشخیص اختلال دو قطبی 1 باید یک دوره مانیا که دوره های تحریک پذیری هستند یا مختلط با افسردگی و گاهی دوره های افسردگی اساسی باشد . در تشخیص اختلال دو قطبی نوع 2 داشتن دوره های افسردگی الزامی می باشد و همراه با دوره های هیپومانیا می باشد . کاهش نیاز به خواب ، پر حرفی بیش از حد معمول ، پرش افکار یا تجربه ذهنی سبقت افکار از یکدیگر می باشد . حواس پرتی ، افزایش فعالیت های معطوف به هدف مانند شغلی اجتماعی ، جنسی و تحصیلی . یا سراسیمگی روانی حرکتی که به صورت فعالیت های بدون هدف و نا معین هستند . اشتغال مفزط به فعالیت هایی که می تواند پیامد های بدی برای فرد به همراه داشته باشد مثل ولخرجی ، بی احتیاطی های جنسی و اختلال خلق به فدری شدید است که زندگی فرد را به طور کامل تحت تاثیر قرار می دهد . 

درمان آن ها :

تلفیقی از دارو درمانی ، درمان بین فردی ، شناخت درمانی و خانواده درمانی می تواند بر اساس شدت اختلال  افسردگی مناسب واقع شود اما برای اختلال دو قطبی نیازمند دارو درمانی هستند و می توان با استفاده از درمان روان شناختی در تنظیم چرخه های خوردن و خوابیدن و دیگر برنامه های روزانه و کنار آمدن با رویداد های پر استرس زندگی به خصوص مشکلات میان فردی تنظیم می شود . البته خانواده درمانی به همراه مصرف دارو و همچنین آموزش مدیریت به همراه مصرف دارو می تواند برای چنین افرادی موثر واقع شود . هر گونه اختلال افسردگی ، وسواس و اضطراب و ... نیازمند برسسی و تشخیص در کلینیک وسواس در شمال تهران می باشد .