برای درمان افسردگی و اضطراب روش های بسیار متفاوت دارو درمانی و غیر دارو درمانی وجود دارد که در برخی از آن ها باید از هر دو روش استفاده کرد و در برخی دیگر روش های غیر دارو درمانی مانند رواندرمانی استفاده می شود . 

چه کسانی علاوه برروان درمانی به دارو درمانی نیاز دارند ؟

افرادی که واقعیت را لمس نمی کنند و از توهمات و خیالات رنج می برند . افرادی که به شدت افسرده و مضطرب هستند و برای کمک به خودشان کاری از دستشان بر نمی آید و به احتمال زیاد به دارو های ضد افسردگی نیاز دارند . افرادی که افکار خود کشی دارند باید از دارو های ضد افسردگی و روان درمانی فشرده استفاده کنند و افرادی که چند ماه ، به طور مرتب ، تحت روان درمانی قرار دارند و به نتیجه ای نرسیده اند اغلب اوقات مصرف به اندازه ی دارو های ضد افسردگی به بهبود حال این افراد کمک خواهد کرد . 

مدت زمان دارو درمانی چقدر است ؟

اگر دارویی اثر مطلوب روی فرد نداشته باشد روانپزشکان مطب روانشناسی انتخاب نو از ادامه ی مصرف جلوگیری می کنند اما در حالت کلی تاثیر بسیاری از دارو های آرام بخش فوری می باشد و بیمار بعد از چند روز احساس بهتری پیدا می کند و از شدت افسردگی و اضطراب او کاسته می شود . اگر به این شکل عمل نکند اندازه ی مصرف دارو را افزایش داده و یا منتظر می مااند و اگر اثر مطلوب ملاحظه نشود داروی دیگری تجویز می شود .

دارو های ضد افسردگی اغلب دیر تر اثر می کنند و به همین دلیل برای از تاثیر دارو ، 3 تا 5 هفته صبر می شود . اگر پس از این مدت تغییری در حال بیمار مشاهده نشود ، مصرف دارو را قطع کرده و داروی دیگر تجویز می شود . برخی از دارو های آرام بخش معتاد کننده هستند و باید در مدت زمان کمی مصرف شوند اما برخی دیگر از قرص های ضد افسردگی اعتیاد آور نیستند و می توان شش ماه تا یک سال به مصرف دارو ادامه داد . برخی از دارو ها نیازمند مصرف طولانی هستند و به دلیل پایدار بودن اختلال آن ها و نوسانات خلقی و بسیار شدید نیازمند این خواهند بود که به صورت بسیار طولانی آن را مصرف نمایند و با قطع ناگهانی مشکلاتی را به همراه خواهد داشت . 

آرام بخش ها :

اغلب افرادی که از اضطراب و .. رنج می برند ، نمی دانند که نشانه های بیماری آن ها ناشی از استرس و اختلافاتی است که در زندگی روزانه خود با آن رو به رو هستند و بسیاری از آن ها معتقد هستند که بیماری آن ها با دارو بر طرف می شود و منشا ناراحتی خود را به اختلالات پزشکی ارتباط می دهند . با آن که لیست روانشناسان و روانپزشکان می دانند که مسبب ناراحتی این دسته از بیماران اختلافات زناشویی و مسائل روزمره است . و به دلیل مختلف ممکن است که از رواندرمانی استفاده نکرده و دارو تجویز کنند و ممکن است که افراد بی دلیل وابسته به دارو شوند . افراد ممکن است که برای فرار از مسائل و احساسات خود به دارو های آرامبخش تمایل داشته باشند و زمانی که این مشکلات بیشتر شود تمایل آن ها نیز بیشتر می شود و ممکن است که به جای این که فکری به حال اختلاف زناشویی خود بکنید ، به امید بهبود حال خود مصرف دارو ها را بیشتر کنید . 

دارو های ارام بخش چه عوارضی دارند ؟

طبق نظر روانپزشک افسردگی اغلب آرامیخش های خفبف ، صرف نظر از خواب آلودگی دارای اثرات جانبی دیگری نیستند اگر که این قرص ها بیش از اندازه مصرف شوند و یا با سایر مسکن ها و الکل همراه باشد دچار کاهش تمرکز و هماهنگی می شود . زیاده روی در مصرف و همراه با الکل موجب گیجی ، ضعف ، کاهش هماهنگی و .. می شود . مصرف طولانی مدت این دارو ها باعث وابستگی می شود . به همین دلیل ، مصرف دارو ممکن است با بی خوابی ، اضطراب ، بی قراری ، لرزش اندام ها ، بیشتر شدن ضربان قلب و ... همراه است . نشانه های قطع دارو ، ممکن است بیمار را به توهم دچار کند که به این دارو نیاز دارد و از همه مهم تر که این دارو ها نباید به شکل ناگهانی مصرف آن ها را قطع کرد . 

دارو های ضد افسردگی :

طبق نظر روانپزشک وسواس دارو های ضد افسردگی برای درمان برخی از اختلالات مورد استفاده قرار می گیرد که می توان به اختلالات وسواس گونه ، اضطراب عمومی ، انواع افسردگی ها ، حملات وحشت یا پانیک ، سر درد و و یا بی خوابی اشاره کرد .

روان درمانی یا دارو درمانی ؟

با پیشرفت علم روانشناسی بسیاری از روش های درمانی مانند شناخت درمانی ، رفتار درمانی ، روانکاوی و ... ایجاد شده است که در بسیاری از اختلالات مورد استفاده قرار می گیرد و در درمان آن ها بسیار تاثیر گذار است . اما آن چه مهم است اراده ی فرد و گذاشتن زمان کافی برای شرکت در جلسات درمانی می باشد . در موارد اندکی که فرد نمی تواند جواب لازم را در مدت زمان خاصی بگیرد باید دارو درمانی نیز وارد عمل شود . ولی این دارو درمانی باید کاملا زیر نظر متخصص باشد و از هر گونه مصرف و قطع خود سرانه پرهیز شود . زیرا اثرات بدی را به همراه خواهد داشت