خانواده اولین مکانی است که هر کودکی در آن قدم می گذارد و در آن رشد پیدا می کند و این والدین هستند که نقش حیاتی و مهمی را برای ایجاد سلامت روان و آینده ی خوب فرزندانشان دارند  . طبق نظر مشاوران کودک ایرانی اگر که والدین نسبت به شیوه های فرزند پروری مناسب و مراحل رشد فرزندانشان آگاه باشند و اطلاعات کافی و لازم را در این زمینه داشته باشند ، می توانند آینده ای درخشان را برای فرزندانشان ایجاد کنند . اما از طرفی استفاده از شیوه های فرزند پروری نا درست و عدم توجه به رشد و نیاز های کودک می تواند آسیب های جبران نا پذیری را به همراه داشته باشد . در ادامه به برخی از مواردی اشاره می کنیم که نشان از والدین سمی می باشد و انجام این کار ها باعث می شود که سلامت روان فرزند خود را با خطر مواجه سازید . این نشانه ها عبارت است از :

مقایسه کردن :

بر اساس گفته ی معروف ترین روانشناسان ایران برخی از والدین همواره در حال مقایسه کردن فرزندشان با کودکان دیگر هستند و این در حالی است که مقایسه کردن موجب می شود که کودک از نظر روانی بسیار آسیب ببیند . با این کار اعتماد به نفس کودک کاهش می یابد و توانایی برای نشان دادن استعداد ایش را از او می گیرید و باعث به وجود آمدن خشم و کینه در دل کودک می شود و این باعث می شود که احساس حقارت تا مدت ها در خاطر و ذهنش باقی بماند . به همین دلیل مقایسه کردن فرزند کار کاملا اشتباهی می باشد .

بی توجهی :

کودکان نیازمند توجه بی قید و شرط والدینشان هستند . یعنی این که والدین به دور از هر گونه قانون و شرطی فرزند خود را دوست داشته باشند و آن را به فرزندشان ابراز کنند . کودکان برای ایجاد دلبستگی ایمن از همان ابتدای تولد باید توجه کافی را از والدینشان دریافت نمایند . ایجاد دلبستگی ایمن و توجه بی قید و شرط نقش مهم و اساسی را در رفتار و سلامت روان فرد در کودکی ، نوجوانی و بزرگسالی به همراه دارد . به همین دلیل به این موضوع باید بسیار تاکید شود .

برچسب زدن :

طبق مطالعات مراکز روانشناسی ایران اگر به فرزندتان برچسب تنبل ، کند ذهن ، شرور و ...بزنید تلقینات ذهنی خودتان را به او انتقال خواهید داد . شاید در ظاهر آسیبی وارد نسازد اما در طولانی مدت کودکان خودشان را با آن وقف می دهند و اگر این برچسب ها منفی باشد و در شخصیت فرد قرار بگیرد همان رفتار ها را نشان خواهند داد . برچسب مثبت خود نیز باعث می شود که توقع شما از فرزندتان بیشتر شود و در نتیجه هر گونه اشتباه کودک برای شما بسیار اشتباه به نظر خواهد رسید . در واقع با برچسب زدن حس خود ارزشمندی فرزنداتان را می گیرید و این برچسب ها چه مثبت و چه منفی می تواند بسیار آسیب رسان باشد .

درد و دل کردن با فرزندان :

درد و دل کردن یعنی بیان احساسات منفی به فرد دیگر . و اگر والدین با فرزندشان این کار را انجام دهند بزرگ ترین اشتباه را در حق فرزندشان انجام داده اند . والدین ممکن است که با یکدیگر مشکل داشته باشند و درباره ی همسرشان با کودکشان صحبت کنند ولی این کار اشتباه است و اگر فردی بر اساس اهداف ازدواج و تست روانشناسی قبل ازدواج و مهارت های ازدواج در این مسیر گام بردارند موفق خواهند بود . این کار صدمه های بسیاری را به کودکان وارد می کند و آن ها را از لحاظ روانی دچار مشکل می کند و باعث می شود که آن ها در سنین کم احساس پریشانی و سردرگمی داشته باشند و نتوانند محیط اطراف خود را به خوبی بشناسند و از طرفی میزان مبتلا شدن آن ها به افسردگی ، اضطراب و وسواس فکری و .... در بزرگسالی بیشتر می شود و این می تواند آینده ی او را به شدت تحت تاثیر قرار دهد . به همین دلیل والدین باید از بیان بسیاری مسايل صرف نظر کنند . 

اهمیت ندادن به حریم خصوصی کودک :

اگر والدین برای خود حریم خصوصی را داشته باشند کودکان نیز یاد می گیرند که در فضای خانواده برای خود حریمی دارند و والدین با رفتار خود به کودک یاد می دهند که مفهوم حریم خصوصی را یاد بگیرند و نگذارند که کسی وارد حریم آن ها شود . نپرسیدن سوالات بی مورد ، نظر خواهی کردن از او و ... می تواند به کودک در جهت یادگیری حفظ حریم خصوصی اش کمک کننده باشد .

خالی کردن عصبانیت خود به سر فرزندان :

در برخی از موادر والدین ممکن است که به خاطر دلایل شغلی ، زناشویی و ... عصبانی باشند و زمانی که فرزندشان می خواهد که با آن ها زمانی بگذراند و یا صحبت کند ، عصبانیت خود را سراو خالی می کنند کودکان به والدین خود وابسته هستند و اگر خشونت و فریاد زدن از رفتار های معمولی در خانواده باشد  اثرات بد آن را خواهید دید . کودکان اضطراب ، کاهش عزت نفس و افزایش رفتار های پرخاشگری را خواهند داشت و این می تواند برای والدین بسیار درد سر ساز باشد . به همن دلیل والدین باید احساسات و هیجانات خودشان را در قبال کودکانشان یاد بگیرند .