شاید ارتباط به نظر موضوع ساده ای به نظر بیاید اما بسیار پیچیده می باشد . وقتی که شاد هستیم و همه چیز آن طور که می خواهیم پیش می رود رابطه ی ما هم خوب است و می توانیم با دیگران ارتباط مناسبی را شکل دهیم . اما تعداد کی از افراد هستند که در نا ملایمات زندگی و سختی ها بتوانند رابطه ی خوبی بر قرار سازند . وقتی که در شرایط اختلاف با همسر و شریک زندگی خود هستیم چگونه در عصبانیت صحبت می کنیم و این مواقع هستند که می توانیم کیفیت رابطه را بسنجیم . افراد در چنین مواردی بسیار دچار مشکل هستند و از بر قراری رابطه ی صحیح بی اطلاع هستند و آن طور که باید با یکدیگر صحبت نمی کنند . و حتی اعضای خانواده نیز مشکلاتشان را به خوبی حل نمی کنند . زمانی می توانیم بگوییم که فرد ارتباط بدی دارد که از بیان احساسات خود دوری می کند و به سخنان طرف مقابلش گوش نمی دهد و همواره بحث و جدل می کند و حالت دفاعی به خود می گیرد و بدون این که احساسات طرف مقابل را در نظر بگیرد قضاوت می کند و یا با نیش و کنایه حرف می زند و احساساتش را انکار می کند . اما زمانی که بتوان این عادت های بد ارتباطی را کنار گذاشت از شدت ناراحتی ما در بر خورد با اشخاص می کاهد . در ادامه ویژگی های ارتباط بد را بر اساس نظر مشاور قبل ازدواج خوب بیان می کنیم .


ارتباط بد چه ویژگی هایی دارد ؟

حقیقت : زمانی که افراد اصرار می کنند که حق با آن ها است و هیچ اشتباهی در کارشان نیست و تمام تقصیر ها را بر سر طرف مقابل می اندازند و اعتقاد دارند که طرف مقابل اشتباه می کند .

سرزنش کردن : زمانی که پیوسته تقصیر را گردن دیگری می اندازند و او را به صورت کلامی و غیر کلامی سرزنش می کنند که سرزنش کردن یکی از مواردی می باشد که به مرور زمان بسیار به رابطه آسیب می زند به همین دلیل برای داشتن رابطه ی مناسب باید آن را حذف کرد .

تحقیر کردن : زمانی که طرف مقابل طبق میل او بر خورد نمی کند سرزنش می کنند و او را به صورت کلامی تحقیر می کنند و او را کوچک می شمارند . تحقیر کردن نیز به رابطه بسیار آسیب رسان است .

توقع : بدون این که خواسته ی خود را مطرح کنند خود را شایسته ی برخورد بهتر می دانند . اما آن چه که در یک رابطه ی سالم باید وجود داشته باشد بیان کردن خواسته ها و نیاز ها می باشد . فرد مقابل از احساسات درونی دیگری و نیاز هایش خبر ندارد و تنها زمانی می تواند آن ها را بر آورده سازد که از آن ها مطلع باشد و اگر آن خواسته ها بیان نمی شوند نباید توقع بر این داشت که فرد مقابل خودش بفهمد .

انکار : زمانی که فرد بسیار عصبی و رنجیده خاطر است ولی اندوه و ناراحتی خود را انکار می کند ولی این در حالی است که وضع ظاهرش درست خلاف آن را نشان می دهد . 

طعنه : بر اساس مطالعات دکتر وسواس ، زمانی که فرد از دیگری ناراحت است و آن را مستقیما بیان نمی کند و کلمات و لحن صدایش خصومت و تنش را نشان می دهد که سعی بر آن دارد آن ها را مخفی کند .

پرخاشگری :با طرف مقابل حرف نزده و مشکلات را باز گو نمی کند و یا زمان صحبت لحن طنز و تمسخر دارد و رفتار های پرخاشگری نشان می دهد برای مثال در را می کوبد و یا اتاق را ترک می کند . 

سرزنش خود : به جای این که مشکل را حل کند و برای حل مسئوله تلاش کند ، همواره خود را به خاطر آن مشکل سرزنش کرده و طوری رفتار می کند که گویی فرد وحشتناکی است .

کمک نا درست : به جای این که احساسات طرف مقابل را درک کند و به افسردگی ، رنج و یا خشم او توجه کند به دنبال دادن راه حل های مختلف برای مسئله هستند . در حالی که آن چه که فرد مقابل نیاز دارد همدلی و توجه می باشد . 

رد گم کردن : زمانی که مسئله ای به وجود می آید و مطرح می شود ، به جای توجه به مسئله مسائل گذشته را مطرح کرده و از بی عدالتی های گذشته حرف زده می شود و در نتیجه از موضوع اصلی فاصله گرفته و مشکلات روی هم انباشته شده و حل نشده باقی می مانند . 

احساس درماندگی : زمانی که در برابر مشکل ها خیلی زود تسلیم شده و امید خود را از دست می دهید و خود را برای حل آن ناتوان می بینید . 

قربانی کردن دیگران : زمانی که اعتقاد دارد که مشکل و گرفتاری از سوی طرف مقابل است و خودش هیچ نقشی در آن ندارد و مسئولیت آن رویداد را به عهده نمی گیرد و دیگری را قربانی می کند . 

بر اساس مطالعات سایت انتخاب نو زمانی که افراد بتوانند احساسات خود را مستقیما ابراز کنند و همچنین  به احساسات طرف مقابل هم توجه کنند می توانند رابطه ی خود را بهتر نمایند . در حالت کلی داشتن احاطه به مهارت های گوش دادن و ابراز احساسات موجب ایجاد ارتباط بهتر خواهد بود . برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با تلفن روانشناسان مرکز مشاوره انتخاب نو تماس حاصل فرمایید .