از آن جا که یکی از عوامل مهم از هم گسیختگی مهم ترین نهاد اجتماعی و اساس جامعه یعنی خانواده، طلاق می باشد، بررسی طلاق و به ویژه عواملی که منجر بع این امر می شوند خود به خود ضرورت پیدا می کند و همچنین بررسی عواملی که باعث گرایش زوجین به طلاق می شود ، به خاطر پیامدهایی که در پی دارد ، حائز اهمیت است. بر اساس مطالعات روانشناسی خانواده عوامل متعددی برای طلاق وجود دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم. 

اعتیاد:

طبق نظر بهترین مشاور ازدواج بیشترین میزان طلاق به خاطر اعتیاد است. برخی مدعی شده اند که اعتیاد، فقر و بیماری های روانی ناشی از آن علت 85 درصد طلاق ها است و این اغراق آمیز به نظر می رسدو باید گفت که تاثیر نا کارآمدی خانواده و اختلافات خانولدگی بر اعتیاد هم موضوعی قابل تامل است. یعنی می توان گفت که اعتیاد فرد را از زندگی واقعی دور می کند و مسئولیت هایی را که باید به عهده بگیرد را نادیده می گیرد و فعالیت های مغز او به دلیل وابستگی و محدود شدن باعث عدم ایجاد رابطه مناسب عاطفی شده و در نتیجه زوجین مشکلات زیادی را در زمینه درآمد، فرزندان و روابط عاطفی تجربه می کنند.

مشکلات اقتصادی:

بر اساس گفته مشاورین روانشناس عدم انفاق که دلیل بسیاری از طلاق ها است و غالبا ناشی از بیکاری است و درصد بالایی از این موارد معلول اعتیاد است. در اینجا باید به نکته ای اشاره کرد،  این که لازم است میان بینوایی و احساس فقر تفاوت قایل شد. احساس فقر بیش از آن که مسئله ای اقتصادی باشد، فرهنگی و ناشی از به هم خوردن تناسب میان انتظارات و امکانات است. چنان چه اگر فرض شود امکانات به دو برابر افزایش یابد، اما انتظارات بیش از این میزان رشد یابد، احساس فقر در خانواده بیشتر خواهد شد. و یا این که هر دو طرف فکر می کنند که دیگری ولخرج و یا خسیس است و کشش آن به قدری است که ایجاد مشکل کند.

شکل گرفتن تفاوت های فردی:

در قدیم زمانی که سلطه بسیار قوی بود، انسان ها از حیث خلق و خوی و رفتار شبیه به هم بودند . زن و مرد همسر ایده ال برای یکدیگر بودند ولی اکنون تفاوت های فردی بسیار زیاد شده است. ارزش ها، نگرش ها، خواسته ها، انتظارات و نیازهای افراد بسیار متفاوت شده است. زمانی که تفاوت ها به شدت بالا گرفته باشد، این به این معناست که انتظارات، خواسته ها، و تمایلاتشان هم متعدد می شود و پیدا کردن کسی که با این تنوعات نزدیک و هماهنگ باشد بسیار دشوار است. 

دخالت اطرافیان:

عامل دیگر ایجاد تنش در میان خانواده هاست که عمدتا از سوی والدین و خواهر و برادر ها صورت می گیرد. و همچنین زندگی با نزدیکان می تواند مشکل زا باشد. پدر، مادر، خواهر، برادرو .. که باعث می شود توجه یکی از زوجین به فردی غیر از همسر معطوف شود و از خانواده خود غفلت کند. و یا معاشرت بیش از حد با دوستان که بسیاری از مرد ها ترجیح می دهند اوقات فراغت خود را جدا از خانواده شان سپری کنند.

عوامل موثر در ایجاد طلاق چیست؟

ازدواج هایی مجدد و مخفی، ازدواج تحمیلی، شرایط قانونی طلاق، وجود خانواده های گسترده و پر جمعیت با دید های مختلف و مداخلات زیاد و نظایر آن ها مسائلی هستند که طلاق را نسبت به گذشته آسان تر کرده است. 

تاثیر توقعات بر زندگی مشترک چیست؟

در زندگی جملات زیادی می شنویم که نشان می دهد، توقعات ما از دیگران و یا توقعات دیگران از ما برآورده نشده است. درواقع علت بسیاری از ناخشنودی ها و عدم رضایت از زندگی مشترک این است که توقع، خواسته و یا انتظار یکی از زوجین از طرف دیگر برآورده نشده است. و حتی علت بسیاری از خیانت ها هم ممکن است همین مسئله باشد. گاهی انتظارات و توقعات غیر منطقی هستند و یا طرف مقابل قادر به برآورده کردن آن نیست اما انچه که اهمیت دارد این است که آیا همسر یا فردی که از او توقع داریم با وضعیت و توانایی فعلی اش قادر به انجام این کار است و در این صورت شرایط بهتری را در رابطه تجربه خواهید کرد. در تصمیم به طلاق ممکن است که افراد به دلیل نداشتن مهارت های کافی در مدیریت زندگی زناشویی باشد. در این صورت تصمیم غیر منطقی و عجولانه توصیه نمی شود و مشورت با متخصصان در این زمینه در مطب روانشناسی خوب توصبه می شود. هر زوجی باید در جهت این که رابطه اش را به سمت نابودی نکشاند باید به یک اندازه و یه شکل دو طرفه تلاش نماید و هرگونه آگاهی و مهارت را برای حفظ خانواده و رابطه زناشویی آموزش ببیند. یادگیری این مهارت ها قبل از ازدواج و به دست آوردن آگاهی باعث می شود که به احتمال بیشتری در زندگی مشترک و ازدواجشان موفق باشند.