شب یلدا یا شب چله از جشن های بسیار قدیمی ایرانی است و به عنوان بلند ترین شب سال جشن گرفته می شود . و از آن جایی که از آیین های مقدس ایرانی به حساب می آید در آن روز خانواده کنار هم جمع می شوند و با خوراکی ها و غذا های مختلف ، شاهنامه خوانی و فال حافظ شب را جشن می گیرند . حال می خواهیم درباره ی کنار آمدن خانواده در این روز و تاثیرات آن صحبت کنیم . 

با این که خانواده کوچک ترین واحد اجتماعی است ، اما در عین حال مهم ترین واحد اجتماع نیز است و بنابراین باید در حفظ و بقا و شکوفایی آن کوشید . خانواده مناسب ترین بستر جهت رشد آدمی است . هر انسانی نیاز هایی دارد که حسن تامین آن ها در خانواده صورت می گیرد . عواملی چون شخصیت والدین ، سلامت روانی و جسمانی آن ها ، شیوه های تربیتی اعمال شده در داخل خانواده ، شغل و تحصیلات والدین ، وضعیت اقتصادی و فرهنگی خانواده ، محل سکونت خانواده ، حجم و جمعیت خانواده ، روابط اجتماعی خانواده و بی نهایت موارد دیگر در خانواده وجود دارد که شخصیت فرزند ، سلامت روانی و جسمانی او ، آینده ی شغلی ، تحصیلی ، اقتصادی ، سازگاری اجتماعی و فرهنگی و تشکیل خانواده او را تحت تاثیر قرار می دهند . 

راهی برای ایجاد سرزندگی و نشاط در خانواده :

طبق نظر بهترین مشاوران ایران برای این که در خانواده سرزندگی و نشاط ایجاد شود وجود چنین روز هایی برای جشن گرفتن مناسب ترین کار است . زیرا که سرزندگی و نشاط در خانواده بسیار اهمیت دارد . کسی که در ظاهر و باطن شاد است ، امیدواری و بسیاری از موارد مثبت دیگر در او فعال است . وجود احساس مثبت در فرد باعث می شود تا در دل دیگران جا بگیرد و سر زندگی باعث می شود تا تصمیم گیری برایش آسان شود و بهتر بتواند با فکر و عقل به سوی اهداف خود گام بردارد . در حالت کلی سرزندگی و نشاط ، زندگی را خوشایند می کند و اشتیاق به پرداختن به فعالیت های اجتماعی را آسان می کند . سرزندگی فرد را از فرسودگی و خسته بودن دور می کند و وقتی که این حس سر زندگی پایین باشد فرد احساس خستگی و تحریک پذیری خواهد کرد و در انجام امور زندگی دچار مشکل خواهد شد . شرکت کردن در مناسب های شادی بخش مانند شب یلدا و جمع شدن در کنار یکدیگر و گذراندن ساعاتی می تواند نشاط و سرزندگی را برای خانواده ایجاد کند .

ارتباط کلامی :

طبق مطالعات مراکز روانشناسی ازدواج در فضای نشاط بخش شیوه ارتباط کلامی بسیار مهم است . ارتباط صحیح در برگیرنده ی دو پدیده ی سخن خوب گفتن و خوب سخن گفتن است . ارتباط کامی صحیح در ما شادمانی و نشاط درونی ایجاد می کند برای ایجاد محبت در خانواده سپاس گذاری از همسران ، پرهیز از مسخره کردن ، پرهیز از گفت و گوی پنهانی و پرهیز از استفاده کردن از کلمات رکیک و زشت ضروری می باشد . در این روز صحبت کردن با اعضای خانواده و فال حافظ و شاهنامه خوانی و یا هر گونه فعالیت دیگر می تواند خانواده را در جهت مثبت پیش ببرد .

دور شدن از استرس :

طبق نظر روانشناسان مراکز مشاوره خوب در طول روز و در طول سال و با شرایطی که وجود دارد وجود چنین روز هایی می تواند برای چند ساعت هم که شده افراد را از هر گونه اضطراب و استرس دور می کند زیرا وقت گذراندن در کنار عزیزان و صحبت کردن می تواند از حجم فشار و استرس کم کند و سازگاری فرد را نیز بیشتر نماید . البته همانطور که در قسمت بالا اشاره کردیم صحبت کردن مثبت می تواند تاثیر بزرگی بر روی افراد بگذارد . 

دوری از تنهایی و انزوا :

بر اساس مطالعات روانشناسی نوجوانان در جامعه ی امروزی و پیشرفت تکنولوژی افراد به سمت تنهایی و انزوا پیش می روند و مانند گذشته در جو خانواده نیستند و دوری می کنند اما مناسبت های شادی بخش مانند شب یلدا می تواند ساعاتی را برای افراد فراهم کند تا به جو خانواده برگردند . فعالیت های اجتماعی از موارد بسیار مهم در زندگی هر فردی می باشد و نباید آن را از زندگی خود حذف کرد زیرا به مرور زمان دچار افسردگی و انزوا و بی انگیزه شدن پیش می برد . 

ایجاد حس ارزشمندی :

زمانی که خانواده در کنار یکدیگر جمع می شوند و احترام ، محبت ، مهربانی را نثار یکدیگر می کنند باعث می شود تا سلامت روان در خانواده و افراد افزایش پیدا کند و همچنین عزت نفش و حس ارزشمندی در افراد افزایش پیدا می کند زیرا که فرد احساس می کند که مورد تایید قرار گرفته است و ارتباط دوستانه و صمیمی نیز افزایش پیدا می کند . 

برای این که از سلامت روان و بهداشت روان برخوردار باشیم باید از محیط خانوادگی امن و آرامشی برخوردار باشیم و بتوانیم به شکل درستی در این محیط رشد کنیم و در جهت اهداف خود گام برداریم . نگه داشتن آیین باعث تقویت روابط خانوادگی می شود .