گاتمن 3 نوع زندگی زناشویی با ثبات را معرفی کرده است که شامل ازدواج های تصدیقی، پرآشوب و اجتنابی است. که در ادامه به توضیح هر کدام از آن ها می پردازیم.

ازدواج های تصدیقی:

بر اساس مطالعات مشاوره قبل ازدواج این دسته از زوج ها اهل گفتگو و تبادل نظر هستند یعنی در زمان بحث آرام و راحت به ظر می رسند و همچین می توانند به یکدیگر گوش دهند و دیدگاه ها و احساسات و هیجانات یکدیگر را درک کنند . آن ها زمانی که با هم اختلاف نظر دارند به همسر خود حق می دهند و عقاید و هیجاناتش را درست می دانند حتی اگر با آن مخالف باشند. زمانی که این دسته از زوجین با هم به اختلاف بر می خورند از کلماتی مانند درسته می فهمم و بله استفاده می کنند . این زوجین علاوه بر گوش دادن به شکایت های طرف مقابل، نگرانی های او را درک می کنند . اگر چه نمی توان گفت که بحث های تصدیقی همیشه به یک شکل هستند اما الگوی آن ها یکی است. و در حالت کلی زوج ها بحث را با گوش دادن به صحبت های یکدیگر شروع می کنند ، زمانی که اجساس کردند طرف مقابل آن ها نظرش را به طور کامل مطرح کرده است وارد مرحله بعدی می شوند که متقاعد کردن نام دارد. در این روابط نقش های جنسیتی در حالت تعادل به سر می برند . به عبارت دیگر در این گونه ازدواج ها طرفین حیطه های نفوذی مشخصی دارند و آن ها برای یکدیگر دوستان خوبی هستند و ارزش ها و اهداف یکدیگر را محترم می شمارند . در روابط خودشان به ارتباط، بازگو کردن مسائل، عشق، ابراز محبت، گذراندن اوقات فراغت و اجام فعالیت های مشترک اهمیت زیادی می دهند. زمانی که زن و شوهر ها با هم بحث می کنند سعی می کنند که بین امیال شخصی و نیاز مشترکشان تعادل ایجاد کنند و با همه ی مسائل ریز و درشتی که این ازدواج ها دارند، ازدواج های محکم و پایدار هستند. 

ازدواج های پر آشوب:

طبق نظر روانشناس خانواده این دسته از زوج ها همواره در حال دعوا کرد هستند ولی دعواهای خود را جبران می کنند. در روابط پر آشوب به ویژه در هنگام بحث اثری از کناره گیری یا عدم درگیری دیده نمی شود. زن و شوهر های پر آشوب در بحث علاقه ای به شنیدن نقطه نظر های یکدیگر ندارند و در واقع از اولین مرحله بحث های زن و شوهر های تصدیقی عبور نمی کنند یعنی سعی نمی کنند که همسر خود را درک کنند و با او همدلی کنند بلکه از همان ابتدا وارد مرحله دوم می شوند و سعی می کنند که یکدیگر را قانع کنند. زوج های تصدیقی وقت زیادی را صرف قانع کردن یکدیگر نمی کنند در حالی که زن و شوهر های پر آشوب به پیروزی در بحث . قانع کردن یکدیگر خیلی اهمیت می دهند. این نوع زن و شوهر ها هم از لحاظ عصباننیت و هم از لحاظ ابراز محبت بالاتر از زن و شوهر های تصدیقی قرار می گیرند و در مقایسه با آن ها هم هیجانات منفی بیشتری ابراز می کنند و هم هیجانات مثبت بیتری . همچنین در جبران هیجانات مفی استادند. این وع زن و شوهر ها با وجود این هیجانات شدید وارد مرحله سوم می شوند که حل کردن اختلاف هایشان است. آن ها به همان اندازه که جنگ و دعواهای شدید دارند، به همان اندازه هم شادی های زیادی دارند . خصوصیات زوج های پرآشوب این است که در اوج احساسات هم در کنار هم می مانند . این دسته از زن و شوهر ها تا زمانی که پیوند مشترکشان را حفظ کنند زندگی پر تنش انا خوبی را سپری می کنند.

ازدواج های اجتنابی:

این زن و شوهر ها زوج های کاهنده تعارض هستند چون به جای حل اختلاف نظر ها سعی می کنند از اختلاف نظر ها بکاهند. این نوع زن و شوهر ها ادعا می کنند که با هم اختلافاتی دارند اما با دقت بیشتر متوجه می شویم که آن ها از تعارض دوری می کنند . زن و شوهر های تصدیقی همانطور که گفتیم پیش از قانع کردن یکدیگر به صحبت های طرف مقابل گوش می دهند در حالی که زن و شوهر های پرآشوب برای دفاع از نظر خودشان ناگهان وارد بحث می شوند. اما زن و شوهر های اجتنابی با مطرح کردن مشکل به راه حل نمی رسند. وقتی با این نوع زوج ها در مورد زندگی زناشویی صحبت شود، مشاهده می کنیم که اختلافشان به توافق بر سر عدم توافق ختم می شود. گفتگوی این زوج ها از هر گونه هیجان و صمیمیت عاری است. در این گونه روابط، زن و شوهر ها نادیده گرفتن اختلافات را همان حل مسئله می دانند و یکی از زوجین سعی می کند رفتاری مشابه طرف مقابل داشته باشد و حل مشکلات را به گذشت زمان می سپارد . این زوجین جنبه های مثبت زندگی زناشویی خود را بزرگ و با اهمیت جلوه می دهند و به این ترتیب بی آن که به راه حل دست پیدا کنند در پایان باز هم احساس خوبی دارند و این طور به نظر می رسد که آ ها پیوندشان را به قدری محکم می دانند که می توانند به خاطر آن اختلاف نظر ها را نادیده بگیرند. این زوج ها میزان اشتراک نظر و همدلی شا کم است. آن ها می خواهند که خود مختاری خود را حفظ کنند و زندگی آرام و خوبی داشته باشد.

همانطور که می بینید هر سه سبک بر اثر نظر گاتمن در نهایت به رابطه خوب ختم می شود اما هر کدام از زوجین از روش های مختلفی استفاده می کنند. اما اگر هر کدام از این رابطه ها با روش های مخرب درگیر شود رابطه را به سمت نا سالم بودن پیش خواهد برد. این روش های مخرب شامل عیب جویی، جبهه گیری، سکوت و سرزنش است که به رابطه صدمه زیادی وارد می کند و هر کدام از زوج ها باید از آن ها دوری کنند برای کسب اطلاعات بیشتر با بهترین مرکز روانشناسی در ارتباط باشید.