مارتین سلیگمن ، افسردگی را به عنوان سرما خوردگی روانی می شناسد و علت آن به خاطر شیوع فراوان این اختلال روانی است . در حدود 12 درصد مردم ، در دورانی از زندگی خود به افسردگی شدیدی که نیاز به درمان داشته باشد مبتلا می شوند و تقریبا تمامی انسان ها در دورانی خاص به ویژه در جوانی به درجه های خفیفی از حالات افسردگی دچار می شوند . در مواردی ظرف 3 تا 6 ماه به صورت خود به خود درمان می شود ولی به این معنی نیست که نباید در پی درمان افسردگی خود باشیم .طبق نظر بهترین متخصص افسردگی برای درمان افسردگی باید از خود ، اطرافیان و اعضای خانواده و همچنین روانشناسان کمک دریافت کنید . 

هیچ کس از افسردگی برای خود و حتی اطرافیان ، خشنود نمی شود . افسردگی سیاهه ای است که روان انسان را ضعیف و شادمانی را از او می گیرد . زمانی که فردی به افسردگی دچار می شود ، روابط او با اطرافیان کاهش پیدا می کند و گوشه گیر می شود و این موارد باعث تشدید افسردگی می شود و فرد احساس ضعف و گناه می کند . زمانی که فرد دچار افسردگی می شود اطرافیان به خوبی به حالات و افکار منفی او پی می برند و فکر می کنند که رهایی از این افکار آسوده است در حالی که شرایط حال آن ها را فردی افسرده خواهد فهمید و چنین فردی برای رهایی از آن نیاز به کمک دارد . خوشبختانه برای رهایی از این حالت ، راه حل های موثری وجود دارد که برای به کار گیری آن ، یاری ، مهربانی و شکیبایی و درک اطرافیان ضروری است . افسردگی ، یک بیماری تب دار جسمانی نیست که با چند قرص و چند روز استراحت بر طرف شود بلکه یک رنجوری روانزاد ناشی از فشار های چند ساله است و برای ریشه کردن آن باید روش های صحیح درمانی را با حوصله به کار بست . 


افسردگی چیست ؟

طبق نظر روانشناسان خوب مراکز تخصصی روانشناسی کشور افسردگی نوعی غم و اندوه و کاهش بیش از حد سطح خوش حالی به خاطر موضوعی که اهمیت ندارد و همه ی افراد گاه خوشحال می شوند و گاه ناراحت ولی این تغییرات خلقی به اندازه ای شدید نیست که فرد را دچار افسردگی کند . اگر مشکلات بیش از شدت یافتن آن ها به خوبی شناسایی شوند و بررسی شوند بهتر و راحت تر می توان با آن ها مبارزه کرد . هرگز نباید از این که احساس های افسردگی در شما وجود دارد خود را سرزنش کنید یا دیگران این کار را کنند زیرا باعث تشدید افسردگی می شود . افسردگی یک اختلال عمدی نیست که فرد با دست خود ایجاد کرده باشد بلکه عارضه ی روانی ناشی از فشار های روانی است که طی دوران دراز مدت عمر در ساختار روانی انسان ایجاد شده و به دنبال حادثه ای ناراحت کننده ظاهر می شود . 

فرد افسرده احساس پوچی می کند و زندگانی را بی هدف می داند . هر تفریح و سرگرمی برایش تکراری می باشد و احساس فشار روانی می کند و خیلی کم حرف می زند و گوشه گیر است و از درس و کار کناره می گیرد . فعالیت های اجتماعی وی کمتر می شود ممکن است احساس گناه و تقصیر کند فرد افسرده دچار تغییرات میزان خواب و اشتها می شوند و خود را تنها می دانند و ممکن است به فکر خودکشی بیفتند . چنین افرادی خیلی گریه می کنند و احساس خستگی و نا توانی دارند . رمق انجام دادن هیچ کاری را ندارند و بسیار بدبین شده و تصور می کند اوضاع موجود به هیچ وجه بهتر نخواهد شد و کاملا نا امید است . و فکر می کند که فردی بی فایده است . قدرت تمرکز حواس و تصمیم گیری او کاهش پیدا می کند طبق نظر مشاور جنسی میل جنسی وی نیز به شدت کاهش پیدا می کند و از فعالیت جنسی سرباز می زند . البته تمام این علائم در یک زمان وجود ندارد و معمولا به تدریج تعداد و شدت علایم بیشتر می شود و فرد را کاملا درمانده می سازد .

افسردگی یک اختلال روانی می باشد که بر فکر ، احساس ، رفتار و عملکرد جسمانی فرد تاثیر می گذارد و باید بگوییم که تن و روان به یکدیگر مرتبط هستند و مشکلات روانی ممکن است مشکلات جسمانی نظیر علایم گوارشی ، عصبی ، قلبی عروقی و تنفسی و عضلانی تظاهر کند . 

از علایم شایع افسردگی بر جسم می توان به کاهش اشتها ، اختلال خواب ، کاهش میل جنسی و خستگی و ضعف و نا توانی اشاره کرد . از تاثیرات افسردگی بر تفکر می توان به ناتوانی در تمرکز حواس ، ناتوانی در تصمیم گیری ، سرزنش کردن خود ، بی هدف بودن ، بدبینی و تصور غرق شدن در احساسات منفی و مشکلات و از تاثیرات افسردگی بر احساس ها می توان به غم و اندوه ، احساس خرد شدن در زیر فشار ، کاهش اعتماد به نفس ، کرختی و نا توانی ، احساس تنهایی و عدم تشویق ، احساس گناهکار بودن و عدم جذابیت ، تحریک پذیری و تنش و اضطراب و نگرانی و تاثیر افسردگی بر رفتار می توان به دوری جستن از دوستان و اطرافیان ، دوری از تفریح و مهمانی ، آه کشیدن مکرر و گریه ، بی قراری و کاهش میل جنسی می باشد که طبق نظر مشاوران مراکز مشاوره قبل از ازدواج چنین مواردی می تواند ازدواج و رابطه را دچار مشکلاتی کند که درک متقابل در چنین شرایطی بسیار مهم می باشد .