در هر ازدواج و میان هر زن و شوهری اختلاف هایی وجود دارد که به خاطر این احتلاف ها ممکن است مشکلاتی بین رابطه زوجین به وجود بیاید . از آن جایی که هر فردی در خانواده ای متفاوت رشد یافته و روش های ارتباطی خاصی را دنبال می کند که ممکن است این خود سبب بروز اخنلافاتی شود . برای مثال ممکن است فردی زمانی که عصبانی می شود ناسزا بگوید و یا فردی زمانی که عصبانی می شود سکوت اختیار کند و گفت و گو را به زمان دیگر منتقل کند . تفاوت در سبک های ارتباطی موجب رنجش زوجین از یکدیگر خواهد شد به همین دلیل بهترین مشاوره خانواده کشور می تواند سبک های ارتباطی صحیح و مهارت های زناشویی را آموزش دهد تا از بدتر شدن شرایط جلوگیری کند . 

طبق نظر روانشناس ازدواج خوب در ایران زمانی که زوجین دچار تعارض و اختلافی می شوند عصبانی شده و با لحن تند و نا مناسبی صحبت کرده و به عبارتی با یکدیگر با صدای بلند جر و بحث می کنند ، اما تحقیقات نشان می دهد که صحبت کردن با حالت عصبی و خشم مشکلی را حل نخواهد کرد و بحث بی نتیجه خواهد ماند و حتی ممکن است باعث بد تر شدن شرایط و ناراحتی زوجین از یکدیگر شود . به همین دلیل بهترین مشاور تلفنی ایران بیان می کند که زن و شوهر زمانی که از یکدیگر عصبانی هستند نباید صحبت کنند و آن چه که درست است این خواهد بود که صحبت  مشاجره را به زمانی موکول کنند که خشم آن ها فروکش کرده و از لحاظ روحی آرام هستند و عاقلانه تر فکر می کنند و در نتیجه صحبت اثر بخشی برای حل مشکلاتشان خواهند داشت . 

زمانی که زوجین عصبانی هستند سبک های ارتباطی متفاوتی را در پیش می گیرند . برخی ممکن است در مقابل صحبت های همسر خود سکوت کنند و یا برخی پیوسته طرف مقابل را سرزنش کنند و یا ناسزا بگویند و توهین کنند که در ادامه ی مطلب به اثرات نا سزا گفتن و توهین کردن به همسر اشاره خواهیم کرد .

خشم و عصبانیت چه نقشی دارند ؟

احساساتی که قبل از خشم رخ می دهند ، ممکن است این حس را در شما ایجاد کند که تحت حمله هستید ، دچار ضعف شده اید یا حتی توان خود را از دست داده اید ، و مشکلات زندگی شما را شکست داده است و در این شرایط شما به خشم خود اجازه می دهید که در مقابل این مشکلات فعال شود . عواطفی که با خشم همراه هستند مانند ترس ، گناه ، آسیب ، بی صبری ، اضطراب که نشان می دهند ما از نظر عاطفی به مشکل ، تهدید یا وضع نا مناسب را تجربه می کنیم . خشم تلاشی اشتباه است که بر این احساسات پیشی گرفته و قدرت و کنترل یا زور را مجددا به دست می آورد یا در آسیب رساندن یا انتقام گرفتن پیروز می شود . و باید بدانیم که این اصلا راه حل درستی نیست و این مسئله مشکل دیگری را در رابطه ایجاد می کند و آن را بدتر و بد تر خواهد کرد . 

بر اساس مطالعات بهترین روان درمانی در تهران احساس تقصیر کیفیتی فریبنده دارد و می تواند در مقابل کاهش رفتار مضر نسبت به دیگران ، آن را افزایش دهد . وقتی ما با بی احترامی به دیگران آن ها را می رنجانیم یا از کوره در می رویم احساس گناه از خود نشان می دهیم و تلاشی است که به خودمان و به شخصی که به او آسیب زده ایم ، اثبات کنیم که آدم خوبی هستیم .

بی احترامی و بددهنی از مواردی هستند که در زمان عصبانیت از روی عمد و یا غیر عمد استفاده می شود . به عبارتی می توانیم به آن خشونت کلامی بگوییم و با استفاده از آن همسر خود را تحقیر و خوار کرده و کل شخصیت او را به خاطر یک رفتار اشتباه زیر سوال ببریم . 

طبق نظر مشاوران بهترین کلینیک روانشناسی در سطح کشور  زمانی که زن و شوهر حرف هایی را به یکدیگر می زندد دیگر نمی توان آن ها را پاک کرد و جراحت های روحی و و روانی و عاطفی بسیاری را ایجاد می کند که اعتماد به نفس فرد را کاهش می دهد و به مرور زمان ممکن است فرد دچار اختلال افسردگی و مشکلات روحی و روانی دیگر شود . زیرا که او احساس قربانی بودن و نفرت را نسبت به فرد مقابل پیدا خواهد کرد . همانطور که گفتیم  مشاجره و دعوا در هر خانواده و رابطه ای وجود دارد و نمی توانیم وجود آن را کتمان کنیم و یا آن را به طور کامل حذف کنیم اما اگر نتوانیم با مهارت های ارتباطی درست آن را مدیریت و کنترل کنیم باعث توهین کردن و تخقیر کردن و نا سزا گفتن و ... خواهد شد و اگر چنین مشکلی در خانواده وارد چرخه ی تکرار شود به مرور زمان احترام و همدلی و در نتیجه صمیمیت از بین خواهد رفت و ممکن است شرایط بسیار دشواری ایجاد شود و فرد از ادامه ی زندگی مشترک جلو گیری کند و طلاق را انتخاب کند . 

چگونه از تحقیر و ناسزا گفتن جلوگیری کنیم ؟

اگر زوجین مهارت های حل مسئله ، تصمیم گیری ، کنترل اضطراب و استرس و راه های بر قراری ارتباط موثر با همسر را را یاد بگیرند ، می توانند صمیمیت را در ازدواج و رابطه افزایش داده و شرایط بهتری را رقم بزنند .