طلاق عاطفی واژه ای تازه که به زندگی انسان ها وارد شده است که گستره آن با بیشتر شدن مشکلات زندگی، بیشتر و بیشتر شده است. گروهی از زوج های ایرانی با وجود نارضایتی از زندگی مشترک و میل به جدایی به دلیل واهمه و ترسی که از طلاق دارند به هر شکل و ممکنی به زندگی بدون حس و علاقه ادامه داده و طلاق نمی گیرند. و با وجود زندگی فیزیکی مشترک پیوند عاطفی با همسرشان ندارند و ممکن است که به دلیل ترس از تنهایی، تاثیر منفی بر فرزندان، نگرانی از حرف اطرافیان و مشکلات مالی زندگی را سپری می کنند. اما کاری که می توان کرد این است که از بروز چنین وضعیتی جلوگیری کرد و اجازه نداد که به این مرحله از زندگی رسید. به این منظور مواردی که می تواند برای زوجین در ایجاد طلاق عاطفی نقش داشته باشند اشاره می کنیم و آن ها را در قسمت پایین توضیح داده ایم. آگاهی و دانش کافی نسبت به این موضوع و به اجرا گذاشتن آن ها در زندگی مشترک می تواند از دچار شدن به طلاق عاطفی پرهیز کند. اما آن چه که اهمین دارد این است که هر دو طرف برای آن تلاش کنند زیرا که تلاش یک طرفه خود نیز مشکلی است که برای هر دو طرف ناکامی ها و وضعیت نامطلوبی را ایجاد خواهد کرد. در ادامه به مواردی که باعث ایجاد طلاق عاطفی می شود اشاره می کنیم.

انتخاب نادرست همسر:

طبق نظر مشاور قبل ازدواج انتخاب نادرست همسر ریشه مشکل طلاق عاطفی است. مهم ترین اشتباه انتخاب بدون شناخت کامل و صحیح است. صحبت نکردن زن و مرد با یکدیگر بیش از عقد و حتی در دوران عقد و نامزدی و اکتفا به چند جلسه صحبت و تحقیقات جزئی و سطحی ، اکتفا به شناخت حاصل از خویشاوندی ، شناخت از طریق ارتباط تلفنی و اینترنتی و دوره شناخت کوتاه مدت از عواملی هستند که منجر به انتخاب نادرست همسر می شوند . انتخاب بدون علاقه نیز از اشتباهات دیگر در انتخاب همسر است. در واقع توجه نکردن به دلنشین بودن یا نبودن طرف مقابل و باور اشتباه به این که بعد از ازدواج علاقه ایجاد می شود می تواند ضرر های زیادی را به همراه داشته باشد و رابطه صمیمی که می تواند شکل بگیرد وجود نداشته باشد و در نتیجه نبود صمیمیت باعث طلاق عاطفی و سردی می شود.

مشکلات ارتباطی:

عوامل مختلفی مانند عدم اختصاص دادن وقت برای یکدیگر، مشاجرات لفظی، بی توجهی به همدیگر هنگام صحبت کردن، اختلال در ارتباط کلامی زن و مرد باعث کاهش صمیمیت و افزایش فاصله آن ها از یکدیگر می شود. همچنین ضعف زن و مرد در برقراری ارتباط و نداشتن مهارت حل اختلاف و قهر های مکرر و گاهی طولانی مدت زن و مرد، با کاستن از تعاملات مثبت و افزایش تعاملات منفی همسران، موجب رنجش آن ها از یکدیگر شده و به این ترتیب در ایجاد فاصله آن ها از هم موثر بوده است. تفکر و نگرش مختلف زن و مرد درباره مسائل مختلف از عواملی است که باعث ایجاد مشاجره و تنش بین همسران و در نتیجه کاهش ارتباط مثبت آن ها می شود همچنین از مواردی که می توان در بروز اختلاف نقش داشته باشد ناهماهنگی در ویژگی های شخصیتی افراد است. برای مثال افراد درون گرا و برون گرا می تواند به عنوان زن و مرد مشکلات و تنش زیادی را به همراه داشته باشد. به همین دلیل توجه کردن به مهارت های ارتباطی بسیار مهم است.

عدم تامین نیازهای عاطفی:

این مورد به دلیل فقدان محبت یا عدم ابراز محبت است که همگی باعث سرد شدن رابطه زن و مرد و گسست عاطفی شده است. در مواردی فقدان محبت و عاطفه و به مرور زمان عدم ابراز آن و یا یک طرفه بودن آن سبب بروز نفرت می شود و در مواردی عدم ابراز محبت کلامی و رفتاری مورد انتظار زن به دلیل نگرش متفاوت زن و مرد در زمینه ابراز محبت بیان شده است. ابراز عشق و محبت و مهربانی و نگه داشتن احترام یکی از موارد مهمی است که در هر رابطه ای باید جریان داشته باشد و عدم وجود آن احساسات منفی زیادی را به همراه خواهد داشت.

عدم همدلی و همراهی:

بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسی عدم همدلی و همراهی در موقعیت های دشوار مانند دوران بارداری، بیماری، مواجهه با مشکل و ناراحتی از عواملی بوده است که از طریق دریافت نکردن حمایت باعث فاصله بیشتر بین 

ان ها می شود. طبق تحقیقاتی که انجام شده است در صورت ایجاد مشکلی در همدلی و همگامی بین همسران در تعامل همسران اختلال ایجاد می شود که اختلال در آن از عوامل مهم ایجاد کننده طلاق عاطفی است.

عدم تعادل روانی:

عدم تعادل روانی از جمله مواردی است که در کاهش تعامل موثر است در چنین شرایطی زود عصبانی شدن و کنترل نداشتن بر خود، و بسیاری از رفتارهای اشتباه دیگر باعث کاهش گفتگو و تعامل همسران و در نتیجه افزایش فاصله آن ها شده است. شکاکیت و بی اعتمادی و .. باعث کاسته شدن صمیمیت و گفتگو می شود و نارضایتی جنسی هم از جمله علل موثر در افزایش فاصله همسران است که هر گونه بیماری و مشکل در زن و مرد در این زمینه و یا وجود اختلافات در آن که سبب بروز اختلال در رابطه جنسی می شود رضایت زن و مرد را از رابطه زندگی مشترک کاهش می دهد و طلاق عاطفی را به مرور زمان به همراه دارد.

بی توجهی :

یکی دیگر از موارد مهم که در روابط همسران می توان به آن اشاره کرد بی توجهی است. زمانی که توجه لازم به یکدیگر در موقعیت های مختلف نمی کنند و درک لازم را نشان نمی دهند این بی توجهی در ابعاد مختلف موجب کاهش رضایت از یکدیگر و در نتیجه زمینه ساز افزایش فاصله زن و مرد است. بی توجهی به نظرات و انتظارات همدیگر می تواند دردسرهای زیاد و ناراحتی و ناکامی زیادی را به همراه داشته باشد. اگر که درگیر با این بحران هستید و توانایی حل آن را ندارید و یا در مسیر ابتدایی قرار دارید و می خواهید که رابطه تن موفق پیش رود می توانید از بهترین مرکز مشاوره کمک و راهنمایی دریافت نمایید.