بدترین موردی که کودک می تواند تجربه کند ، مشاهده ی کتک کاری و پرخاشگری پدر و مادرش است . طبق نظر مشاور کودکان در شمال تهران پدر و مادر تا سن 5 سالگی از هر نوع دعوا در برابر کودک پرهیز کنند و حتی بعد از آن نیز از هر گونه رفتار پرخاشگرانه ، بی احترامی ، داد و بیداد کردن و بی محلی کردن ، نادیده گرفتن ، شکایت و اعتراض همسر در برابر کودکان خودداری کنند . مادر و پدر باید با حفظ آرامش خود نظرات و اعتراض خود را محترمانه بیان کنند و به تفاهم و توافق برسند . و در چنین شرایطی کودک دچار استرس و صدمه نخواهد شد و بلکه از آن ها یاد می گیرد که افراد می توانند نظر های مختلفی داشته باشند و آن چه که مهم است توافق درباره ی آن ها و احترام است . 

مشاجره های خانوادگی چه اثری بر کودکان دارد ؟

مهم ترین اثرات روانی مشاجره های غیر سازنده والدین و کودکان عبارت است از : اختلال در خواب ، مشکل یادگیری و توجه ، کاهش انگیزه ، تحریک پذیری ، اضطراب ، ترس ، احساس عدم امنیت روانی ، کاهش توانایی و یا اختلال در بر قراری ارتباط و سازگاری و افسردگی . 

طبق نظر مشاوران مطب روانشناسی تلفنی کودکان نباید وارد اختلافات زناشویی شوند و اگر که از مشاجره ی والدین خود با خبر شدند و درباره ی آن سوال پرسیدند به صورت بسیار ساده و کلی عامل اختلاف را بیان کنید و به او اطمینان دهید که نگران و ناراخت نباشد و از قابل حل بودن موضوع او را خبر دار کنید و به هیچ وجه با کودکان خود درباره ی اختلاف ها درد و دل نکنید . 

تربیت کودکان و مشکلات زناشویی : تربیت کودکان خود یکی از علل اصلی اختلافات زناشویی می باشد به همین دلیل زوجین باید قبل از ازدواج بر روی مسائلی مانند زمان بچه دار شدن ، تعداد فرزندان و فاصله ی سنی آن ها و اصول کلی تربیتی و آمادگی کافی برای برای بچه دار شدن به تفاهم برسند . 

مراقبت از کودک :

طبق نظر روانشناسان مراکز روانشناسی خوب ایران توافق قبلی برای زوجین بسیار کمک کننده خواهد بود مسئولیت این دوران بسیار سخت و طاقت فرسا بوده و حمایت و کمک همسر بسیار حیاتی است . والدین باید بدانند که هرگز نباید گفتار و رفتاری داشته باشند که کودک را مجبور به انتخاب بین پدر و مادر کنند . والدین باید در حضور فرزندان به یکدیگر ابراز علاقه و محبت و احترام کنند و قدردان و سپاس گذار یکدیگر باشند تا الگوی مناسبی برای آن ها باشند . در موارد تربیتی حتی اگر مطمئن هستید که همسرتان رفتار و واکنش غلطی را مرتکب شده است در آن لحظه مخالفت نکنید بلکه آن را به زمان دیگری موکول کنید و درباره ی آن مشورت و صحبت کنید . هرگز دست به تنبیه فیزیکی فرزندتان نزنید زیرا که خشم و کینه و یا حس بی ارزش بودن یا دوست نداشتنی بودن می تواند تا اخر عمر زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد . فرزندان را بهانه ای برای دور شدن و فاصله گرفتن از همسرتان قرار ندهید . افراد زمانی می توانند فرزند خوبی داشته باشند که با یکدیگر رابطه ی خوبی داشته باشند . هرگز از همسرتان به فرزندتان شکایت نکنید و بد همسرتان را نگویید و به دروغ نیز از او حمایت و تعریف نکنید . آن چه که مهم است وجود تفاهم ،، یکدستی و ثبات رفتار و برخورد پدر و مادر با موضوعات است . و بسیار مهم است که در هر موقعیت مناسب علاقه و محبت خود را به او ابراز کنید ، تامین امنیت خاطر او مهم ترین کاری است که بایستی انجام دهید . 

آمادگی لازم برای بچه دار شدن :

هر دو نفر ممکن است که احساسات خوب و بد در مورد پدر یا مادر شدن داشته باشند ، شناسایی کردن آن ها و در میان گذاشتن آن ها و نگرانی ها می توانید تصمیم منطقی تری بگیرید . مطمئن شوید که وضعیت اقتصادی شما در حد معقول و مناسب است . حضور مادر در دو سال اول زندگی بعد از تولد و حمایت بیشتر از سوی پدر الزامی می باشد .  روش های تقویت روابط زناشویی در دوران حاملگی و پس از آن را بیاموزید . بچه دار شدن همراه با تحولی بسیار بزرگ در زندگی زناشویی است که لزوما نه بد و نه لزوما خوب هستند . بلکه فقط از نوع تغییر و تفاوت هستند که بایستی خود را آماده ی آن ها نمود . زوجین باید با تغییرات فیزیکی و روانی دوران حاملگی و پس از زایمان آشنا شوند . در واقع سر آغاز بسیاری از اختلافات زن و شوهر و دور شدن آن ها از یکدیگر عدم توجه به مسئله غم و اندوه پس از زایمان و مسائل جنسی و آماده کردن خود است . طبق مطالعات مرکز مشاوره قبل از طلاق مدیریت کردن اختلافات زناشویی و آگاه بودن از مشکلاتی که ممکن است پیش بیاید و یادگیری ترفند های لازم برای حل کردن آن ها می تواند زندگی زناشویی موفقی را به همراه داشته باشد و در نتیجه کودکان نیز دارای سلامت روانی خواهند بود و در آینده در بر قراری ارتباط نیز موثر عمل خواهند کرد .و در حالت کلی خانواده ی موفق را می توان به وجود آورد که در آن مشکلات طبق اصول معینی قابل حل هستند .