تعارض های زناشویی در هر رابطه ای مکن است که وجود داشته باشد و اگر که زوجین توانایی حل آن ها را نداشته باشند و یا در پیدا کردن تفاهم نا آشنا باشند مشکلات زیادی را تجربه خواهند کرد. 

طبق نظر مشاور خانواده تعارض های زناشویی در شش بعد امکان دارد اتفاق بیفتد که شامل همکاری زوجین، رابطه جنسی، مسائل مالی، واکش های هیجانی و جلب حمایت فرزندان ، رابطه خانوادگی با خویشاوندان و دوستان همسر و روابط خانوادگی با خویشاوندان خود است. که در ادامه به توضیح مختصر هر کدام از آن ها می پردازیم.

همکاری زوجین:

روابط جنسی، مسائل فرزند پروری، ارتباط خانواده با همسر، انجام کارهای خانه و برآورده کردن نیازهای همسر، نشان دادن توجه به یکدیگر و تلاش برای رسیدن به هدف های مشترک از جمله فعالیت هایی است که همکاری زوجین را شامل می شود. رفتار های همکارانه به عنوان بخش اصلی ساخت یک رابطه موفق شناخته می شود که وجود آن موجب افزایش رضایت از زندگی زناشویی است و صمیمیت را بین زوجین افزایش می دهد . برخی از همسران در برآورده کردن خواسته های خود و همسرشان تعادلی ایجاد نمی کنند و این باعث ایجاد مشکلاتی در رابطه شان می شود.

روابط جنسی:

بر اساس مطالعات مشاوره قبل ازدواج هر گونه استرس در روابط وجین باعث ایجاد مشکلاتی در رابطه جنسی می شود. و میزان فاصله عاطفی میان مرد و زن را افزایش می دهد. مشکلات جنسی در واقع نشان می دهد که بین زوجین و رابطه شان مشکلاتی وجود دارد و رابطه پریشان است. معمولا یکی از زوجین از رابطه جنسی، دفعات، موقع شناسی، کیفیت یا محل آن شاکی هستند و فرد مقابل حالت تدافعی به خود می گیرد. البته این نکته را فراموش نکنیم که این مسئله در فرهنگ ما یک تابو است و خیلی از زوجین از گفتن نیاز های جنسی به یکدیگر خجالت می کشند و عدم آگاهی و نارضایتی در این مورد به شکل مشکلات جسمی، بهانه و انتقاد ، اختلالات خواب، مشکلات بین فردی و ..... خود را نشان می دهد.

واکنش های هیجانی:

هیجان عامل سازش و برقراری ارتباط انسان با محیط است. کمبود هیجان باعث از بین رفتن غنای زندگی شد و در صورتی که به درستی مدیریت شود موجب پیوند انسان ها با یکدیگر و تحول در زندگی می شود. در یک خانواده متعارض سکوت و داد و بیداد هر دو خبر از مشکلاتی می دهد و چیزی به نام همدلی وجود ندارد و پس از هر کنش یک واکنش منفی وجود دارد.  همسرانی که درباره تعارض و احساس هایی مانند خشم، تنفر، حسادت و خصومت با یکدیگر صحبت می کنند به صمیمیت دست پیدا می کنند و این تعارض که با گفت و گوی سازنده همراه است پشتیبانی برای ازدواج و رابطه خواهد بود.

جلب حمایت فرزند:

در خانواده هایی که کشمکش و تعارض در آن ها وجود ندارد والدین به عنوان نقش اصلی حضور دارند و تربیت های لازم را به کودکانشان آموزش می دهند . اما در خانواده هایی که درگیر با تعارض هستند ، والدین متحد نیستند و هر کدام قوانین خود را دارند که باید فرزندانشان از آن ها پیروی کند . برخی از اوقات تناقض در این قوانین سبب می شود که با مادر یا پدر در یک جبهه قرار بگیرد و والد دیگر تنها باشد. به این روند مثلث سازی گفته می شود که امروزه تحت مطالعه های زیادی قرار گرفته است. در جریان مثلث سازی همسری که بیشترین ناراحتی هیجانی را تجربه می کند از همسر دیگر دور می شود و به فرد سومی به عنوان راهی برای آرام سازی ناراحتی خود و یا به دست آوردن فردی متحد وصل می شود.

افزایش رابطه خانوادگی با فامیل های خود و کاهش رابطه خانوداگی با فامیل های همسر:

قبل از ازدواج، زوجین زمان کمتری را با یکدیگر صرف می کنند و هر یک این باور را دارد که برای طرف مقابل مهم است و دیگران اهمیت کمتری دارند. پس از ازدواج و ایجاد مسئولیت اطرافیان و کار هم تا حدی اهمیت پیدا می کنند و این کار باعث رقابت با نزدیکان می شود . نا آشنا بودن زوجین با خانواده یکدیگر، اولویت داشتن خانواده خود نسبت به همسر، عدم تعیین حد و مرزها، عدم استقلال از خانواده ، عدم سپاس گزاری و قدردانی از خانواده همسر و .... سبب تعارض می شود و باعث ایجاد مشکلاتی بین زوجین می شود و عدم حل آن و عدم ایجاد تفاهم مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت.

امور مالی:

قبل از ازدواج نحوه خرج کردن پول به عهده هر فرد بود ولی بعد از ازدواج تصمیم گیری بر سر مسائل مالی به یکی از مهم ترین حوزه های تعارض تبدیل شده است. گاهی پول جای همه چیز را می گیرد و مشکل زمانی بیشتر می شود که یکی از همسران یا هر دو انقدر به در آمد فکر می کنند که از ایجاد رابطه و پرداختن به آن غافل می شوند و یا سعی می کنند که از طریق مسائل مالی همسر خود را کنترل کرده و اعمال قدرت کنند. که این خود یکی از مشکلات اساسی بین زوجین است و دردسرهای زیادی را به همراه دارد و ناراحتی به دلیل همین کنترل افزایش می یابد و فاصله عاطفی را بین زوجین ایجاد می کند. 

همانطور که م یبینید هر کدام از موارد گفته شده می تواند مشکل ساز باشد و حتی خود شما آن ها را در زندگی مشترکتان تجذبه کرده باشید. به این منظور سعی کنید که منبع تعارض هایتان را شناسایی کنید و بهترین راه حل را برای آن پیدا کنید و به این منظور می توانید از افرادی متخصص در مرکز روانشناسی در این زمینه کمک و راهنمایی دریافت کنید.