تغییرات فصلی باعث به وجود آمدن تغییراتی در خلق و خوی افراد می شود و سلامت روان آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد . بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است ، نشان می دهد که میزان تغییرات عاطفی در فصل های پاییز و زمستان بیشتر است و افراد در این فصل ها بیشتر دچار افسردگی می شوند و علاوه بر آن با وارد شدن به فصل بهار و نو شدن سال افراد از نظر روحیه بهتر هستند و سلامتد روانی بهتری را تجربه می کنند اما نمی توان به صورت کامل گفت که فرد در فصل پاییز و زمستان افسردگی می گیرد و در فصل بهار بهبود می یابد . در برخی افراد ممکن است که بر عکس با آنچه که گفته شد باشد و از انرژی که افراد دیگر دارند تعجب کنند و خلق پایینی داشته باشند و با گذشتن از  فصل به حالت معمولی و روال زندگی عادی خود برگردند . در ادامه به تعریف اختلال عاطفی فصلی که از سوی مشاور روانشناس خوب گفته شده است می پردازیم .

اختلال عاطفی فصلی یا افسردگی فصلی چیست ؟

اختلال افسردگی همراه با الگوی فصلی می باشد که همان طور که در قسمت بالا نیز گفته شد ، ارتباط زمانی منظمی بین شروع حملات افسردگی در اختلال افسردگی با فصل خاصی از سال مانند پاییز یا زمستان دیده می شود . اما بر اساس مطالعاتی که انجام شده مواردی که باعث استرس شده است و این استرس ناشی از عوامل اجتماعی و روان شناختی فصلی هستند را شامل نمی شود برای مثال بیکاری هر ساله در فصل زمستان . اختلال عاطفی فصلی در فصل های دیگر به طور کامل فروکش می کند و همان طور که گفته شد در فصل بهار به طور کامل از بین می رود . و از نشانه های دیگر آن می توان به این موضوع اشاره کرد که در دو سال گذشته ، دو دوره افسردگی رخ داده است که ارتباط فصلی که در بالا گفتیم را به همراه دارد و به غیر از فصل های گفته شده هیچ دوره ای از افسردگی وجود ندارد . 

طبق نظر روانشناس خانواده تلفنی حملات افسردگی اساسی که به شکل فصلی بروز می کنند اغلب با افزایش انرژی ، پر خوابی ، پر خوری ، افزایش وزن و .... همراه هستند . بر اساس نظر مشاوران بهترین مراکز روانشناسی شیوع نوع زمستانه الگوی فصلی حملات ، بر حسب عرض جغرافیایی ، سن و جنسیت بیمار تغییر می کند و به این صورت است که هر چه فاصله از استوا بیشتر باشد ، شیوع آن افزایش می یابد . سن بیمار هم در آن نقش دارد و بر اساس تحقیقات گرد آوری شده به این نتیجه رسیده اند که افرادی که سن کمتری دارند احتمال بروز حملات افسردگی در زمستان بیشتر خواهد بود . 

علایم افسردگی چیست ؟

علایم افسردگی در چند حوزه خود را نشان می دهد که یکی از آن ها انگیزه می باشد . افسردگی در افراد موجب بی انگیزه شدن می شود و علاقه ی خود را نسبت به کار هایی که تا قبل از ابتلا به افسردگی از آنجام دادن آن ها لذت می برد ، از دست می دهد . این افراد در پیش قدم شدن برای انجام کار ها و ایجاد ارتباط با دیگران سرد برخورد می کنند و خودشان انگیزه انجام هیچ کاری را ندارند و از سوی اطرافیان و محرک های بیرونی تحت فشار قرار گیرند همچنین تمایلات جنسی کاهش می یابد و این افراد از نظر هیجانی افرادی غمگین ، نا امید و پریشان هستند . از موارد دیگر مربوط به حوزه شناختی می باشد به این معنی که افراد افسرده درباره توانایی های خود ، یاور های بدبینانه دارند و اعتقاد آن ها مبنی بر این است که آینده تیره و تاری دارند و خود را بی عرضه و بی لیاقت می کنند و از خود ایراد می گیرند و خود را تحقیر می کنند و افکار خودکشی را نیز در مواقع شدید تر می توان دید . از مورد دیگر مربوط به حوزه ی رفتاری می باشد مانند آهسته شدن گفتار و رفتار و جواب دادن با جملات کوتاه به دیگران و ساعت ها می خوابند و در رخت خواب می مانند و انجام دادن کوچک ترین کار ها نیز از آن ها انرژی می گیرد و به مقدار کمی صحبت می کنند و یا اصلا حرف نمی زنند . همچنین در مواردی می توان دید که فرد بی قرار است و آرام نمی گیرد ، مدام قدم می زند و دست هایش را به هم فشار می دهد . در برخی افراد می توان دید که فرد لباس های کهنه می پوشد و کثیف و شلخته و به هم ریخته و در حالت کلی به بهداشت فردی خود اهمیت نمی دهد . افزایش پر خوری ها و کم خوری ها ، افزایش و کاهش چشم گیر وزن ، مختل شدن کارکرد دستگاه گوارشی ، کابوس های شبانه و بی خوابی های مکرر و یا خوابیدن های مکرر و احساس خستگی مداوم ، بیزاری از فعالیت های جنسی و بر انگیختگی فیزیولوژیکی در آن ها شایع است . 

زمانی که با تغییرات فصلی مواجه شوید و هر یک از موارد گفته شده در بالا را در خود دیدید و باید تاکید کنیم که دیدن فقط یک نشانه نمی تواند به عنوان اختلال افسردگی باشد و وجود اکثر موارد نشان از وجود این اختلال خواهد بود و باید برای بررسی های بیشتر با دکتر مشاور مشورت کنید و برای مشاوره غیر حضوری می توانید با تلفن مشاور تماس حاصل فرمایید .