زندگی زناشویی اکثر زوج ها هر چند سال دچار بحران ها و تلاطم هایی می شود که اگر افراد آگاهی و دانش کافی نداشته باشند صدمات شدیدی وارد شده و حتی زندگی زناشویی با خطرات بسیاری مواجه می شود و حتی دچار از هم پاشیده شدن زندگی مشترک خواهد شد . یکی از این بحران ها و تحوالات بحران میان سالی می باشد .

بحران میانسالی دارای چه ویژگی هایی می باشد ؟

طبق گفته های روانشناس خصوصی افراد در این دوران ممکن است با تکرار کردن حرف های زیر این بحران را نشان دهند . جملاتی مانند دیگه خسته شدم از دست تو ، همه چیز ، دارم پیر میشم ، چه اشتباه بزرگی تو زندگیم کردم و ..... بر اساس مطالعات روانشناسی هر فردی سعی در تلاش و رسیدن به خودشکوفایی است و بر اساس نظر روانشناس معروف ، دکتر مازلو ، انسان برای رسیدن به این درجه و مرحله نیازمند چند مورد است که شامل نیاز های فیزیکی نظیر آب و غذا ، سلامتی و امنیت و دیگری نیزهای روانی ماندد عشق و تعالق یعنی رابطه با دوستان و خانواده و همچنین موفقیت و منزلت و پیشرفت و در نهایت خود شکوفایی که دستیابی به توانایی های بالقوه و خود آگاهی است . 

طبق نظر مشاوران مرکز فوق تخصصی مشاوره بحران عبور از میان سالی مانند دوره ی کودکی و نوجوانی ، مرحله ای از تکامل شخصیتی ما است که معمولا در محدوده ی 40 تا 50 سالگی رخ می دهد . در نیمه ی اول زندگی ، شخصیت و هویت شکل می گیرد ودر نیمه ی دوم به کمال می رسد .در این مرحله فرد فرد متوجه پیدایش موهای سفید ، چین و چروک می شود و فرزندانشان تقریبا مسئولیت زندگی خود را به عهده دارند و همچنین افراد در این دوران تمایل و توانایی جنسی شان کاهش پیدا کرده و روابط و جایگاه اجتماعی و اقتصادی ثابت و مشخص است . و می اندیشد که چند سال از عمرش باقی مانده است و با سوالات بسیاری روبه رو می شود که کدام یک از آرزو هایش براورده شده و یا می خواهد نیمه ی دیگر زندگی خود را چگونه بگذراند و آیا از موقعیت خود راضی است یا نه و بر اساس نیاز ها ، باور ها و عقاید ، تجربه ها و شرایط ممکن است پاسخ هایی از یاس و نا امیدی ، درماندگی ، اضطراب و خشم و پشیمانی و یا حتی افسردگی شود . و یا برعکس احساس خوشنودی کند و بقیه مسیر را با انری بیشتر ادامه دهد و یا فرصتی برای اصلاح و جبران در نظر بگیرد . طبق نظر روان درمانگر بر اساس این موضوع افراد ممکن است به شکل افراطی خود را درگیر برخی از فعالیت های عرفانی ، مذهبی و سیاسی و ... نمایند و یا تغییر شغل دهند و یا به دنبال رابطه ی رمانتیک جدید باشند و یا به دنبال اهداف و آرزوهای خودشان بروند و برای آن تلاش نمایند . 

چگونه بحران میانسالی را باید پشت سر گذاشت ؟

بحران میان سالی نقطه ای برای شروع دوباره می باشد و بازنگری ارزش ها ، اهداف و باور ها و در صورت نیاز اصلاح آن ها می باشد . افراد در این دوران باید به سلامتی خود اهمیت بدهند و از خواب کافی ، تغذیه مناسب و ورزش و معاینات دوره ای پزشکی غافل نشوند . افراد در این دوران نباید به فکر مقایسه کردن خود با دیگران باشند و باید در جهت پیشرفت خود در جایگاه و توان خود دقت کنند . از موارد دیگر این است که افراد در این دوران باید واقع گرا باشند و خرافات را از خود دور کنند و مسئولیت زندگی خود را در دست بگیرند و به امید شانس و دیگر خرافات زندگی نکنند . افراد در این دوران می توانند خود را با پرداختن به فعالیت ها و انجام کارهایی که دوست دارند و علاقه دارند سرگرم کنند و از این راه احساس رضایت و خرسندی ا داشته باشند . احساس رضایت از خود و به فعل رساندن توانمدی ها و اهمچنین دوست داشتن و محبت به دیگران و از بین بردن حس کینه و نفرت و پذیرش آن چه که در اطرافمان و در خودمان می گذرد نقش بسیار مهمی را در عبور از این دوران دارد . از موارد مهم دیگر می توان به افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس خود اشاره کرد که می تواند نقش مهمی در ارتباط با دیگران و بهبود شرایط زندگی داشته باشد و از همه مهم تر این که تفریح و سرگرمی را نباید فراموش کرد و این خود باعث می شود که افراد در این دوران از خطر مبتلا شدن به افسردگی بکاهند و افراد باید به خود اهمیت بدهند و خود را دوست داشته باشند تا بتوانند اطرافیان خود را نیز دوست داشته باشند و از همه مهم تر این که به رابطه ی زناشویی خود باید اهمیت بدهید و ممکن است با گذشت چندین سال کشش و جذابیت قبلی را نسبت به هم نداشته باشید اما می توانید با آگاهی و دانشش و همراه با محبت و همدلی رابطه ی عاشقانه را با همسر خود به وجود بیاورید . با اهمیت دادن به تقویت زندگی زناشویی و حل اختلاف خانواده می توانید این بحران ها را نیز مدیریت کنید و زندگی و شرایط مناسبی را ایجاد کنید و این زمانی حاصل می شود که در جهت استحکام و پایداری رابطه زندگی مشترک تلاش کنید و از آن غافل نشوید .