مردان و زنان ممکن است که در گوش دادن با مشکلاتی همراه باشند و نتوانند که به خوبی در آن عمل کنند . عدم توانایی در برقراری ارتباط یکی از دلایلی است که باعث می شود بسیاری از ازدواج ها با شکست مواجه شوند . طبق نظر مشاور خانواده خانم یکی از دلایل اصلی که زوجین از همدیگر عصبانی و ناراحت می شوند این است که نمی توانند شنونده ی خوبی باشند. در ادامه به دلایل نا توانی در گوش دادن و شنونده خوب بودن اشاره می کنیم.

گوش دادن و تغییرات جسمی:

زمانی که فرد به حرف های طرف مقابلش گوش می دهد، تغییراتی در بدن او صورت می گیرد که می توان کاملا متوجه آن شد. ولی اگر به مقدار زیاد درگیر با حالات بدن او شوید حرف هایش را به خوبی نخواهید شنید.

افکار سریع:

طبق نظر روانشناس ازدواج از آن جایی که مغز ما کلمات را سریع تر از آن که بیان کند، پردازش می کند و می فهمد، زمانی که با فردی صحبت می کنیم، علاوه بر این که می توانیم متوجه حرف هایش باشیم، وقت زیادی به افکار خودمان نیز داریم  و به همین دلیل ممکن است که خیلی راحت حواس شما پرت شود و برای جلوگیری از این جریان سعی کنید که حرف های طرف مقابلتان را درک کنید.

فرضیات غلط:

به جای این که فرض کنید افکار همسرتان خیلی ساده، واضح ، پیچیده یا خیلی کم اهمیت هستند که به آن توجه شوند، باید با دقت به آن ها گوش دهید و قبل از این که صحبت هایش تمام شود، در مورد او قضاوت و داوری نکنید و قبل از هر گونه قضاوت سعی کنید که با تمام وجود حرف های طرف مقابل را بشنوید و مطمئن شوید که تمام حرف هایش را متوجه شده اید و بعد از آن ارزشیابی کنید.

گرفتاری های شخصی:

اغلب ما درگیر با زندگی پر مشغله هستیم و زمانی که خیلی درگیر با آن ها شویم؛ باعث می شود که نتوانیم کوش دادن را به درستی انجام دهیم . بعضی وقت ها به حدی تحت فشار قرار می گیریم و نگرانی هایی در ما ایجاد می شود که مانع از آن می شود که روی جرف های دیگران توجه کنیم. زمانی که آمادگی شنیدن حرف های طرف مقابل را ندارید و ذهنتان درگیر است بیان کنید و به طرف مقابل بگویید که در زمان مناسب تری با او صحبت خواهید کرد و به حرف هایش گوش خواهید داد . 

حواس پرتی:

موارد زیادی هستند که باعث می شود به راحتی حواس شما چرت شود و قابلیت گوش دادن شما را کاهش دهد . زمانی که می بینید نمی توانید به حرف های همسرتن گوش دهید آن عامل ها را شناسایی کنید و با حذف آن ها تمرکزتان را روی حرف های طرف مقابل بگذارید. برای مثال اگر صدای تلویزیون جواس شما را پرت می کند آن را خاموش کنید.

تعداد زیاد صحبت کننده ها:

روزانه با تعداد زیادی از افراد در ارتباط هستیم و به صحبت های آن ها گوش می دهیم و و غیر ممکن است که بتوانیم به همه ی آن برسیم و به حرف های همه شان گوش داده باشیم. و به همین دلیل ممکن است که به راحتی گوش دادن کامل را کنار بگذاریم و به صورت گزینشی به حرف های اطرافیانمان گوش دهیم. 

تا این جا مواردی را که باعث می شد نتوانید به حرف های همسرتان گوش دهید را شناختید و به راحتی می توانید آن ها را در زندگی خود شناسایی کنید و برای بهتر شدن رابطه تان آن ها را کاهش دهید. و همچنین مواردی وجود دارد که به شما کمک خواهد کرد که به شکل بهتری بتوانید به حرف های همسرتان گوش دهید و مشکلات کمتری را تجربه کنید. در ادامه به برخی از نکات مهم و مفید اشاره می کنیم.


رازی وجود ندارد.

اگر خواهان یک رابطه خوب هستید باید یاد بگیرید که درست محاوره کنید و این فقط شامل چگونگی بیان احساسات و نگرانی هایتان نمی شود بلکه شامل چگونگی گوش دادن به همسرتان نیز می گردد. مهارت های محاوره و گفت و گو در بین زوجین بسیار مهم هستند و نباید به هیچ وجه آن را نادیده گرفت زیرا که به ابعاد مختلف رابطه صدمه وارد می کند. اگر که همسرتان همواره غر می زند و بهانه می گیرد بدانید که مطالبی هستند که باید بیان شوند و شما به عنوان شنونده باید در زمان مناسبی آن ها را گوش کنید. 

سوال کنید. 

به منظور افزایش درک و توجهتان از یک محاوره می توانید همیشه بعد از این که صحبت فرد به پایان رسید از و سوال کنید و یا بهتر است که جرف او را تفسیر کنید تا نشان دهید که واقعا معنی آن را درک کرده اید و همچنین این کار به همسر شما این امکان را می دهد قسمت هایی را که خوب متوجه نشده اید یا برداشت اشتباه داشته اید را دوباره توضیح بدهد.

دنبال کلید ها باشید.

در زمان محاوره طولانی مدت ، امکان این که حواستان به راحتی پرت شود بسیار زیاد است و به همین دلیل اگر احساس می کنید که دقت کافی ندارید سعی کنید توجهتان را به ایده اصلی همسرتان جلب کنید.

کمتر صحبت کنید.

ما یک دهان و دو گوش داریم و به همین دلیل دو برابر آن چه که حرف می زنیم باید گوش کنیم. اگر می خواهید همسرتان را بهتر درک کنید ، باید بفهمید که با افزایش تمرکز محاورات روی شما و افکارتان نمی توانید این کار را انجام دهید. صبور باشید و به دقت گوش دهید و این را بداید و فراموش نکنید که به زودی شما هم صحبت خواهید کرد پس عجله نکنید و به حرف های همسرتان نپرید. این نکته را فراموش نکنید که برای این که رابطه خوب و ایده آل و موفقی داشته باشید باید خوب گوش کنید و ببینید و بپرسید و مواردی را که در قسمت بالا مطرح شد را لحاظ کنید . برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و کسب مهارت های ارتباطی می توانید با مطب روانشناسی تهران در ارتباط باشید.