اختلال های جسمانی نشان دهنده ی تاثیر ذهن بر بدن هستند که با وجود علائم فیزیکی در فرد ، معاینات کامل و آزمایش ها هیچ نوع بیماری جسمانی را ثابت نمی کنند و علایم هیچ گونه ریشه ی جسمانی نداشته بلکه منشا آن ها روانشناختی می باشد و علت اصلی چنین علایمی اغلب اضطراب و نگرانی های فرد است . طبق نظر روانشناس خوب مطب های روانشناسی شمال تهران اختلالات روان تنی انواع مختلفی دارد که می توان به جسمانی سازی ، درد ، خود بیمار انگاری ، اختلال ساختگی و بد ریخت انگاری بدن اشاره کرد و هرکدام دارای نشانه ها و علایمی می باشند که در ادامه ما به توضیح در مورد اختلال درد خواهیم پرداخت .

همانطور که گفتیم استرس و اضطراب باعث ایجاد چنین اختلال هایی می شود و افراد در حالت کلی در هنگام استرس با افزایش ضربان قلب ، تعریق ، فشار خون بالا ، سفت شدن عضلات و ..... رو به رو می شویم . اما استرس در درجه های مختلفی بین افراد وجود دارد و ممکن است موردی که باعث استرس در فردی می شود نگرانی و استرس کمتری را برای فرد دیگر به همراه داشته باشد به همین دلیل برخی از افراد نسبت به سایرین استرس و اضطراب بیشتری را در طول زندگی خود دارند . و در نتیجه تاثیری که استرس به افراد می گذارد از نظر ابعاد احساسات ، رفتار ها ، تفکر و سلامت جسمی متفاوت می باشد . افراد ممکن است علایم جسمی متفاوتی را تجربه کنند و علایم عاطفی نظیر آشفته شدن ، نا امید شدن ، احساس از دست دادن کنترل ، ناتوانی در برقراری احساس آرامش ، کاهش اعتماد به نفس ، بی ارزش بودن و افسردگی ، کاهش تمرکز ، بدبین بودن و ...  را به همراه دارد . استرس گاهی اوقات ممکن است مفید باشد زیرا که فرد را برای انجام برخی امور در جهت پیشرفت خود انجام می دهد اما از سویی اگر این استرس طولانی مدت باشد و زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر منفی قرار دهد نیازمند درمان و بررسی می باشد . اختلال های گفته شده از مواردی هستند که به دلیل وجود استرس بیش از حد در فرد و سازگاری پایین فرد به وجود آمده باشد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم .

اختلال درد وجود درد در یک یا چند ناحیه از بدن و تمرکز فرد بر آن است و شدت درد در این اختلال به حدی است که مورد توجه قرار می گیرد . این درد به طور مداوم وجود داشته و با دارو خوب نمی شود و این امر آن را از درد واقعی جدا می کند . بر اساس گفته ی بهترین روانشناس منشا این درد ، وجود عوامل روانشناختی می باشد . درد مبتلایان به اختلال درد ، مختلف می باشد و همشکل نیست . این درد های مختلف نظیر کمر درد ، سر درد ، درد غیر متعارف صورت ، درد لگن و دیگر انواع درد می باشد . برای تشخیص اختلال درد باید عوامل روانشناختی وجود داشته باشد که در علائم درد و انتشار آن نقش عمده داشته باشد . این بیماران پزشکان زیادی را ملاقات کرده و درخواست دارو های متعدد و حتی جراحی را دارند ، این بیماران با درد خود اشتغال ذهنی دارند و معتقد هستند این درد باعث ناراحتی و احساس ملالت در آن ها شده و اگر این درد وجود نداشته باشد در کل ، زندگیشان لذت بخش است . 

بهترین مشاور ازدواج تهران بیان می کند که درد علاج ناپذیر در روابط بین فردی وسیله ای برای بازی دادن استادانه دیگران و کسب مزایا تلقی می شود مثلا افراد برای این که بتوانند یک ازدواج بی ثبات را تثبیت کنند . این نفع از این بیماری برایشان بسیار اهمیت دارد . همچنین بیماران مبتلا به اختلال درد اغلب سابقه ای طولانی از مراقبت طبی و جراحی داشته اند . رفتار های درد با پاداش تقویت می شوند و با مجازات یا بی توجهی مهار می شوند . مثلا علایم درد ممکن است به دنبال رفتار پر توجه دیگران یا مضطربانه در خصوص نگرانی آن ها ، نفع مادی و یا اجتناب از فعالیت های نا خوشایند شدت گیرند از عوامل دیگر می توان به عزت نفس پایین و یا امیال پرخاشگرانه که به صورت بیماری بروز کرده اند ، نام برد . 

چگونه می توان درمان کرد ؟

عوامل روانشناختی در به وجود آمدن و تداوم اختلالات نشانه جسمانی و اختلالات مربوط نقش مهمی دارند . افراد مبتلا به اختلالات نشانه های جسمانی ظاهرا در تفسیر اطلاعات ، سو گیری هایی داشته و محرک های مبهمی را دلیلی برای بیماری یا مشکلات فیریکی تفسیر می کنند . همچنین این افراد در استدلال هایشان فقط اطلاعاتی را قبول می کنند که نزدیک به باور هایشان می باشد . الگوهای فکری منفی آن ها به گونه ای می باشد که باعث می شود نشانه های فیزیکی را فاجعه بدانند طبق گفته ی روانشناسان معروف ایران درمان شناختی رفتاری برای درمان این گونه باور ها و الگو های فکری غلط بسیار مناسب است . اما بیماران مبتلا معمولا نسبت به درمان مقاومت نشان می دهند و در صورتی درمان را می پذیرند که با تمرکز بر کاهش استرس و آموزش مدارا با بیماری مزمن به عمل می آید . به عبارتی تلاش می شود تا اضطراب آن ها کاهش پیدا کند . در جلسات درمانی بر نقش استرس و تاثیر آن بر روی بدن و تسکین استرس تلاش می شود با این امید که یا حالت بیماری تخفیف یابد یا توانایی بیمار برای تحمل بیماری تقویت شود .