افسردگی دارای نشانه های بارز و متعددی است و تشخیص آن از سوی افراد عادی و غیر متخصص توصیه نمی شود. اما اگر که اکثر علائمی که در ادامه ذکر می کنیم به مدت طولانی در خود دیدید با فردی روانشناس مشاور در ارتباط باشید. افسردگی دارای علایم مختلف روانشناختی و فیزیولوژیکی است که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم. علائم روان شناختی شامل موارد زیر هستند:

فرو رفتن به خود:

در این حالت فرد بدون هیچ دلیل خاصی به مدت طولانی در خود فرو رفته و به نقطه ای متمرکز می شود.

یاس و نا امیدی:

احساس نا امیدی حاصل از افسردگی بر کلیه امورات زندگی فرد تاثیر می گذارد و عملکرد فرد را به طور کلی دچار مشکل می کند و این یاس و نا امیدی ممکن است که در اوقات خاصی از روز و یا شب بیشتر باشد.

نگرانی بی دلیل:

طبق نظر مشاوران خانواده زمانی که با خطری رو به رو می شوید ادرنالین و کورتیزول ترشح می شود و باعث افزایش جریان خون به ماهیچه ها و مغز می شود تا فرد بتواند سریعا تصمیم به واکنش مناسب جهت مقابله یا فرار گرفته و اضطراب را به صورت موقت تجربه کند. این حالت زمانی طبیعی است که پس از رفع محرک ، ترشح این هورمون ها قطع شده و فرد به حالت تعادل باز گردد ولی در حالت مرضی، این حالت تداوم پیدا کرده و فرد به دلیل نا معلوم احساس اضطراب و بر انگیختگی می کند و تا مدت ها نمی تواند به حالت تعادل بازگردد و معمولا نگران است و فکر می کند که قرار است اتفاق بدی بیفتد.

بی علاقه شدن و عدم لذت:

از دست دادن علاقه فرد به چیزهایی مانند شغل، خرید، درس، تفریح، مهمانیو هر چیزی که قبلا لذت می برد ولی اکنون برای او اهمیتی ندارد از ویژگی های بارز افسردگی است. و در واقع مفهوم لذت را از دست داده و همه چیز برایش بی معنا و مفهوم شده و هیچ جیز نمی تواند مانند گذشته او را خوشحال کند.

افکار منفی:

در جریان افسردگی جنبه های مثبت زندگی به حاشیه رانده شده و افکار فرد شکل منفی و تکراری به خود م گیرند. در این حالت افکار مخرب گذشته به صورت نشخوار فکری آزار دهنده، آرامش فرد را به هم می زند و در نتیجه این منفی گرایی به کلیه زندگی فرد تاثیر می گذارد و او را به نتیجه گیری سریع، کلی و منفی از رفتارهای دیگران وا می دارد و این باعث می شود که فرد از همه چیز و از همه کس دلگیر شود.

اختلال تمرکز:

استرس و افسردگی از یک طرف موجب اختلال در سیستم گردش خون و نارسایی اکسیژن به سلول های مغز می شود و از طرفی با درگیری حافظه، باعث اختلال در یادگیری، تمرکز و حافظه کوتاه مدت می گردد. از آن جایی که افکار منفی در این اختلال بیشتر می شود و ذهن فرد را درگیر می کند، جایی برای افکار مثبت و موضوعات منطقی برای زندگی عادی باقی نمی ماند و فرد احساس می کند که تمرکز و حافظه خود را از دست داده و این امر ترس و نا امیدی او را بیشتر می کند 


بی تابی و بی قراری:

دلشوره، بی تابی، بی قراری از علائم شایع افسردگی هستند و ممکن است که در طول روز چندین بار فرد را درگیر کند.

زودرنجی و حساسیت:

فرد افسرده به خاطر بد بینی حاصل از افسردگی نسبت به همه چیز حساس شده و هر نوع رفتار اطرافیان را به دل گرفته و بسیار زود رنج می شود. 

بزرگنمایی مسائل و بهانه جویی:

فرد افسرده مسائل عادی و پیش پا افتاده را بسیار بزرگ و غیر قابل حل می بیند و نمی تواند که آن ها را به شکل عادی ببیند. و این افراد بسیار نسبت به همه چیز حساس شده و بسیار بی قرار، زودرنج و بهانه جو می شوند. 

واکنش های افراطی و غیر منتظره:

فرد افسرده کنترل خود را بر رفتار و واکنش های خود از دست می دهد و معمولا نسبت به مسائل بی تفاوت شده و یا وکنش های تند و غیر منتظره و تکانه ای نشان می دهد. 

افکار مرگ و خود کشی:

افرادی که درگیر با افسردگی شدید هستند ممکن است که افکار مرگ و اقدام به خودکشی را داشته باشند. فرد افسرده به دلیل بریدن از گذشته و نا امیدی از آینده همه چیز را تمام شده می بیند و خود را موجودی اضافه و به درد نخور می داند. به همین دلیل این تفکار در آن ها زیاد است.

علاوه بر علائم روانشناختی فرد درگیر با علائم جسمی و فیزیولوژیکی می شود که شامل اختلال خواب، بی اشتهایی و یا پرخوری، کاهش و یا افزایش وزن، افت فعالت جسمی و ذهنی و کاهش شدید انرژی، یبوست، حملات پانیک و اضطرابی، به هم خوردن عادت ماهیانه، گریه های بی دلیل و شدید، کاهش میل جنسی و ..... است. برای کسب اطلاعات بیشتر با بهترین مرکز مشاوره در ارتباط باشید.